Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'Dagboek uit de rivier' wint Hebban Debuutprijs 2017 voor Beste Thriller

door Hebban Crew 3 reacties
'Dagboek uit de rivier' van Frederik Baas is de winnaar van de Hebban Debuutprijs 2017 voor Beste Thriller. Dit werd zojuist bekendgemaakt in een speciale boekenuitzending bij Tijd voor Max Radio.

“Een fijnzinnige en subtiele vertelling die na de laatste bladzijde nog even blijft nazinderen.”


Een debuutthriller van Nederlandse makelij die de volle vijf sterren beoordeling pakt in de laatstverschenen editie van de 'gevreesde' VN Detective & Thrillergids. Een unicum, maar thrillerdebutant Frederik Baas (een pseudoniem van Jan van Mersbergen) mag dit aan zijn CV toevoegen. 'Een korte vakantie naar de Ardennen waar de spanning alsmaar blijft toenemen,’ aldus het juryrapport.  

In Dagboek uit de rivier start voor Barbara een nieuw leven. Na een aantal moeilijke jaren met haar man en een ingewikkelde scheiding gaat ze samen met Rens, haar zoon van zeven, en haar nieuwe vriend Robbert in de zomervakantie een weekje naar de Ardennen. Robbert is uitgever en een van zijn auteurs woont al jaren in deze streek en werkt daar aan zijn tweede roman. Ze bezoeken hem en al snel ontstaat er vriendschap tussen de auteur en Barbara. Samen verzinnen ze een spel om Rens bezig te houden. Er is al jaren een meisje vermist in de streek en op basis van dat gegeven maken ze een spannende speurtocht. De speurtocht blijkt echter al snel in de richting van de werkelijkheid te wijzen.  

Een mysterieuze verdwijningszaak staat in het middelpunt van belangstelling en onderlinge menselijke relaties komen aan bod; voldoende ingrediënten om een strakke psychologische thriller neer te zetten. Dit debuut is een goed voorbeeld van een verhaal waarin het motto ‘niets is wat het lijkt’ op een bijzonder goede manier verwerkt is.  

Frederik Baas vertelt vanuit het personage van een schrijver wat zorgt voor interessante observaties gedurende het verhaal. Dagboek uit de rivier kent een originele en weldoordachte aanpak die binnen het geheel zijn vruchten afwerpt. Zo wordt de spanning in deze debuutthriller veroorzaakt door het aantal vragen dat alsmaar groeit tijdens het lezen, waardoor verschillende suggesties bijna worden opgedrongen aan de lezer. Dit spanningsveld zorgt ervoor dat je je betrokken voelt bij de personages. Daarnaast worden de wandelingen in de Ardennen op een beeldende en prachtige manier beschreven wat het verhaal een sfeervol karakter geeft.

Dagboek uit de rivier is verschenen bij uitgeverij Ambo Anthos.

De Hebban Thriller Debuutprijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars van de Hebban Thriller Debuutprijs waren Arjen Lubach (IV, 2013), Bronja Hoffschlag (De dode kamer, 2014), Ilse Ruijters (De onderkant van sneeuw, 2015) en Wouter Helders (Machtsstrijd, 2016).

De andere genomineerden waren:

  • Mangelvrouw van Marion van de Coolwijk (Karakter Uitgevers)
  • Zonder jou van Chantal & Priscilla van Gastel (HarperCollins Holland)
  • Niks van Koen Gubbels (Ambo Anthos)
  • Over het spoor van Eva Keuris (Prometheus)
  • King Coke van Dannis Kramers (Xander Uitgevers)

Lees hier het juryrapport van de Hebban Debuutprijs 2017 voor Beste Thriller 

Meer over Dagboek uit de rivier:


Bekijk hier alle winnaars van de Hebban Awards 2017 (na 20.00 uur)Over de auteur

Hebban Crew

2549 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Dagboek uit de rivier' wint Hebban Debuutprijs 2017 voor Beste Thriller

 

Gerelateerd

Over

Frederik Baas

Frederik Baas

Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen. Met Dagboek uit de rivie...