Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 19 van de Spannende Boeken Weken 2018

door Soraya Vink (crew) 4 reacties
Eerder deze maand werd je al getrakteerd op onze vertrouwde rubriek ‘De negentien van’ waar de redactie je tipt op nieuw te verschijnen boeken die je écht niet mag missen. Speciaal voor de Spannende Boeken Weken selecteerden we negentien spannende boeken die graag een plekje in jouw boekenkast innemen.

Nieuw talent!

Er worden nog vaak genoeg namen toegevoegd aan thrillerschrijfend binnen- en buitenland. Tijdens de Spannende Boeken Weken kun je onder andere kennismaken met deze nieuwe gezichten!

In Leiden staat de boel aardig op zijn kop als er in de thriller De witte kamer van Samantha Stroombergen een uitgemergelde lichaam van een man wordt aangetroffen. In zijn buik is het cijfer 5 gekerfd. Rechercheur Léon Coeur is direct gefascineerd: het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Léon is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team hem nodig heeft. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Over naar het noorden van Nederland waar een dodelijk bacterie plots aan de oppervlakte dreigt te komen. Schrijver en journalist Erik Bettens schreef met Quarantaine een verontrustend verhaal over wat er precies gebeurd als een crisis een land in zijn greep dreigt te houden. 
Het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier, die zich jarenlang heeft ingezet voor de lokale bevolking en haar problemen met de gaswinning, wordt naar voren geschoven als woordvoerder. Aan hem de taak om de kalmte te bewaren terwijl er naar een oplossing wordt gezocht. Maar als de overheid vervolgens het leger inzet om de vluchtelingen uit het gebied tegen te houden, lijkt Homme juist als zondebok te worden gebruikt. 

Engeland schuift ook een nieuw thrillertalent naar voren met Alice Feeney. Soms lieg ik is een psychologische thriller die onder je huid dreigt te kruipen. Het verhaal draait om Amber Reynolds; ze ligt in coma, maar kan zich niet herinneren hoe dat is gebeurd. Alleen weet ze wel dat de toedracht geen ongeluk was. Iemand in haar omgeving liegt, maar voor Alice die opgesloten zit in haar eigen lichaam is het niet mogelijk om actie te doornemen. Ze kan alleen maar haar eigen herinneringen reconstrueren. Hebban redacteur Daphne besprak het boek al in een Hebban Crew Review, haar mening lees je hier.

Opvolgers

Voor veel schrijvers is het bijna vanzelfsprekend dat zij na een succesvolle introductie verdergaan met de personages die zij tot leven hebben gewekt. Zo ook voor Fiona Cummins, die in haar eerste boek De verzamelaar, een enge moordenaar ten tonele bracht. In De opvolger lezen we hoe het de negenjarige Jakey Frith vergaat na zijn confrontatie met De Bottenverzamelaar. Clara, het meisje dat nog door hem wordt vastgehouden, klampt zich vast aan de gedachte dat ze ooit gered zal worden. De Bottenverzamelaar heeft ondertussen een leerling gevonden, die hij klaarstoomt om zijn bottenmuseum over te nemen. Maar hij kan Jakey en de detective die zijn dromen doorkruiste niet uit zijn hoofd zetten en zint op de ultieme wraak. 

Rechercheur Erika Foster werd bij veel lezers al hartelijk verwelkomd in Het meisje in het ijs. Nu is ze terug in De stalker in de nacht. Midden in een broeierig hete zomernacht wordt inspecteur Erika Foster opgeroepen. Een dokter is thuis in zijn bed -gevonden, gestikt. Zijn polsen zijn vastgemaakt en zijn ogen puilen uit door de doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Een paar dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden, in exact dezelfde omstandigheden. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Waarom is er zo weinig bekend over hun verleden? Als Erika en haar team de zaak onderzoeken, stuiten ze op een zeer -berekenende dader, die zijn prooi al lang van tevoren stalkt – en dan op het juiste moment toeslaat. Serielezers zitten goed bij auteur Robert Bryndza, aangezien hij al zes delen met zijn seriepersonages heeft geschreven.

Gratis spanning

Geheel volgens traditie van de Spannende Boeken Weken krijgt de lezer bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken in de boekwinkel het geschenkboek cadeau. Dit jaar is het de beurt aan Boris Dittrich, die met zijn verhaal Barst een oude bekende uit zijn vorige boek Halszaak laat optreden. 
Een vrouw laat haar hond uit in het Amsterdamse Vondelpark en vindt het lijk van een jonge man. Zijn schedel is ingeslagen. Rechercheur Maya Oliphant krijgt de leiding over het moordonderzoek, maar het is onduidelijk wie de man is en wat hij 's nachts in het park deed. Ondertussen is heel Nederland in de ban van een nieuwe talentenjacht op televisie. De 18-jarige Lilian Lely heeft zich door de audities geknokt, en maakt tijdens de liveshows bekend dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. Ze wint daarmee de sympathie van het publiek, maar niet iedereen gelooft wat ze beweert. Dan neemt het onderzoek van Maya Oliphant een verrassende wending. Wat heeft de moord met Lilians ambities te maken?

Eindelijk, een nieuwe...

Soms wil je gewoon het complete oeuvre van een auteur verzamelen. Koop je blind het volgende boek van hem of haar omdat je weet dat het gegarandeerd staat voor genieten. Grote kans dat een van deze auteurs al een tijdje op je lijstje staan.

Domestic crime werd een hit in Engeland en ver daarbuiten dankzij de verhalen van B.A. Paris. Ook in haar nieuwe thriller Breng me terug, steekt een akelige sfeer de kop op als er iets schokkends gebeurd in de privésfeer. 
Een jong stel rijdt door Frankrijk en stopt onderweg bij een benzinestation. Finn stapt uit om te tanken en te betalen, maar wanneer hij terugkomt bij de auto is Layla spoorloos verdwenen. Ze wordt nooit teruggevonden. Twaalf jaar later is Finn verloofd en gelukkig – zijn verleden heeft hij achter zich gelaten. Tot hij op een middag thuiskomt van zijn werk en zijn verloofde op de bank ziet zitten. Ze houdt iets in haar handen, houdt het tegen het licht. Een object zonder enige waarde, behalve voor Finn en Layla. Is zijn eerste liefde teruggekeerd? Of speelt iemand een spel met hen?

Helaas is het nog geen tijd voor een nieuw deel met Jack Reacher in de hoofdrol, maar de Nederlandstalige lezers kan met de bundel Op doorreis wel genieten van de beste verhalen met de held van geestelijk vader Lee ChildReacher is altijd op doorreis en overal waar hij komt, stuit hij op onrecht, dat hij op karakteristieke wijze aanpakt. Na 22 thrillers verschijnt nu deze bundel met tien lange en twee korte verhalen over Jack Reacher – van zijn kindertijd tot en met zijn meest recente litteken.

Genoeg titels voor op je NTL-lijst! Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van de Spannende Boeken Weken 2018Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 19 van de Spannende Boeken Weken 2018

 

Overig

De negentien van de Spannende Boeken Weken 2018

op 28 mei 2018 door Hebban Crew 19 boeken 4 volgers 0 reacties 1 like
Gesponsorde boeken