Hebban vandaag

Leesclubs /

Hebban Thriller Leesclub wikt, weegt en geeft Caitlin II een voldoende

Het 141ste boek dat de Hebban Thriller Leesclub kritisch tegen het licht houdt, is 'Caitlin II, Wapenfeit', de derde psychologische thriller van levensgenieter en beeldend kunstenaar Daan Fousert. Een spannend verhaal, maar zeker geen topper, luidt het finale oordeel.

Het Romeinse cijfer II achter Caitlin in de titel geef al aan, dat Daan Fousert al eerder deze inspecteur in een thriller heeft laten opdraven. Dat gebeurde in Caitlin Verborgen verleden, waarin deze vrouwelijke speurder een verdwijning en een moordzaak naar behoren afhandelt. In Fouserts jongste thriller krijgt Caitlin Dern een opvallende moordzaak op haar bordje: Op het kerkhof is het lichaam van een jonge vrouw gevonden, niet onder de grond zoals je zou verwachten, maar liggend óp een grafsteen. Het lijkt of niemand de dode vrouw kent, maar later blijkt dat ze voor sommigen maar al te bekend is. Wie is de vermoorde vrouw? Waarom ligt ze op het graf van een rijke familie? En wat betekent de vreemde tatoeage op haar arm? Inspecteur Caitlin reist af naar Ierland om de zaak verder uit te spitten.

Daan Fousert (1947) presenteert zich op zijn website als een levensgenieter, beeldhouwer en auteur. Na een werkzaam leven waarin hij zich heeft bezig gehouden met leiderschap en leiderschapsproblemen, is hij zich fulltime gaan wijden aan een paar hobby’s: beeldhouwen en schrijven. "Met beeldhouwen ‘verlies’ ik mezelf in de beelden die ik maak. Een paar jaar geleden ben ik me gaan richten op brons en dat is voor mij, de mooiste uiting die ik me kan voorstellen. Het is een prachtig en duurzaam materiaal. Het past overal, binnen of buiten en het blijft boeiend om naar te kijken."

Schrijven is zijn andere passie. Tijdens zijn carrière had hij al ervaring opgedaan met het schrijven van zakelijke boeken. Vaak over leiderschap, een thema dat hem nog steeds na aan het hart ligt. "Toen droomde ik over het schrijven van een roman. Die droom realiseerde ik in 2009 met mijn eerste roman, een psychologisch drama Onvermijdelijk."

Caitlin II is door veertien mensen van de Hebban Thriller Leesclub gewikt en gewogen. De leden waren geen van allen bekend met eerder werk van Fousert. Op het omslag staat een vrouw met een smartphone aan haar oor afgebeeld. "De vrouw kijkt bang, blij en boos tegelijk", concludeert leesclublid Marloes Otten. Het intrigeert, maar voor haar zou het niet een boek zijn dat ze als eerste van de boekenplank zou pakken. Voor Arda van Dalen geldt juist het tegenovergestelde. 

De meeste leesclubleden vinden Caitlin II aangenaam om te lezen. Sommigen oordelen dat het hier en daar wel wat knullig is opgeschreven. Joanna Govers heeft bijvoorbeeld wat moeite met de zinsbouw. En A. van Steeg zegt: "De zinnen lopen niet altijd even lekker, maar dat mag de leespret niet drukken." Roger Edward laat weten: "Wat ik waardeer aan het boek, is dat er vrij lang zand in je ogen wordt gestrooid omtrent de whodunit. Tegen het einde wordt dit pas echt duidelijk." Alexandra Nobbe geeft aan dat het verhaal haar aanvankelijk niet zo kon boeien. "Het duurde dan ook even voor het mij te pakken had."

De cijfers die voor de zes belangrijkste facetten (spanning, plot, leesplezier, schrijfstijl, originaliteit en psychologie) van de thriller worden gegeven schommelen tussen de 6,5 en 7,3. Caitlin II krijgt een gemiddelde puntenwaardering van 6,9. Hiermee plaatst het boek zich net onderaan de middenmoot van de Hebban Hall of Fame.  

In een reactie laat Daan Fousert weten de opmerkingen van de leesclub heel fijn en leerzaam te vinden. "Van die commentaren heb ik veel geleerd en ik zal het zeker ter harte nemen bij het schrijven van een volgend boek." Volgens Fousert beoordelen de leesclubleden het boek niet 'op een zure professionele recensentenmanier', maar vanuit zichzelf en wat het boek met hen gedaan heeft." Fousert kondigt aan dat er aan het eind van 2015 een volgend verhaal van Caitlin op de markt komt.  Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Thriller Leesclub wikt, weegt en geeft Caitlin II een voldoende

 

Gerelateerd

Over

Daan Fousert

Daan Fousert

Levensgenieter; beeldhouwer; auteur van "Onvermijdelijk", 'Verdwenen' en 'Caitli...

Hebban Spots

Hebban Thriller Leesclub

680 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken