Hebban vandaag

Listmania /

De 24 van februari 2020 in de categorie non-fictie

door Hebban Crew 1 reactie
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand februari. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

Mensen en verhalen

LEVENSVERHALEN
AFSCHEID & VERLIES
OVER SCHRIJVEN & SCHRIJVERS

Er verschijnen deze maand een paar indrukwekkende levensverhalen. Frank Krake heeft het boek Hannelore geschreven, over een meisje dat vanaf haar derde opgroeide in de Nederlandse sekte ‘Gemeente Gods’. Sytske van Koeveringen schrijft met Dag nacht licht toch een krachtig verhaal over haar fascinatie voor lachen en lachlogboeken, en over de tumor in haar borst. Twee verhalen die contrasteren, maar op een speelse manier in het boek verweven zijn. En ook het verhaal van Chanel Miller is aangrijpend. In Ik heb een naam vertelt ze hoe het is om slachtoffer te zijn van seksueel geweld, een actueel onderwerp in tijden van #metoo.

Deze maand verschijnen er ook drie boeken over de dood en rouw. Lisanne van Sadelhoff heeft een boek geschreven over haar rouwproces toen haar moeder overleed, Je bent jong en je rouwt wat maakt duidelijk dat elk rouwproces anders is. Over liefhebben en loslaten van Rachel Brathen vertelt het persoonlijke verhaal van de 'Yoga Girl', die veel meemaakte, waaronder het verlies van haar beste vriendin, oma en hond in een korte periode. En Barbara van Beukering sprak voor haar boek Je kunt het maar één keer doen met nabestaanden en deskundigen die dagelijks met de dood te maken hebben over dit taboe-onderwerp.

Ook mooie boeken over schrijven en schrijvers deze maand. Nicolien Mizee schrijft niet alleen boeken, ze geeft ook les in verhalen schrijven, waar ze over schrijft in De grote wil en andere schrijflesverhalen. Te hooi en te gras van Gerrit Jan Zwier gaat over het Engelse platteland en hoe dit vorm krijgt in Engelse kinderboeken. Margot Dijkgraaf sluit aan op het thema van de Boekenweek (rebellen en dwarsdenkers) en portretteert in Zij namen het woord krachtige Franstalige vrouwen die rebels en tegendraads waren.

 

Wereldwijd

GESCHIEDENIS & OORLOG
POLITIEK
ECONOMIE & ZELFONTWIKKELING

Jung Chang schrijft met Dochters van China een drievoudige biografie die kleur geeft aan het leven van drie vrouwen die de geschiedenis van China in de twintigste eeuw mede hebben vormgegeven. Dichter bij huis: de geschiedenis van de Zuiderzee. In Eens ging de zee hier tekeer van Eva Vriend blikt ze terug naar de komst van de Afsluitdijk en het IJsselmeer, en de tijd hiervoor. En Sinclair McKay reconstrueert in Vuur en duisternis het bombardement op Dresden.

In De alliantie van wantrouwen vertelt Serhii Plokhy het verhaal van het onwaarschijnlijke verbond tussen Amerika en de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij Rusland blijvend: Tussen twee vuren portretteert het huidige Rusland vanuit een handvol gelukszoekers. Joshua Yaffa stelt je voor aan spraakmakende figuren en een land dat door weinigen echt wordt begrepen. Wij zijn Angela gaat over Angela Merkel, tien vrouwen (o.a. Marcia Luyten en Cécile Narinx) schreven mee aan dit boek en deelde hun visie op de bondskanselier van Duitsland.

Thomas Piketty’s boek werd in december al op wat toplijsten gezet, maar deze maand is daar dan de vertaling: Kapitaal en ideologie. David Enrich dook in het bankwezen en ontmaskert De Deutsche Bank in De duistere bank. En AlBaraa Taibah geeft in De moderne schaapherder leiderschapslessen die hij heeft geleerd tijdens het hoeden van schapen in de Sahara.

 

Lifestyle

CULINAIR
AARDE & DIER

Vorige maand geen kookboeken in de lijst, maar voor februari moesten we kiezen. Opvallend is het aantal vegetarische kookboeken dat verschijnt deze maand. Twee sprongen eruit: The Curry Guy Veggie van Dan Toombs, boordevol vegetarische recepten uit de Indiase keuken en Azië van Meera Sodha, vol alledaagse recepten met een Oosterse twist. Ook Mascha Lammes en Ronald Giphart schreven samen een kookboek, waarin ze een kijkje in hun eigen keuken geven. De wereld thuis staat vol verhalen en ervaringen die geïnspireerd hebben tot eigenzinnige gerechten.

In Tijd voor actie roept Carola Rackete op om te handelen. Ze vertelt over de directe samenhang tussen vluchtelingenstromen, de klimaatcrisis en de toenemende ongelijkheid in de wereld. Ook Christiana Figueres richt zich tot een breed publiek in Wij bepalen de toekomst, waarin ze zich uitlaat over de huidige stand van zaken wat betreft het klimaat en de toekomst van de aarde. De leeuwenvader van Mosul van Louise Callaghan gaat over de dierentuin in Mosul, die overeind bleef staan tussen het oorlogsgeweld van IS, door de liefde en zorg van ‘leeuwenvader’ Abu Laith.

Lees ook

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de Verwacht-nieuwsbrieven.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 24 van februari 2020 in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd