Hebban vandaag

Dossier /

Uitgelicht: Janny van der Heijden

Ze is de laatste jaren bij het grote publiek bekend geworden dankzij Heel Holland Bakt, maar Janny van der Heijden had al een indrukwekkende carrière achter de rug. Zo werkte ze op de achtergrond mee aan tv-programma’s als Life & Cooking, Wie is de Chef, Mijn tent is top en was ze hoofdredactrice van het blad Tip Culinair. En daarnaast is ze ook nog eens kookboekenauteur.

Hoeveel mensen zal Sophia Loren geïnspireerd hebben hun eerste stappen te zetten in de keuken? Veel vermoedelijk. Janny van der Heijden is er in ieder geval één van. Zestien was ze – ze is nu zestig – toen ze met Lorens kookboek Con Amore naar huis kwam en verliefd werd op koken. Best bijzonder voor iemand die als kind een moeilijke eter was. Inmiddels is dat veranderd, maar daardoor heeft ze wel een missie. Mensen leren proeven, en leren koken, door te beginnen bij de basis.

Toeval

Toch is het eigenlijk toeval dat Janny in de culinaire wereld terecht gekomen is. Ze ging Nederlands studeren, maar stopte daar voortijdig mee en ging aan het werk bij een uitgeverij. Daar werd ze gevraagd een kookboek te vertalen, maar Janny plaatste er in haar enthousiasme zoveel opmerkingen bij dat de uitgever haar vroeg een eigen kookboek te schrijven. Niet lang daarna – in 1985 - begon ze culinaire columns te schrijven voor de Wegenaarbladen (Brabants Dagblad, de Gelderlander, etcetera): “Schrijven voor kranten is een uitdaging. Ik probeer op een toegankelijke manier te schrijven voor een grote diversiteit aan lezers en hoop daarbij inspiratie te bieden voor de dagelijkse maaltijd.”

Achter de camera

Van 2001-2003 was ze eindredacteur van het blad Tip Culinair, dat daarna over is gegaan in Delicious Magazine. Naast op papier bleek Janny ook op televisie goed haar ei kwijt te kunnen. Achter de camera in eerste instantie, dat wel. Ze werd eindredacteur van Endemolshows als Life & Cooking, Mijn Tent is Top, De Engel en het Paard (ook van Herman den Blijker) en Masterchef.

Voor de camera

Later verscheen ze ook in beeld, bijvoorbeeld bij de Nationale Eettest van BNN, Obese, Koffietijd en natuurlijk Heel Holland Bakt. En alsof ze het daarmee nog niet druk genoeg heeft, houdt ze zich voor haar eigen bedrijf Janny van der Heijden productions ook bezig met de ontwikkeling van receptuur, productinformatie, advisering omtrent smaak- en trendontwikkeling en culinaire historie.  

Heel Holland Bakt

Het derde seizoen van Heel Holland Bakt staat inmiddels voor de deur. Janny doet het nog altijd met veel plezier. Het levert soms bijzondere situaties op: “Ik blijf het gek vinden als mensen met me op de foto willen. Ik krijg nu wel ineens heel leuke reacties op straat. Het fijnste vind ik het als mensen zeggen dat ze geïnspireerd zijn door Heel Holland Bakt en dat ze nu dingen maken waarvan ze nooit dachten dat het mogelijk zou zijn.” Maar zichzelf terugzien  op televisie, dat kan ze nog steeds niet: “Afschuwelijk, om zo naar jezelf te kijken.”  

Stijlicoon

In modeland wordt Janny geroemd om haar typische, klassiek vrouwelijke stijl. Ze kleedt zich altijd netjes, met jurk, hakken en parels om haar nek. Haar advies aan andere vrouwen? “Draag kleding die je persoonlijkheid onderschrijft. Trek je niet te veel aan van wat anderen denken of zeggen. Als jij je er lekker in voelt: doen!”
       
Zo’n tien jaar geleden liet Janny een verjongingsbehandeling doen met fillers die haar bijna fataal werd. Ze kreeg grote zwellingen in haar gezicht, waarvoor ze zelfs op de eerste hulp terecht kwam. Artsen moesten haar immuunsysteem platleggen om haar te helpen. Uiteindelijk werden de zwellingen bulten, die pas na jaren helemaal verdwenen waren. “Nu ik heb ervaren hoe het mis kan gaan, durf ik nooit meer.”

Wat we ook willen weten

Een van de lievelingsboeken van Janny is Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez. In het negentiende-eeuwse decor van dit verhaal kruipt de tijd langzaam vooruit. Janny ziet daar de schoonheid van in. Ook voor haar gaat de kwaliteit van het leven boven alles. Ze wil de tijd nemen voor mensen, voor schrijven en voor het bereiden van gerechten.

Janny is al ruim tien jaar lid van de Vrijmetselaars, meer specifiek van de tak Le Droit Humain. Ze sloot zich bij het genootschap aan toen ze op zoek was naar verdieping en zingeving: “Als vrijmetselaar ben je je hele leven bezig je te ontwikkelen. Je leert over jezelf en je leert vastomlijnde ideeën los te laten. Het gaat erom dat je groeit als mens.”

De kookboeken

Janny heeft inmiddels al meer dan vijftig kookboeken uitgebracht. De eerste boeken die ze schreef zijn helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar gelukkig verschijnt er met regelmaat een nieuw kookboek van deze vrouw. Hieronder de boeken van Janny die niet in je boekenkast mogen ontbreken.

Koken met Janny (2015).
Een kookboek vol basisrecepten voor iedere dag. Maar dan leuk, lekker en makkelijk. Voor snel of simpel, of feestelijk en uitgebreid. Dit boek verschijnt in september, houd Hebban in de gaten voor meer informatie!

Heel Holland bakt (2014).
Dit boek heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Kijk je graag naar Heel Holland Bakt en ronkt jouw oven ook heel wat uurtjes? Dan is dit jouw boek! Janny schreef dit boek samen met de Britse Linda Collister en het staat vol heerlijke recepten met duidelijke stap-voor-stap foto’s. Zo kun je misschien volgend seizoen ook aanschuiven.

Heel Holland bakt feest (2014)
Zie hierboven plus een beetje extra. Het boek voor fans van Heel Holland bakt en iedereen die graag uitpakt met zijn baksels. Lekker feestelijk, met zelfs taarten voor bruiloften.

Masterchef het kookboek I en II (2011)
In Masterchef komen de meest spannende gerechten voorbij. Niet zelden wil je als kijker dat ook jij zo lekker kunt koken. Met deze boeken van Janny kun je een stapje dichterbij komen. Naast originele en veelzijdige recepten, bevat het ook veel algemene culinaire informatie, snijtechnieken en basistechnieken stap-voor-stap uitgelegd.  

En er staan meer kookboeken van Janny van der Heijden op stapel. In oktober verschijnt Het nieuwe grote bakboek - Heel Holland Bakt, met de nodige recepten van haar. Bij uitgeverij Good Cook zal, onder voorbehoud, in januari Pasta di Janny verschijnen. Hierin legt zij alles uit wat je moet weten over het maken van pasta en de bijbehorende sauzen.

Voor een compleet overzicht van de kookboeken van Janny van der Heijden verwijzen we je graag door naar haar auteurspagina.

 Over de auteur

Caroline Soesbergen

27 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: Uitgelicht: Janny van der Heijden

 

Gerelateerd

Over

Janny van der Heijden

Janny van der Heijden

Janny van der Heijden kwam na een onvoltooide studie Nederlands te werken bij ee...

Gesponsorde boeken