Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Crime of the Century: thrillerjaar 2014

door Hebban Crew 21 reacties
In deze Crime of the Century Special kijken we naar het jaar 2014, waarin we onze allereerste Koningsdag vierden. Het was het warmste jaar sinds het begin van de metingen – niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Tegelijkertijd rouwden we om de slachtoffers van de MH17 vliegramp en zorgden IS en Boko Haram voor internationale onrust.

In het jaar 2014 werd Hebban opgericht, en groeide het in zeven jaar uit tot de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met meer dan 220.000 leden. Ook verscheen dit jaar Ik ben Pelgrim, dat in een mum van tijd een bestseller werd en maar liefst twee keer op nummer één kwam te staan in de Hebban 1000 mooiste boeken aller tijden (in 2019 en 2020). Op Hebban vierde 'de thriller' hoogtij in 2014, omdat veel thrillerfans na de overname van Crimezone door Hebban meekwamen. Karen Slaughter voerde de lijst van meest populaire auteurs aan, gevolgd door Tess Gerritsen en Dan Brown.

Welke thrillers bliezen jou van je sokken in 2014? Laat jouw persoonlijke thrillertips achter onder dit artikel.

Hebban Thriller Award 2014, Nederlandstalig

De kraamhulp

Esther Verhoef

Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi's herstel gaat langzaam.

Miriam de Moor, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij haar steeds meer de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin.

Vrij Nederland Thriller van het Jaar

De officier

Robert Harris, vertaal door Paul Witte

Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitse aartsvijand. Een van de toeschouwers is Georges Picquart, officier van de Franse inlichtingendienst. De slimme en vindingrijke Picquart krijgt de opdracht om een geheim onderzoek te leiden naar de zaak-Dreyfus. Enkele maanden later ontdekt hij dat de werkelijke spion nog altijd in het Franse leger actief is en hij zet een listige operatie op touw om hem in de val te lokken.

Het resultaat hiervan is echter vele malen schokkender dan verwacht: een spoor van corruptie en leugens leidt tot in de hoogste regionen van het Franse leger en de regering.

Nieuw verschenen

De zoon

Jo Nesbø, vertaald door Annelies de Vroom

Sonny is de ideale gevangene. Hij vergeeft de zonden van zijn celgenoten en neemt de straf op zich van hen die ongestraft willen blijven. Zo vergaart hij zijn rust, informatie en een paar zakjes heroïne. Tot hij op een dag tijdens een biecht de ware toedracht van zijn vaders dood te horen krijgt.

De toegewijde inspecteur Simon Kefas werkt al jaren voor de politie in Oslo. Zijn voormalige partner, Sonny's vader, pleegde zelfmoord toen zijn corruptiepraktijken aan het licht kwamen. Simon heeft zich nooit neergelegd bij de dood van zijn vriend, en als Sonny bij hem komt met nieuwe informatie besluiten de twee mannen hun vader en vriend te wreken.

Hebban Thriller Award 2014, vertaald

Ik ben Pelgrim

Terry Hayes, vertaald door Henk Popken

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.

Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

Gouden Strop 2014

Versleuteld

Donald Nolet

Een Duitse radiotechnicus vangt eind november 1941 bij het afluisterstation in Langeveld een geheim codebericht op dat bestemd is voor het Witte Huis. Een week later barst de hel los bij Pearl Harbor.

Ruim zeventig jaar later komt Joshua Lambert erachter dat zijn grootvader eigenlijk Walther Gruber heette, een Duitse soldaat die tijdens de bezetting in Nederland was gestationeerd. Na de bevrijding is hij spoorloos verdwenen. Joshua's zoektocht naar zijn familiegeschiedenis brengt hem bij de ontdekking van een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog. In een zenuwslopende race tegen de klok die hem uiteindelijk naar Argentinië voert, blijken de schimmen uit het verleden nog steeds springlevend.

Hercule Poirotprijs 2014

Dood water

Toni Coppers

Albrecht Stuyt, gepensioneerd missiepriester, wordt vermist. Meteen duiken in de pers verhalen op uit zijn verleden: de man zou veel te vriendschappelijk zijn omgesprongen met sommige jongens. Liese Meerhout, commissaris bij Moordzaken in Antwerpen, heeft geen enkele aanwijzing voor een misdrijf, maar ze vindt de zaak toch vreemd: de pijp van de priester is aangetroffen op de Scheldekade. Als daar enkele dagen later gedoken wordt, wordt geen priester gevonden, maar wel een ander lijk: dat van Pina Gonzalez, een jonge ex-prostituee.

De jonge vrouw lijkt verdronken te zijn, en de onderzoeksrechter klasseert de zaak als een ongeval, tot woede van Liese. Ze gaat op eigen houtje op onderzoek uit, wat de leden van haar team haar niet in dank afnemen. Dan wordt het lichaam van de priester gevonden op de Scheldeoever. Hij blijkt gewurgd te zijn.

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De Spannende Week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week vindt plaats van maandag 7 juni tot en met zondag 13 juni.

Meer spannende leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2548 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Crime of the Century: thrillerjaar 2014

 

Gerelateerd

Overig

CPNB top 100 van 2014

op 10 januari 2015 door Hebban Crew 100 boeken 3 volgers 0 reacties