Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 25 mooiste boeken van... Sien Volders

door SienVolders 2 reacties
Hebban is op zoek naar de duizend mooiste Nederlandstalige boeken aller tijden. Op basis van de top 25 persoonlijke favorieten van duizenden Hebban-lezers wordt in september de tweede editie van de Hebban 1000 gepubliceerd. Vandaag de top 25 van schrijver Sien Volders!

Sien Volders (1983) studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Naast haar werk als redacteur en interieurvormgever werkte ze aan haar debuut, de roman Noord, die werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2018. 

'Godzijdank is het een levende lijst en mag ik nog toevoegen en weghalen, anders is een top 25 echt onbegonnen werk. Wel een interessante oefening, omdat je zo patronen in je lezen terugvindt. Uit mijn liefde voor Walschap, Houtekiet en Laxness blijkt duidelijk mijn zwak voor personages die losbreken uit bestaande normen en waarden, om dan de wereld voor zichzelf te hertekenen met de natuur rond hen tot grondslag. Maakt niet uit of het hen lukt. Voeg daarbij alle Steinbecks en Fenoglio en mijn diepe liefde voor de wroetende mens in de literatuur wordt wel erg duidelijk. De boeken van Lindgren krijgen een prominente plaats in mijn lijst, door hun eeuwigheidswaarde en het vormende karakter van goede kinderliteratuur. Vooral Ronja is een boek dat zoveel lagen heeft dat het je kan blijven verrukken. Op verschillende leeftijden lees je er verschillende betekenissen in, dat is slechts weinige boeken gegeven. Bij de kinderliteratuur een speciale vermelding voor Anette Schaap, die vanuit het niets een nieuwe klassieker geschreven heeft. Dat het een erg persoonlijke lijst is mag blijken uit de hoge positie van Heer der vliegen en Dolende zielen: die twee boeken las ik op exact de perfecte leeftijd (respectievelijk 14 en 15), beide sloegen in als een sloophamer. Een groot gemis in dit type lijst zijn veel goede strips. De onschatbare waarde van de klassieke strip voor de liefde voor personages, dialogen, verhaallijnen en opbouw wordt jammer genoeg over het hoofd gezien in de meeste literatuurlijsten. Vandaar Rosinski, Van Hamme en Franquin.'

Auteursfoto © Lieve Blancquaert, via Overamstel Uitgevers

Vijf willekeurige boeken uit Siens 25

 

Sien Volders' volledige lijst bekijken én benieuwd naar haar nummer 1?

Bekijk hier de complete top 25

Begin vandaag met je persoonlijke top 25

Surf naar hebban.nl/1000 en maak jouw persoonlijke lijst van vijfentwintig mooiste boeken die je ooit las aan. Een prachtige trip down memory lane. Want welke boeken maakten in jouw leven een onuitwisbare indruk? Om welke boeken heb je hardst gelachen of gehuild? Welke trokken je uit je leesdip of heb je heel vaak getipt aan vrienden, familie of collega's? Dat zijn de boeken die een plekje op jouw Top 25 Mooiste Boeken verdienen.  

Om een top 25 aan te maken heb je een (gratis) Hebban-account nodig. Je bepaalt zelf of de lijst die je maakt zichtbaar is voor iedereen, alleen voor leden of alleen voor jezelf. 

Klik hier en begin direct!

Wil je ook kans maken op zo'n kek linnen Hebban-tasje, klik dan hier voor de spelregels.Over de auteur

SienVolders

14 volgers
5 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: De 25 mooiste boeken van... Sien Volders

 

Over

Sien Volders

Sien Volders

Sien Volders (1983) debuteerde in 2017 met de roman ‘Noord’ (Hollands Diep)....

Hebban Spots

Hebban 1000 Café

55 volgers

Net als vorig jaar gaan we bij Hebban ook dit jaar op zoek naar de duizend mooiste boeken aller tijden. Dat doen we aan de hand van de Mooiste Boeken-lijstjes van al onze leden....

Gesponsorde boeken