Hebban vandaag

Listmania /

De 11 van september in de categorie spanning

door Hebban Crew 15 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand september. Bekijk hier de selectie in de categorie spanning!

Voor de fans van...

Na een stille zomer vindt er in september een explosie plaats van te verschijnen boeken. Een mooi moment om naast de vertrouwde auteurs ook nieuw talent te leren kennen. Zo tippen we De moordclub (op donderdag) van Richard Osman voor liefhebbers van Hendrik Groen. Vier bejaarden in een verzorgingstehuis komen elke week samen om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als er vlakbij een verse moord wordt gepleegd, komt de club uiteraard in actie. Het spannende thrillerdebuut De puzzelaar van Marit Vanström zal in twee delen gaan verschijnen; een jonge agente gaat undercover om een lugubere seriemoordenaar te vangen. 

Onder wolven van Alex Beer is een aanrader voor lezers van Robert Harris, waarin Isaac Rubinstein met gevaar voor eigen leven moet infiltreren in de Gestapo om zijn familie te redden. De man wiens identiteit hij heeft aangenomen, is echter niet dood en zit hem eveneens op de hielen. De thriller wisselt moeiteloos spanning en historische feiten met elkaar af. Tot slot tippen we voor Stieg Larsson fans Het laatste leven van Peter Nyström en Peter Mohlin. Na een mislukte undercoveroperatie moet de Amerikaanse FBI-agent John Adderley van de aardbodem verdwijnen, en hij verruilt Amerika voor geboorteland Zweden. Hier wordt hij met zijn piepkleine politieteam op een verdwijning gezet. 

 

Meer uitgelicht

Twee boeken die je elders al op Hebban bent tegengekomen zijn de thrillers Over haar lijk van Sarah Pinborough en De dans van de tulpen van Ibon Martín. In Over haar lijk kruisen Marcie en Keisha, beiden tweede echtgenotes van rijke mannen, de degens. Pinborough heeft zich inmiddels al goed gevestigd in thrillerland, maar voor Martín is De dans van de tulpen zijn eerste vertaalde boek voor Nederland. Hierin laat hij een geheel eigen geluid horen, nadat hij eerst in eigen land doorbrak met een vierluik in Scandinavische stijl. Met beide boeken organiseren we leesclubs.

De KEUZE VAN DE REDACTIE is dit keer gevallen op Angstige mensen van Fredrik Backman (bekend van Een man die Ove heet). Is het een roman of misschien tóch een thriller – of zit het daar ergens tussenin? Volgens Hebban-recensent Greet Braem: 'is [het] een ijzersterk verhaal over menselijke relaties, vol humor en toch heel ernstig. Een boek om met plezier te lezen.'

Een bankrover verschanst zichzelf na een mislukte overval in een flat waar precies op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. Als de overvaller het na verloop van tijd opgeeft en iedereen vrijlaat, bestormen agenten het appartement maar treffen het leeg aan.

In een reeks verhoren met onder andere de hyperenthousiaste makelaar, twee verbitterde ikea-verslaafden, een suïcidale multimiljonair, een zwangere vrouw en een halfnaakt persoon met een konijnenkop op horen we ieders versie van wat er is gebeurd, waarna zich een klassiek mysterie ontwikkelt rond de vragen: Wie is de dader en waarom lijkt niemand de waarheid te spreken?

Wordt vervolgd: de nieuwe seriethrillers in 2020 (2)

 

Oorspronkelijk Nederlandstalig

Ook in het Nederlands taalgebied is er veel om naar uit te kijken in september. Zoals de heruitgave van Bèta, de futuristische thriller van Tomas Ross uit 1987. Bèta is een dodelijke, ongeneeslijke ziekte die miljoenen slachtoffers eist. Komt dit verhaal je enigszins actueel voor? Dat is dan ook precies de reden dat het nu in een nieuw jasje is gestoken. Waar in Bèta een geneesmiddel in de doofpot wordt gestoken, is de ware toedracht van de doofpotaffaire in de nieuwe thriller van Arjan Alberts, Alex B., nog een raadsel. Wel weten we dat elke betrokkene alles op alles zal zetten om zichzelf de hand boven het hoofd te houden.

We kijken daarnaast uit naar Sneeuwspoor van Rudy Morren, waarin een arts een ernstig ongeluk ziet gebeuren en als enige medische bijstand kan verlenen. Tot hij beseft dat het de daders zijn van de moord op zijn vrouw, én de enige twee mannen die weten wat er met zijn (sindsdien verdwenen) dochter is gebeurd. Als laatste lichten we De druppel uit van Frederik Baas. Tijdens een compleet uit de hand gelopen burenruzie wordt een bekende martelmethode uit de kast getrokken; een enkele druppel die met regelmaat op het hoofd van de vastgebondene valt en je helemaal gek kan maken.

De Nederlandstalige thrillers van 2020

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

 

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 11 van september in de categorie spanning

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken