Hebban vandaag

Listmania /

De 19 van januari in de categorie non-fictie

door Hebban Crew 9 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand januari. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

Biografiën en (levens)verhalen

 
 
 

Alex Boogers publiceert voor het eerst sinds zijn roman Onder een hemel van sproeten (2017) weer een boek. Alleen dit keer geen literatuur, maar een non-fictieboek: De zonen van Bruce Lee. Combinatie van sportbiografie, briefroman en coming-of-age-memoir. In de categorie biografie ook het boek Bowie’s boekenkast van John O’Connell, dat gaat over de boeken die de meeste invloed hadden op het leven van David Bowie.

Jan Brokken komt na De rechtvaardigen nu met een verzameling non-fictie verhalen waarin hij vertelt over kunstenaars en culturen uit verschillende steden: Stedevaart. Ook een boek over cultuur is Lang leven door Karina Meeuwse, dat het familieverhaal vertelt achter Toko Dun Yong, het grootste Chinese warenhuis van West-Europa, dat gevestigd is in Amsterdam.

En dan nog drie boeken die een kwetsbaar en eerlijk verhaal vertellen. Daan Borrel schrijft over vrouwelijkheid, tijd en verbinding in Jaar van het nieuwe verhaal. Resi Lankester zoekt in haar boek Na de val naar antwoorden op de vele vragen die zij had nadat haar vader zelfmoord pleegde toen zij halverwege de twintig was. En Elizabeth Day beschrijft in Durf te falen wat zij in de verschillende stadia van haar leven heeft geleerd van tegenslagen.

 

Vroeger, heden, toekomst

 
 
 

Er verschijnen in januari drie boeken over de Tweede Wereldoorlog. Mijn naam is Selma van Selma van de Perre, die eerder deze week haar verhaal deed in een eigen aflevering van De Wereld Draait Door. In Eindstation Auschwitz doet Eddy de Wind 75 jaar na de bevrijding van het kamp verslag van de verschrikkingen die in het kamp plaatsvonden. Het jubileum van de bevrijding is ook aanleiding voor de bloemlezing van Arnon Grunberg, Bij ons in Auschwitz, waarvoor hij teksten verzamelde van getuigen.

In Het water komt vertelt Rutger Bregman een ‘vergeten verhaal’ over Johan van Veen, de ‘vader van het Deltaplan’. Weinig pagina’s, maar ook voor onze toekomst belangrijk. Journalist Karlijn van Houwelingen onderzoekt waarom er zoveel vrouwen op Donald Trump hebben gestemd in Dit is Amerika. Rolf Dobelli pleit voor een leven zonder nieuws, omdat we daar gelukkiger van worden, in Het nieuwsdieet. En in Wat schaft de toekomst gaat Amanda Little op zoek naar een antwoord op de vraag: Hoe voorzien we negen miljard mensen op duurzame wijze van voedsel?

 

Lichaam & geest

Deze maand verschijnt Te voet, waarin neurowetenschapper Shane O’mara een ode brengt aan het lopen. Hij kijkt onder andere naar de geschiedenis van lopen en de effecten hiervan op ons fysieke en mentale gezondheid. Dr. Markus Egert duikt juist het lichaam in in Het leven in je lichaam, waarin hij op een grappige manier de evolutie en het belang van micro-organismen beschrijft.

A.K. Benjamin schrijft in Laat me toch niet gek zijn over wat krankzinnigheid betekent. Evelien De Vlieger verhuist in Caravandagen naar een caravan in de achtertuin, om te ontdekken waarom ze zich zonder aanwijsbare reden verdrietig voelt. En in Alegria laten de auteurs van Ikigai de Japanse wijsheid voor wat het is en gaan ze op zoek naar Alegria, vreugde.

Lees verder

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrievenOver de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 19 van januari in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken