Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Crime of the Century: thrillerjaar 2006

door Hebban Crew 15 reacties
In deze Crime of the Century Special kijken we naar het jaar 2006. Het was het jaar waarin het Witte Boekje voor het eerst verscheen, uit onvrede om de nieuwe spellingsregels in het Groene Boekje. De ontvoerde Natascha Kamphusch wist na acht jaar te ontsnappen en in Nederland werd de allereerste Burendag georganiseerd.

In het jaar 2006 ontving Orhan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur. In de Top 100 bestverkochte boeken vinden we Dan Brown terug met alle vier de boeken die hij toendertijd op zijn repertoire had staan. Ook Karen Slaughter deed het goed met meerdere boeken in de bestsellerlijst. Toch bleken Nederlandstalige thrillerauteurs een grotere aantrekkingskracht te hebben op de lezers, zoals Saskia Noort en Esther Verhoef.

Welke thrillers bliezen jou van je sokken in 2006? Laat jouw persoonlijke thrillertips achter onder dit artikel.

Bestverkochte Nederlandstalige thriller

Nieuwe buren

Saskia Noort

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinexwijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die de Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is.

Crimezone Thriller Award 2006, Nederlandstalig

Rendez-vous

Esther Verhoef

Wie heeft niet de droom te emigreren naar het zuiden van Frankrijk waar het klimaat beter, de mensen minder gehaast, de omgeving weidser, de natuur meer aanwezig, en de algehele stemming vrolijker is? Ontmoet Simone, een 34-jarige vrouw die de stap waagt om in het zuiden van Frankrijk een nieuw leven te beginnen. Samen met haar man en twee kinderen koopt ze een bouwvallig landhuis om op te knappen, erin te wonen en een deel ervan te verhuren als chambres d'hôtes.

De werkelijkheid haalt de droom in. Waar haal je goede werklui vandaan in een vreemd dorp waar je nog niet eens de bakker weet te vinden? Hoe stel je je kinderen gerust die de taal nog niet machtig zijn en al hun vriendjes hebben moeten achterlaten? Hoe houd je je relatie opwindend terwijl de stress van de verbouwing steeds zwaarder op je schouders drukt? Terwijl de hectiek in en om het huis steeds groter wordt vlucht Simone, die er genoeg van heeft haar leven continu aan dat van haar man aan te passen, in een hartstochtelijke affaire met de aantrekkelijke twintigjarige Michel. Ze raakt daarbij echter langzaam maar zeker de controle over haar eens zo georganiseerde leven kwijt.

Het begin van een nieuwe reeks

Triptiek

Karen Slaughter, vertaald door Ineke Lenting

Wanneer rechercheur Michael Ormewood voor een moordzaak naar de beruchte wijk Grady Homes gaat, wordt hij geconfronteerd met het gruwelijk toegetakelde lichaam van Aleesha Monroe. Het blijkt te gaan om een nieuw geval uit een serie vergelijkbare misdaden. Ormewood stort zich op de zaak en moet samenwerken met speciaal agent Will Trent, die hij bij voorbaat niet mag. Vierentwintig uur later komt het geweld angstaanjagend dichtbij wanneer in zijn eigen achtertuin een lichaam wordt aangetroffen. Alles wijst erop dat het raadsel van Monroes dood is verstrengeld met een gruwelijk geheim uit het verleden dat niet met rust gelaten wil worden.

Winnaar Gouden Strop

De macht van meneer Miller

Charles den Tex

Michael Bellicher werkt voor een van de grootste adviesbureaus ter wereld. Alles waar hij van droomt, lijkt binnen handbereik. Tot zijn jongere broer na vijf jaar in Amerika onverwachts terugkeert. Michael herkent hem niet meer en na een emotionele confrontatie stort hij in. Hij doet alles fout, verwaarloost zijn werk en schoffeert zijn klanten. Tot hij dreigt te worden ontslagen.

Om te voorkomen dat hij de volgende dag het kantoor niet eens meer in kan, sluit hij zich op in de kantine. Het is de stomste beslissing van zijn leven. Die nacht is hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Hij is getuige van een moord waarvan hijzelf de schuld krijgt. Zijn wereld verschuift. Michael vlucht, maar met elke volgende stap blijkt dat hij nergens heen kan. Terwijl er op hem wordt gejaagd, probeert hij zijn onschuld te bewijzen, maar overal stuit hij op meneer Miller, een ongrijpbare man, die alles over hem lijkt te weten. Bíjna alles.

5* VN Detective & Thrillergids

Koudegolf

Arnaldur Indridason, vertaald door Willemien Werkman

In een meer even ten zuiden van Reykjavik wordt het lichaam van een man ontdekt. De waterspiegel is na een aardbeving drastisch gedaald waardoor het menselijk skelet zichtbaar is geworden. Het lichaam blijkt vastgeketend, waarmee een natuurlijke dood is uitgesloten. Gaat het hier om een 'afgedankte' spion? Elinborg en Sigurdur Oli worden met deze zaak belast. Hun nasporingen leiden hen naar het naoorlogse Leipzig waar een tragische geschiedenis van liefde, verlies en ongekende wreedheid begon...

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De Spannende Week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week vindt plaats van maandag 7 juni tot en met zondag 13 juni.

Meer spannende leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Crime of the Century: thrillerjaar 2006

 

Gerelateerd

Overig

CPNB Top 100 van 2006

op 18 juli 2017 door Hebban Crew 100 boeken 1 volger 0 reacties