Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Verwachte fictie (27): Daar is Kelly van de thuiszorg

Welke boeken arriveren de komende dagen vers van de drukker in de winkel? Grootse literatuur, nagelbijtende spanning, onwereldse fantasy of goedvoelende feelgood? Hebban legt wat titels in de week.

J.B. Morrison - Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar (De Fontein). Hilarische avonturen van mensen op leeftijd doen het goed bij de lezer. De wederwaardigheden van knarren, de een nog krasser dan de ander, worden verslonden. Denk bijvoorbeeld aan de zelfs verfilmde everseller De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson. Of Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar oud. Zelfs uit het buitenland is er belangstelling voor de dagelijkse beslommeringen van deze 'technisch bejaarde'  in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. De Britse popmuzikant Jim Bob Morrison (zelf 54 jaar oud) schrijft in zijn derde, humorvolle roman over de 81-jarige Frank Derrick. Hij is op straat aangereden, op zijn verjaardag nog wel. Sinds de dood van zijn vrouw woont hij alleen en was het al genoeg uitdaging om zijn dagen te vullen. Maar nu hij, met zijn arm in het gips, ook nog eens niks kán, sleept de tijd zich voort. Maar dan komt Kelly, van de thuiszorg, zijn leven binnen.

Celeste Ng - Wat ik nooit eerder heb gezegd (A.W. Bruna). 
Ze stond op nummer 1 van Amazons lijstje Best books of 2014, klom hoog in de New York Times bestsellerlijst en won diverse prijzen. En dat met een debuut. Het leven voor de Amerikaanse Celeste Ng kan niet meer stuk. Op haar website rijgen de loftuitingen voor haar roman Everything I never told you zich aaneen. Een recensent van de New York Times schreef dat Ng (spreek uit: ing) dit boek twee dingen heeft meegegeven – het is spannend en het vertelt een verhaal dat groter is dan het uitpluizen van één misdaad. ''Ze doet dit allebei perfect. Op hartverscheurende wijze ontleedt ze, binnen een gezin dat bol staat van de geheimen, vier kleinere mysteries.'' Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de Chinees-Amerikaanse familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Een paar dagen later wordt het lichaam van de zestienjarige Lydia uit het meer gevist. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden - tegen elke prijs. Lydia's broer is er zeker van dat hun problematische buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is.

Phil Earle - De jongen in bubbeltjesplastic (Kok ten Have). Humoristische YA-roman met krachtige boodschap, aldus de uitgever. Charlie Han staat al zijn hele leven bekend als dat onderdeurtje van het Chinese afhaalrestaurant. Zijn enige vriend is Sinus, een jongen die naar muren staart. Maar Charlie gelooft dat iedereen wel ergens goed in is en ontdekt zijn eigen, geheime talent: skateboarden. Dit is zijn kans om populair te worden. Het enige wat hij nu moet doen is heel veel oefenen, niets kan hem nog tegenhouden. Maar hij heeft geen rekening gehouden met zijn overbezorgde moeder, die Charlie het liefst zoveel mogelijk beschermt en hem wil inpakken in bubbeltjesplastic. Maar dan doet Charlie een hartverscheurende ontdekking die alles te maken heeft met de bezorgdheid van zijn moeder. Phil Earle werkte in een vorig leven als begeleider van jongeren in pleeghuizen. 

Carsten Stroud - Niceville 3; De vernietiging (Boekerij). Een van de zeven favoriete spannende boeken van schrijfster Siska Mulder. ''Een hard en snel boek met een sterke sfeer'', oordeelde ze over het eerste deel van deze trilogie. In het afsluitende deel is het nog allesbehalve pluis in het plaatsje Niceville. Tijdens een wel heel extreme winter gebeuren er plotseling vreemde ­dingen in het dorp. Bewoners worden geplaagd door onverklaarbare, gewelddadige woede-uitbarstingen en visioenen. Er breekt complete chaos uit. Familie, vrienden, onbekenden; iedereen lijkt erdoor aangestoken te worden. Samen met Lemon Featherlight gaan Nick en Kate Kavanaugh tot het uiterste om uit te vinden wat er gebeurt met de mensen om hen heen. Ze komen erachter dat de sleutel tot dit alles een antieke spiegel is: de poort tot een angstaanjagende wereld die noch levend, noch dood is. En iemand zal het ultieme offer moeten brengen om Niceville te redden. Schrijver Carsten Stroud was surfer en botenbouwer in Baja California. Nu is hij journalist en een bekroond non-fictieschrijver. Volgens de website van de auteur staat zijn thriller 'Cuba Strait' op de lijst met door Fidel Castro verboden boeken.

David Baldacci - The Finisher 2; Sprong in de wildernis (Leopold). Tweede YA-fantasyroman van bestsellerauteur David Baldacci over de heldhaftige tiener Vega Jane, het vervolg op Vechten voor de waarheid. Stel je voor, je bent vijftien jaar en je wordt veroordeeld om te vechten tegen de sterkste mannen van het dorp. En opgeven is niet toegestaan... Dat is de straf die Vega Jane krijgt opgelegd wanneer ze wordt betrapt met een plattegrond van het verboden Moeras dat het dorp omringt. Winnen lijkt onmogelijk, maar het is de enige mogelijkheid om te overleven. Het idee voor The Finisher ontstond toen Baldacci's vrouw Michelle hem zjaar geleden een in fraaie lederen kaft gebonden dagboek voor Kerstmis gaf. ''Toen ik van Michelle het dagboek kreeg, ging ik meteen naar mijn werkkamer, sloeg de eerste pagina open en schreef 'Vega Jane''', zegt Baldacci op zijn website. ''The Finisher is haar verhaal.'' 'Vega' vond Baldacci altijd al een 'coole' naam, ook omdat het de naam van een ster is. '''Jane' is een typisch Britse naam. Ik besloot een verhaal te schrijven vanuit een Engels perspectief omdat ik houd van alles wat maar uit Engeland komt. Ik nam me ook voor om een fantasyverhaal te schrijven. En dat was alles wat ik in het begin wist over het nieuwe boek.'' 

Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Verwachte fictie (27): Daar is Kelly van de thuiszorg

 

Gerelateerd

Over

Carsten Stroud

Carsten Stroud

Carsten Stroud (1946) is een veelbekroonde Amerikaanse bestsellerauteu...

Gesponsorde boeken