Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Crime of the Century: thrillerjaar 2000

door Hebban Crew 21 reacties
We beginnen de Crime of the Century Special met het jaar 2000, het begin van een nieuw millennium. Opluchting, daar begon de eenentwintigste eeuw mee. De voorspelde millenniumcrisis bleef uit. Liften gingen nog steeds op en neer, vliegtuigen bleven vliegen en de automatiseringssystemen van de banken bleven onverstoord overeind.

Het jaar 2000. We haalden onze inspiratie voornamelijk uit de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Boekverkoper Eric Herni zette de eerste stapjes op het wereldwijde web met een website vol persoonlijke thrillertips. De legal thriller was nog onverminderd populair in ons land. John Grisham voerde de verkooplijsten aan en we sloten het Britse schrijversechtpaar Nicci French massaal in onze harten. De literaire thrillers met de grijze standbeelden op de cover (weet je het nog?) bepaalden het beeld in de boekhandel.

Welke thrillers bliezen jou van je sokken in 2000? Laat jouw persoonlijke thrillertips achter onder dit artikel.

Nummer 1 Top 100

De broederschap

John Grisham

In Trumble, een lichtbeveiligde strafinstelling, zit de gebruikelijke verzameling criminelen: drugsdealers, bankrovers, oplichters, belastingontduikers, twee beursfraudeurs, een arts en ten minste vier advocaten. En drie ex-rechters die samen De Broederschap vormen: een uit Texas, een uit Californië en een uit Mississippi.

Ze ontmoeten elkaar dagelijks in de gevangenisbibliotheek, die ze tot hun eigen territorium gemaakt hebben. Hier bestuderen ze hun dossiers, behandelen ze de zaken van hun medegevangenen en leggen ze soms zelfs straffen op. Ze hebben het recht in eigen hand genomen en zitten urenlang te broeden hoe ze zich nog meer kunnen verrijken.

Maar dan gaat het mis met een van hun onfrisse zaakjes. Ze laten de verkeerde in de val lopen: een onschuldige 'van buiten', een man met gevaarlijke vrienden...

Publiekslieveling

Onderhuids

Nicci French

Wat doe je als je op een dag een anonieme brief ontvangt met de mededeling dat je vermoord zult worden? In Onderhuids krijgen Zoë, Jenny en Nadia een dergelijke doodsbedreiging. Overeenkomst tussen de drie lijkt er niet te zijn; ze zijn niet even oud, gelukkig of rijk. Ze kennen elkaar niet eens. De politie, op zoek naar aanwijzingen, keert hun levens binnenstebuiten. Geheimen uit het verleden worden openbaar, relaties komen in de knel en stranden. Langzaam maar zeker merken de vrouwen dat ze niet langer worden gezien als slachtoffers, maar meer en meer als verdachten.

5* VN Detective & Thrillergids

Jachtveld

Lee Child

Jack Reacher: een loner, getraind om snel te denken en nog sneller te handelen. Hij heeft geleefd met en gejaagd op het ergste uitschot dat er bestaat: harde jongens uit het leger die het verkeerde pad op zijn gegaan.

Margrave, Georgia: op een eenzame landweg wordt een man doodgeschoten. Op een zondagochtend worden de commissaris en zijn vrouw afgeslacht. Vlak daarna verdwijnt de bankmanager spoorloos. Nu wordt er op een verdachte gejaagd. Niet alleen door de politie, maar ook door een groep onzichtbare, uiterst efficiënte moordenaars. De naam van de verdachte... Jack Reacher.

5* VN Detective & Thrillergids

De Turkenflat

Henk Apotheker

De moeder kwam op een oude omafiets aanrijden alsof de duivel haar op de hielen zat, een stevige, jonge vrouw met een plat gezicht en halflang, zwart haar. 'Waar is Ayse?' vroeg ze onmiddellijk. Kressen wees naar haar man. Ze sprak hem aan in het Turks, haar woede beheersend. 'Zij is al weg vanaf drie uur,' zei ze.

Als de vierjarige Ayse Kaymak spoorloos verdwijnt na een middagje buiten spelen, start inspecteur Peter Kressen het onderzoek op de plek waar ze het laatst is gezien: de flats in Arnhem-Zuid. Maar de Turkse gemeenschap is wantrouwig vanwege strubbelingen rond een eerdere verdwijning. Dennis Hiemstra leeft langs de opwinding heen. Zijn vriendin is hoogzwanger, hij moet zijn groot rijbewijs halen en zijn bus door de keuring slepen. Bij dat laatste wordt hij geholpen door Ibrahim, een jongen die volgens velen niet wil deugen.

5* VN Detective & Thrillergids

De terechtstelling

Val McDermid

Winter 1963. Op een ijskoude dag in december verdwijnt de dertienjarige Alison Carter uit het geïsoleerde gehucht Scardale in Derbyshire, een in zichzelf gekeerde gemeenschap waar de buitenwereld gewantrouwd wordt. Van het meisje ontbreekt ieder spoor. Voor de jonge George Bennett, die net tot inspecteur is benoemd, is dit het begin van zijn moeilijkste en meest aangrijpende zaak: een moord zonder lijk, een onderzoek met meer impasses en gesloten gezichten dan hij zou hebben aangetroffen in de anonimiteit van de grote stad en een uitkomst die hem niet los zal laten.

Ruim vijfentwintig jaar later vertelt Bennet zijn verhaal aan journaliste Catherine Heatcote, maar op het moment dat het boek klaar is voor publicatie probeert Bennett die plotseling tegen te houden...

Gouden Strop 2000

Het alibibureau

Peter de Zwaan

Suz Kcrams is directeur van het succesvolle bedrijf SuzCo, dat bemiddelt tussen uitvinders en potentiële fabrikanten. Wat slechts weinig mensen weten is dat Kcrams ook het befaamde Alibibureau runt. Dit bureau verzorgt alibi's voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Nog minder bekend is dat Kcrams, buiten de marges van de wet, met zijn kompaan Charlie alibi's verzorgt voor criminelen, waarbij geweld en afpersing niet worden geschuwd.

De enige die weet van de hoed en de rand is zijn secretaresse Carrol, een ex-escortgirl met wie Kcrams een verhouding heeft en die hem graag definitief aan zich wil binden. Op een dag laat een wanhopige jonge vrouw een smeekbede om hulp achter op Kcrams antwoordapparaat. De stem doet hem aan zijn dochter Maryam denken en hij gaat meteen op onderzoek uit. Vanaf dat ogenblik gaat alles mis wat er maar mis kan gaan.

Kcrams raakt betrokken bij een duistere zaak van seksueel misbruik en mishandeling, waarin hij plotseling zélf de hoofdverdachte wordt. Iemand heeft hem erin geluisd, iemand die een goede reden heeft hem intens te haten.

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De spannende week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week vindt plaats van maandag 7 juni tot en met zondag 13 juni.

Meer spannende leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2540 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Crime of the Century: thrillerjaar 2000

 

Gerelateerd

Overig

CPNB Top 100 van 2000

op 18 juli 2017 door Hebban Crew 100 boeken 1 volger 0 reacties