Hebban vandaag

Listmania /

De 16 van november in de categorie YA

door Hebban Crew 4 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand november. Bekijk hier de selectie in de categorie Young Adult!

Nederlandstalig

De eerste vier boeken die we tippen voor november hebben allemaal geschiedenis als thema. De verloren bloem van de sjamaan van Davide Morosinotto is voor de jongere YA-lezer een echte aanrader, over een ziek meisje en haar beste vriendje in Peru, die samen op zoek gaan naar een magische bloem om haar te genezen. Verder verschijnt ook De grand tour van Henry Montague van Mackenzi Lee, dat al sinds 2017 in het Engelstalig leesgebied rondzwerft. Monty moet een echte gentleman worden, dus zijn vader stuurt hem en zijn beste vriend op een 'grand tour' van Europa, zodat hij volwassen kan worden. Al ontaardt de tocht in een klopjacht...

Met Het zwarte jaar van Ineke Kraijo duik je via twee verhaallijnen in de Ierse hongersnood, het rampjaar 1847. Nora en haar zusje gaan hun verdwenen vader zoeken, terwijl Mary met haar vrienden een graantransport gaat overvallen. Tot slot het derde deel van Rindert Kromhouts trilogie over auteur Klaus Mann (zoon van Thomas Mann), De naam van mijn vader. In deze als roman geschreven biografie reist Klaus door het naoorloogse Europa, en vaderland Duitsland. In de vorige twee delen zagen we Klaus volwassen worden en de oorlog meemaken.

Een dodelijke opleiding van Naomi Novik is technisch gezien voor volwassen, maar veel YA-lezers kijken reikhalzend uit naar dit boek, dat het eerste deel wordt van een nieuwe reeks. Op deze school betekent falen sterven. El zou met gemak alle duistere wezens uit kunnen roeien, maar daarmee ook haar medestudenten, en ze weigert de kwaadaardige heks te worden die iedereen denkt dat ze is. Ook nieuw in november is De gevallen koning, het tweede deel van Holly Blacks 'Elfhame'-trilogie. Jude heeft Cardan aan zich weten te binden, maar hoe lang zal de slinkse koning in haar greep blijven?

Ook een tweede deel is Ontwaakt van Ursula Poznanski. Dit vervolg op Erebos zou er eerst niet komen, maar met alle technologische ontwikkelingen van de afgelopen tijd begon het toch te kriebelen bij de auteur. De verslavende game komt nu in de vorm van een app, die je leven langzaam overneemt. In Hoe dan ook van Kara McDowell heeft Paige zoveel angst voor het maken van de verkeerde keuze, dat haar leven letterlijk in tweeën splitst: in de ene verhaallijn gaat ze naar haar droomstad New York voor de kerstvakantie, in de andere naar het romantische vakantiehuisje met haar beste vriend (en stiekeme crush).

Over enkele maanden gaan we weer naar de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als je dat voor het eerst doet, of er sinds kort serieus over na bent gaan denken, is Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen van Titia Hoogendoorn en Nienke Schuitemaker een perfecte keuze. Volgens hen is politiek leuk als je je erin verdiept, een soort Game of Thrones. Maar dan belangrijker, want het heeft invloed op jóuw leven. Luanne Rice komt met de YA Mijn berichtje aan jou. Tess beantwoordt in de auto snel een belangrijk appje van haar zus en krijgt een ongeluk. Ze ligt echter niet in een coma, maar heeft het locked-in syndroom. Ze kan alles zien en horen, maar kan dit aan niemand duidelijk maken. Of toch?

Op glad ijs van Sara Biren draait om de ambitie van Holland Delviss, die niets liever wil dan gezien worden om haar talentvolle hockeyspel (en dat mensen daarbij negeren dat ze een meisje is). Ze traint harder dan iedereen, maar hoe liggen haar prioriteiten als ze langzaam verliefd wordt op haar bazige coteamcaptain, Wes? En als laatste Nederlandstalige aanrader de YA Hallo nu van auteur Jenny Valentine. Als Jude's moeder haar baan verliest, moeten ze verhuizen naar een saai dorpje. Maar dan ontmoet Jude Novo, een tijdreiziger die weet dat het 'nu' vergankelijk is. Als alles misgaat, moeten ze een onmogelijke vraag beantwoorden; hoeveel zijn ze bereid op te offeren voor de liefde?

Engelstalig

David Yoon komt met een nieuw boek in november, Super Fake Love Song. Sunny is zo onder de indruk van de coole en zelfverzekerde Cirrus, dat de leugen uit zijn mond is voor hij het weet. Het is namelijk zijn oudere broer die in een rockband zit, niet hij. Maar met zijn 'fake it till you make it'-aanpak weet hij populair te worden op school en Cirrus voor zich te winnen. Tot, natuurlijk, de leugen uitkomt. Ook Marissa Meyer komt met een nieuw boek, dit keer een contemporary YA: Instant Karma. Prudence wordt op een dag wakker met de gave karma uit te delen, en vermaakt zich hiermee opperbest. Maar er is één persoon die nooit lijkt te krijgen wat hem toekomt, haar labpartner en ergste vijand Quint.

In de Teen Killers Club van Lily Sparks wordt 17-jarig buitenbeentje Signal veroordeeld voor moord. Om aan de gevangenis te ontsnappen, tekent ze ervoor te trainen als sluipmoordenaar. Maar tussen deze buitenbeentjes past ze ook al niet, want Signal heeft de moord helemaal niet gepleegd. Al snel gebeuren er vreemde dingen door haar optimisme, want de groep wordt... vrienden? En gaat op zoek naar de echte moordenaar van Signals vriendin. Beyond the Ruby Veil van Mara Fitzgerald is een queer fantasyverhaal over Emanuela, die altijd krijgt wat ze wil. Eigenlijk had ze zichzelf moeten offeren aan de watercrea, het wezen dat als enige water kan maken voor haar stad, maar deed dit niet. Als ze ontmaskerd wordt, doodt ze het wezen en moet ze op zoek naar een nieuwe manier om aan water te komen, voor iedereen sterft.

Meer Young Adult op Hebban

Deze Young Adult boeken willen we graag vertaald hebben Deze Young Adult seriedelen verschijnen dit jaar Meer verwachte YA Meest gelezen YA Young Adult leesclubs De populairste YA van dit moment YA met vijf sterren-lezersrecensies Interviews met YA-auteurs Liefde voor YA spot

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.Over de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 16 van november in de categorie YA

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken