Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

David van Reybrouck schrijft Boekenweekessay 2016

Op verzoek van de Stichting CPNB schrijft David van Reybrouck het Boekenweekessay voor de 81e Boekenweek, die van 12 t/m 20 maart 2016 plaatsvindt.

Het thema van de Boekenweek is Duitsland en heeft als motto: 'Was ich noch zu sagen hätte'. Aanleiding voor dit thema is de Boekenbeurs in Frankfurt, waar Nederland en Vlaanderen het komende jaar gezamenlijk gastland zijn.

Bij het thema Duitsland wordt al gauw gedacht aan de Tweede Wereldoorlog, aan de hoofdstad Berlijn, of aan bratwurst. Maar Duitsland is ook het land van Goethe, Brecht, Schiller en Böll en van nog veel meer interessante onderwerpen. Genoeg stof om over te praten, te schrijven en te lezen dus!

David van Reybrouck (1971) debuteerde in 2001 met De plaag, waarvoor hij in Zuid-Afrika onderzoek deed en dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. In 2007 verscheen zijn romandebuut Slagschaduw. Zijn doorbraak naar het grote publiek behaalde Van Reybrouck drie jaar later met Congo. Een geschiedenis. Met dit boek won de auteur de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 én de Prix Médicis 2012.
Van Reybroucks essay zal gaan over de geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden en die grotendeels is vergeten. Naast auteur is hij ook cultuurhistoricus en archeloog, een combinatie die het essay ten goede zal komen.

De 81ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 12 tot en met zondag 20 maart 2016. De week wordt op vrijdagavond 11 maart traditioneel geopend met het Boekenbal. De traditionele gratis reisdag van NS vindt plaats op 20 maart 2016. Eerder maakte de Stichting CPNB al bekend dat Esther Gerritsen het Boekenweekgeschenk van 2016 zal schrijven (zie nieuwsbericht Esther Gerritsen schrijft Boekenweekgeschenk 2016). Het Boekenweekgeschenk van 2015 werd geschreven door Pieter Steinz, Waanzin in de wereldliteratuur.

Welk boek waarin Duitsland een belangrijke rol speelt moet volgens jou worden gelezen tijdens de Boekenweek van 2016? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!
 Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: David van Reybrouck schrijft Boekenweekessay 2016

 

Gerelateerd

Over

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non...

Gesponsorde boeken