Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Crime of the Century: thrillerjaar 2009

door Hebban Crew 3 reacties
In deze Crime of the Century Special kijken we naar het jaar 2009. We vierden het tweehonderdste geboortejaar van Charles Darwin, Michael Jackson overleed en Barack Obama werd niet alleen president, ook nam hij de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. In Nederland ging de Postbank definitief op in ING en werden we tijdens Koninginnedag opgeschrikt door een aanslag in Apeldoorn.

In het jaar 2009 waren de boeken van Stieg Larsson volop in beeld in Nederland en kende de 'Millennium'-trilogie grote populariteit. Alle drie de delen stonden in de top tien van bestverkochte boeken dat jaar. Ook Dan Brown kwam met een nieuw boek, de derde over Robert Langdon, Het verloren symbool. Ook met de gevestigde orde gaat het goed, onder anderen Karen Slaughter, David Baldacci, Saskia Noort en Esther Verhoef komen meerdere keren voorbij in de Top 100 bestverkochte boeken van 2009.

Welke thrillers bliezen jou van je sokken in 2009? Laat jouw persoonlijke thrillertips achter onder dit artikel.

Bestverkochte thriller

Mannen die vrouwen haten

Stieg Larsson, vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert …

NS Publieksprijs

Het diner

Herman Koch

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.

De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van Rick de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

De Gouden Strop

Daglicht

Marion Pauw

Iris, een jonge succesvolle advocate, worstelt met het combineren van haar carrière met de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. Ray is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en zit zijn straf uit in een tbs-kliniek. Hij houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is.

Op het eerste gezicht lijken Iris en Ray weinig met elkaar gemeen te hebben, maar dat verandert wanneer hun wegen zich schijnbaar toevallig kruisen. Iris is geneigd Ray te geloven en belooft hem te zullen helpen om herziening te krijgen in zijn zaak. Wanneer Iris op onderzoek uitgaat, komen er echter steeds meer feiten aan het licht die Ray als de dader lijken aan te wijzen.

Nieuw verschenen

De minzame moordenaar

Bram Dehouck

Een seriemoordenaar teistert Ieper, de stad waar nog elke avond de doden van de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. Binnen het team van de gerechtelijke politie dat de misdrijven moet ophelderen, weet alleen rechercheur Rondelez wie de dader is: hijzelf. Een noodlottige gebeurtenis heeft hem enkele jaren daarvoor veranderd. Hij is begonnen met moorden, maar kan hij ermee stoppen?

De Zilveren Vingerafdruk

Blauw water

Simone van der Vlugt

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er plotseling een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar zesjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter in hun huis gegijzeld worden. Lisa zal moeten proberen het vertrouwen van de man te winnen. Tijdens de gesprekken die ze met hem voert vertelt zij hem steeds meer over haar eigen verleden. Maar vertelt zij hem wel de waarheid?

Senta is journaliste en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks.

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De Spannende Week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week vindt plaats van maandag 7 juni tot en met zondag 13 juni.

Meer spannende leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Crime of the Century: thrillerjaar 2009

 

Gerelateerd

Overig

CPNB Top 100 van 2009

op 18 juli 2017 door Hebban Crew 100 boeken 1 volger 0 reacties