Hebban vandaag

Listmania /

De 18 van juli en augustus in de categorie YA

door Hebban Crew 12 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maanden juli en augustus. Bekijk hier de selectie in de categorie Young Adult!

Onopgeloste misdaden

Deze zomer is er een vol misdaad. In Dit is ons verhaal van Ashley Elston gaat stagiaire advocatuur Kate zelf op zoek naar de waarheid, omdat ze vermoedt dat de zaak in de doofpot gestopt gaat worden. Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson draait om een cold case van vijf jaar eerder, maar ook hier lijkt iedereen in het stadje Pippa tegen te werken. De auteur werd geïnspireerd door true crime podcasts, en zo leest het verhaal ook, afgewisseld met interviews, aantekeningen en politierapporten. Ook in Afslag Zuid van Eva Burgers laat het politiekorps het afweten. De vriendengroep besluit het heft in eigen hand te nemen en gaan zich met de zaak bemoeien. 

Heftige problemen

Young Adult-boeken staan bekend om de manier waarop ze heftige problematiek bespreekbaar maken onder jongeren. In Niet jouw girl van Annette Mierswa wil Tinka alles doen om model te worden. In haar ondergoed poseren? Geen probleem, dat gebeurt tenslotte voortdurend. Maar dan wordt het tóch ongemakkelijk. Voor Blauwe dagen sprak Caja Cazemier met een psycholoog die depressieve jongeren begeleidt. Janna krijgt tot haar schrik de diagnose, en begint aan de lange klim uit het dal. Tot slot tippen we Carlie van Tongeren met de novelle Het zusje van. Als Livs broer een ongeluk veroorzaakt waarbij een meisje om het leven komt, weet ineens iedereen wie ze is. Ze heeft er niets mee te maken, maar krijgt wel alle ellende over zich heen. En dan heeft ze thuis ook nog haar broer, die net zo goed worstelt met de gevolgen.

Jij en ik: persoonlijke relaties

Als twee personen samenkomen, kan er van alles gebeuren. Dat bewijst Sterker dan elk afscheid van Enrico Galiano, die eerder De bijzondere woorden van Gioia schreef. De plotseling blinde Michele ontmoet de hoogsensitieve Nina en ze worden verliefd, maar dan verbreekt Nina op een dag ineens alle contact. Tot slot ontmoeten de moslima Zayneb en de met MS gediagnosticeerde Adam elkaar in Love from A to Z van S.K. Ali, waarin beiden proberen zich anders voor te doen dan ze zijn.

Seriedelen

In fantasy en sciencefiction kunnen we weer mooie seriedelen verwachten in juli en augustus. Zo verschijnt de novelle-bundel Het mes van de sluipmoordenaar van Sarah J. Maas. Deze zes verhalen die vooraf gaan aan de 'Glazen troon'-reeks kunnen gelezen worden zonder voorkennis, en zijn een mooie toevoeging of inleiding. Ook komt Stephenie Meyer na jaren met een nieuw 'Twilight'-boek. Midnight sun vertelt het verhaal van Edward en Bella vanuit Edwards standpunt, met een nieuwe en donkere twist. Tot slot kunnen we genieten van het tweede deel in de 'Jinxed'-serie, Bevrijd, van Amy Mcculloch. Lacey wordt wakker in het ziekenhuis met geen enkele herinnering aan hoe ze daar gekomen is. Waar is Jinx, en wie zit achter haar aan?

Familiegeheimen (Engelstalig)

Ook in Engelse YA zijn er mooie boeken te tippen. Zoals Burn Our Bodies Down van Rory Power. Margot krijgt van haar moeder geen enkel antwoord over hun verleden, tot een foto haar richting het stadje Phalene wijst. Maar eenmaal daar blijken er duistere geheimen te wachten. In The Remarkable Journey of Coyote Sunrise van Dan Gemeinhart reizen Coyote en haar vader al vijf jaar rond zonder thuis, sinds haar moeder en zusjes stierven. Maar nu heeft Coyote zo haar redenen om nog één keer terug te gaan. Zonder dat haar vader, achter het stuur, ontdekt waar ze heen rijden. En in Eight Pieces of Silva van Patrice Lawrence probeert Becks haar verdwenen zus te vinden, aan de hand van acht aanwijzingen die haar zullen helpen het geheime leven van Silva te ontrafelen. 

Body image (Engelstalig)

In het Engels barst het deze zomer van de body positivity! We vonden er drie om uit te lichten: Melt My Heart van Bethany Rutter is een humorvol verhaal over Lily Rose. Ze houdt van haar rondingen, al denkt ze niet op te kunnen tegen haar slanke tweelingzus. Toch slaat ze Cal aan de haak, maar dan beginnen de problemen juist echt. In Blood Moon van Lucy Cuthew begint Frankie's menstruatie precies tijdens haar Eerste Keer. Het lijkt geen probleem, tot een meme erover populair wordt en de online shaming begint. Als laatste tippen we What's the T? van Juno Dawson, over het vinden van je plek als transgender of non-binair. Een gids vol humor en openheid!

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!

Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 18 van juli en augustus in de categorie YA

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken