Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Daan & Nadia - in het hart gesloten

door Debbie (Hebban Crew) 3 reacties
De Young Adult Leesclub heeft zich de afgelopen weken gebogen over Daan & Nadia, het YA debuut van Esther Walraven. Esther nam ook deel aan de discussie en beantwoordde de vragen van de lezers. Benieuwd naar het hun eindoordeel? Lees hieronder een samenvatting van deze leesclub, geschreven door leesclubcoördinator Anneke van Ieperen.

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan en dit blijkt ernstig te zijn. Een onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?


Fantastische vormgeving

Al vrij snel waren alle deelnemers het met elkaar eens: de vormgeving van Daan & Nadia is prachtig en erg origineel. Al vanaf het begin wordt er druk gespeculeerd over de verschillende kleuren van de bladzijden. Lisa: 'Ik vind het heel bijzonder dat de pagina's variëren in kleur, naar wat ik nu heb gelezen denk ik dat de kleur iets te maken heeft met hoe de persoon zich voelt?' Volgens Esther gaan de credits voor dit idee helemaal naar de uitgever, maar is ze er zelf ook heel blij mee. Alle deelnemers zijn van mening dat het verhaal hierdoor meer emotie meekrijgt. Aldus Tineke: 'Het maakte het boek wat intenser'.

In Your Face schrijfstijl

De schrijfstijl van Esther wordt door de meeste lezers ervaren als realistisch, passend bij de leeftijden van Daan en Nadia en vooral beschrijvend. Nimke: 'De eerste hoofdstukken moest ik wel echt even wennen aan de schrijfstijl, het is meer beschrijvend dan ik gewend ben, meer in your face.' Deze beschrijvende stijl valt niet bij iedereen in de smaak, zo vindt Kiki: 'Er zijn geen metaforen in het verhaal gebruikt, waardoor alles erg direct is. Ik mis dan de artistieke kant van het boek.'

Ook over het taalgebruik zijn de meeste deelnemers positief, zoals Agnes het verwoordt: 'Het taalgebruik is goed, zeker voor jongeren, maar als 60-jarige vond ik het ook prima'. En Natalia: 'Daan & Nadia wordt vergeleken met Een weeffout in onze sterren, maar persoonlijk vind ik dit boek beter en dat komt ook zeker door de schrijfstijl'. Een mooi compliment voor Esther!

Heftig en realistisch

Het boek omvat een aantal heftige thema’s waardoor vele deelnemers diep geraakt werden. Zo vertelt Tamara: 'Dit verhaal heeft mij echt gegrepen, naarmate het verhaal vordert word ik zo verdrietig. Ik herkende sommige problemen en dat raakt je echt heel erg'. Ook Astrid leefde heel erg mee: 'Ik heb echt zo hard liggen huilen, dat mijn slapende man naast mij wakker werd'. Jaike vat het uiteindelijk mooi samen: 'Al die tranen zijn niet voor niks geweest'.
Niet iedereen was tot tranen toe geroerd, maar de lezers waren het wel met elkaar eens dat het boek in zijn geheel heel realistisch was, zowel wat betreft de verhaallijnen als de uitwerking van de personages. Jaike zegt hierover: 'Ik dacht serieus dat Walraven met een cliché kwam, maar ze heeft de personages echt diepte gegeven. Ze zijn echt, je kunt ze bijna aanraken'. En Lisa: 'Ik wil telkens de contactgegevens van Nadia opzoeken, tot ik met een schok besef dat ze niet bestaat.'
De realistische karakterbeschrijvingen komen ook terug in de vragen aan de auteur. Esther zegt hierover: 'Tijdens het schrijven had ik dat ook vaak, dat ik bijvoorbeeld ineens Daan zag lopen'. En ook zij vond het moeilijk om afscheid te nemen van Daan en Nadia.


Eindoordeel

Het zal geen verrassing zijn dat de beoordeling van Daan & Nadia behoorlijk positief is uitgevallen. Een realistisch verhaal, direct beschreven met geloofwaardige personages die door alle lezers in het hart zijn gesloten. Iedere deelnemer heeft genoten en beoordeelde het boek met 4 of 5 sterren. Uiteindelijk is de totaalscore uitgekomen op 4,5 ster.

En om met Björn te eindigen: 'Bedankt Esther, voor dit geweldige boek'.

Wil je de hele leesclubdiscussie nalezen, dan kun je die vinden op de leesclubpage van Daan & Nadia.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Daan & Nadia - in het hart gesloten

 

Gerelateerd

Over

Esther Walraven

Esther Walraven

Esther Walraven is universitair docent psychologie en schrijfster. In 2014 debut...

Overig

Hebban Leesclub Hall of Fame 2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 123 boeken 30 volgers 4 reacties 8 likes

Hebban Spots

Daan & Nadia

22 volgers

Welkom bij de Hebban Leesclub rond 'Daan en Nadia', het YA-debuut van Esther Walraven. We zijn ook te vinden op Twitter (@HebbanLeesclub) en Facebook.com/hebbanleesclub. Het eindverslag is...

Gesponsorde boeken