Hebban vandaag

Listmania /

De 20 van juli en augustus in de categorie Junior

door Hebban Crew 3 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maanden juli en augustus. Bekijk hier de selectie in de categorie Junior!

Kinderboeken

Het oplossen van raadsels en het ontrafelen van geheimen is een geliefd kinderboekenonderwerp, en dat is deze zomer niet anders. In Mickey en de beestachtige spionnen van Anne Miller kan de codekrakende Mickey haar geluk niet op als ze een poster met een vreemde tekst ziet hangen, die naar spannende avonturen leidt. Voor Elfie is het spoorzoeken een afleiding in Het boek der veranderingen van Kelly van Kempen, want ze schaamt zich dood voor de spirituele praktijk van haar ouders, De Sterrensteen.

De pechvuurtoren van Nicki Thornton is het tweede deel in de 'Sep Seti'-trilogie, en deze whodunnit heeft een magische twist. De vuurtoren zit vol geheimen, geesten en een raadselachtige moord. Ook in Het geheim van het Klavertjesplein van Michael Reefs mag je fantasie en magie verwachten. Het Torenhuis op het Klavertjesplein is gesloten met zes zware sloten, die dicht moeten blijven. Toch probeert een viertal kinderen alle sleutels te verzamelen en naar binnen te gaan. 

Ook lichten we twee boeken uit die mooi passen bij de komende Kinderboekenweek met het thema 'En toen?' De gijzelaar en de bastaard van Arend van Dam, die ook het Kinderboekenweekgeschenk schrijft, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de dertienjarige zoon van Willem van Oranje, die wordt gegijzeld door de koning van Spanje. In Leeuw met strepen van Marlene Rebel en Lucinda Vos duik je het avontuur in, in 17e-eeuws Amsterdam. Cat wordt naar het pesthuis gebracht, en haar broer Jacob zal er alles aan doen haar te redden.

Briefjes voor Pelle is het nieuwste boek van Marlies Slegers, waarin de hoogbegaafde Pelle de dood van zijn vader moet leren accepteren. Een jaar na zijn dood krijgt Pelle een schoenendoos vol briefjes en ingepakte voorwerpen. Hij gaat de uitdaging aan en leert samen met zijn moeder het leven weer omarmen. Tot slot tippen we Robin Hood van Robert Muchamore, een futuristische hervertelling van het verhaal van de bekende held. Locksley City is vernield door vandalen en de politie zit in de zak van de lokale gangster. Robin verstopt zich in Sherwood Forest om alles te leren wat hij nodig heeft om wraak te nemen.

Non-fictie

Wie zegt dat een prentenboek geen moeilijke onderwerpen kan tackelen zoals de relativiteit van tijd? In In 4 stappen van Bernadette Gervais worden telkens vier kaders gebruikt voor een scène, die seconden, maanden of jaren kunnen duren. Zoals de levenscyclus van een bloem, of een passerende kat. Zie, makkelijk en leuk! En over de levenscyclus gesproken... in Dit is jouw verhaal van Philip Bunting wordt in een prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar de evolutietheorie uiteengezet. Grappig en origineel getekend!

Prutsers en pechvogels is het nieuwe boek van Tosca Menten en Jozua Douglas, geïllustreerd door Geert Gratama. Deze verhalen uit de geschiedenis gaan nu eens niet over heldhaftige, gewiekste en sublieme mensen, maar over de missers. Zoals een rampzalige ballonvaart of de oen van de eeuw. Tot slot komt ook Jan Paul Schutten met een nieuw boek, Hoe word je grappig als je niet leuk bent? Dit boek, geïllustreerd door Jeroen Funke, legt precies uit hoe dat zit, grappig zijn. 

Prentenboeken

De prentenboeken zijn onweerstaanbaar deze zomer. Zo is er Oet en Drap van Alistair Chisholm, geïllustreerd door David Roberts. Beiden willen de beste holbewoner zijn, dus ze maken steeds nieuwe spullen om elkaar te overtreffen. Een hilarische, razendsnelle reis door de geschiedenis! In Ziza wil geen ninja zijn van Marjet Huiberts heeft Ziza, zoals de titel al zegt, geen zin om ninja te worden, ook al is zijn hele familie dat. Mama, zijn grote zus, de tweeling... Maar hij weet nog niet dat er een driekoppig monster op de loer ligt, geïllustreerd door Coen Hamelink.

Ook blijft de wereldproblematiek een belangrijk onderwerp voor prentenboeken. Zoals in Stella en de zeemeeuw van Georgina Stevens en illustrator Izzy Burton. Stella's gevleugelde vriendin wordt ziek omdat ze plastic heeft gegeten van het strand, dus Stella organiseert allerlei initiatieven om de buurt te veranderen. Migranten van Issa Watanabe bestaat uit poëtische beelden die de waarheid niet verbloemen, maar ook hoop bieden. Als hun bos sterft, moet een groep dieren noodgedwongen en vol onzekerheid op reis.

Probeert de schattig geïllustreerde Ukkie (Kate Hindley) van Lu Fraser maar eens te weerstaan. Ze is de kleinste jak van de kudde. Ze wil zó graag groot zijn en interessante dingen meemaken, maar ze blijft klein. En dan breekt de dag aan dat ze iets groots kan doen, juist omdat ze nog zo klein is. Ook in het thema 'je bent goed zoals je bent' is Over een hondje dat tegen de broek van de burgemeester plaste van Michel Linthorst, met tekeningen van Angela Damen. De professor is zo druk met uitvinden dat hij zijn hondje Peer vergeet, die enorm nodig moet plassen.

Aan wie denk jij bij het woord 'superheld'? In Stoere sprookjes over superhelden van Julia Bruce volg je zes helden met bijzondere krachten. Ze komen van over de hele wereld en hebben elk een eigen verhaal, vertaald door nationale held Imme Dros. Tot slot gaat De oranje cape van Adam Ciccio, indrukwekkend geïllustreerd door Emmanuel Volant over Corneel, die elke dag een oranje cape draagt. Hij wordt ermee geplaagd, maar hij draagt hem met een reden, dus hij houdt dapper vol. 

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!

Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 20 van juli en augustus in de categorie Junior

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken