Hebban vandaag

Listmania /

De 18 van september in de categorie Junior

door Hebban Crew 3 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand september. Bekijk hier de selectie in de categorie Junior!

13 tot 15 jaar

In september verschijnt De zomer dat we Parijs bestormden van Clémentine Beauvais. Mireille, Astrid en Hakima worden verkozen tot de lelijkste meisjes van de school, en dat laten ze niet zomaar over hun kant gaan. Ze besluiten op de fiets een protest-roadtrip naar Parijs te maken, waar de president elk jaar een groot feest geeft op 14 juli. Intussen pikt ook de media het verhaal op en worden de meiden plotseling rolmodellen.

Daarnaast kun je gaan genieten van Operatie Turtuga van Fedor de Beer, dat mooi past binnen het Kinderboekenweekthema van dit jaar: 'En toen?' Thoms vader neemt voor hem en zijn vriendinnetje Lin cadeautjes mee uit een gevonden WIC-wrakschip. In een van de flessen zit een heuse schatkaart die iets te maken lijkt te hebben met de Zilvervloot van Piet Hein. Dat mondt uit in een spannend avontuur op Bonaire.

10 tot 12 jaar

Wat zou jij doen als je erachter kwam dat je vader een alien was? Het overkomt Jake in Ruimtegek van Christopher Edge, en hoewel het vooral over Jake en zijn vader gaat, zit het alsnog vol intergalactisch avontuur met killer robots en laserblasters. Ook in Reisbureau Wereldvreemd van L.D. Lapinski ontdekt Flik een wereld die ze niet had kunnen vermoeden. Het enige dat ze hoeft te doen, is in de juiste koffer springen. Maar het middelpunt van al die werelden, Vijflichtenstad, is in gevaar en kan onze wereld zomaar met zich meenemen.

'VERBODEN TOEGANG. Ze wist niet precies wat dat betekende, maar het klonk leuk!' Dat belooft veel goeds voor De schaduwmot van Francesca Gibbons, waarin twee zusjes door een hek kruipen en in een magische wereld terechtkomen. Het spannende avontuur is een race tegen de klok. Niet minder spannend is Koningskind van Selma Noort, waarin een baby in het diepste geheim wordt verwisseld. Zusje Zissel kan niet praten en mag dus mee, maar ook voor haar is het gevaarlijk, want haar ogen verraden haar als dochter van de koning.

In september zijn vaders een belangrijk thema. In Sala en Monk van Neske Beks ontmoet de half witte, half zwarte tweeling hun vader voor het eerst als ze twaalf zijn. Hun moeder praat nooit over hem, maar een spannende zoektocht doet hen op hun vaders stoep belanden. In Mijn vader woont in het tuinhuis van Jacques Vriens gaan ouders uit elkaar in een (v)echtscheiding, en hun kinderen (weer een tweeling) zitten er middenin. Het boek gaat vol humor en eerlijkheid om met een moeilijk thema.

In Gevonden van Cees van den Berg ontmoet de hulpgrage Frietje een oude man in pantoffels die zijn naam niet meer weet. Ze neemt hem mee naar huis en terwijl haar ouders geen idee hebben hoe ze dit moeten oplossen, is Frietje al lang en breed op zoek naar zijn identiteit. Tot slot maakt Carlo per ongeluk een sprong van veertien jaar in De toevallige tijdreis van Carlo Ganz van Leen Vandereyken. Zijn ouders zijn gescheiden, hij heeft een nieuwe zus die nu even oud is als hij, en iedereen lijkt op het eerste gezicht best gelukkig zo zonder hem.

7 tot 9 jaar

Het kleine Slechte Boek heeft een droom, enorm kwaadaardig worden. Maar daarvoor zijn proefkonijnen nodig... eh, lezers. Je leest Het kleine Slechte Boek van Magnus Myst niet netjes op volgorde, maar kriskras door elkaar, zodat zelfs de meest hardnekkige boekenhater zichzelf zal verliezen. In het plezierige lezen, natuurlijk. Ook fijn om te lezen is Tim de kleine boswachter van Jan Paul Schutten met illustraties van Emanuel Wiemans, een fijn leesboek over de natuur en het bos, gebaseerd op de jeugd van de echte boswachter Tim.

Het tweede deel van 'Billy Extra Plankgas' gaat in september verschijnen, Door de bodem van het heelal van Yorick Goldewijk. Van de ene op de andere dag staan Dexters ouders stil. Terwijl de hele Melkweg aan het vastvriezen is in de tijd, moeten Dexter en zijn zusje het heelal doorkruisen op avontuur om iedereen te redden. Tenslotte tippen we Raargebeurd van (daar is hij weer) Emanuel Wiemans in deze categorie, die de geheimen en mysteries van de wereld aan je laat zien. Lukt het jou antwoorden te vinden voor deze raadsels?

Voorlezen

In Gek, gaaf, geweldig! van Tim Flannery en geïllustreerd door Sam Caldwell lees je over het ene wonder na het andere in de natuur. Flannery is dierenexpert en ontdekkingsreiziger, dus in het boek vol weetjes vind je bovendien veel van zijn eigen verhalen en avonturen. Marianne Busser en Ron Schröder komen eveneens met een weetjesboek, maar dan vol geschiedenis: Van rare ridders tot vechtende vikingen. Wist je bijvoorbeeld dat het buskruit per ongeluk werd uitgevonden?

Papa komt eraan is een lief prentenboek van Nadine Brun-Cosme waarin een van de grootste zorgen van kleine kinderen wordt verzacht: 'je komt me toch wel weer ophalen?' Want wat er ook gebeurt, papa zal op tijd zijn om kleine Mats van de crèche te halen. De illustraties zijn van Aurélie Guillerey. In het stoere, feministische prentenboek Niet roze! van Floortje De Backer, getekend door Michiel Van Thillo, houdt Roos he-le-maal niet van roze. Want dat kan natuurlijk niet, als je stoer bent in plaats van giechelend. Of misschien wel?

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. 

 

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.Over de auteur

Hebban Crew

2166 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 18 van september in de categorie Junior

 

Gerelateerd