Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 26 van juni in de categorie non-fictie

door Hebban Crew 4 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand juni. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

Bijzondere verhalen

Deze maand een aantal bijzondere verhalen, die erg van elkaar verschillen. Na het succes van Het zoutpad verschijnt nu De wilde stilte van Raynor Winn. Sophie Zeestraten vertelt in Moederziel haar verhaal, haar moeder ging weg toen ze vijf was en kwam nooit meer terug. In Militair, sniper, survivor beschrijft Ant Middleton ervaringen die je normaal alleen in films ziet. En Geluk is met een K van Nadja Hüpscher beschrijft het verhaal van Sander, vader van twee jonge zoons, die de diagnose teelbalkanker krijgt. Het vertelt op een droogkomische, maar ontroerende manier wat dat met het gezin doet.

Kort maar krachtig

Vier dunne boekjes, maar zeker de moeite waard. Als gezond verstand koning was is de dikste (met ruim honderd pagina's). Dennis Storm geeft informatie over duurzaamheid en minimalisme en tegelijkertijd is het een pleidooi om anders naar jezelf en de wereld te kijken. Geert Mak schreef een Epiloog bij het vorig jaar verschenen Grote verwachtingen, waarin het gaat over de coronapandemie. Ook Morgen komt geen dag te laat gaat over het coronavirus, Ivan Krastev betoogt dat de coronaviruspandemie zich onderscheidt van eerdere crises die de wereld heeft doorstaan. En in De laatste lezing van Amos Oz schetst de in 2018 overleden auteur een perspectief voor de toekomst van het Midden-Oosten, gebruikmakend van lessen uit het verleden.

Culinair

Wat betreft kookboeken lichten we deze maand drie zeer verschillende keukens uit. Chinese Takeaway Veggie is een vervolg op Chinese Takeaway, maar dan met alleen maar vegetarische Chinese recepten. De bijbel van de Thaise keuken is hét naslagwerk voor wie alle geheimen uit de Thaise keuken wil leren. In de keukenbijbelserie verschenen onder andere ook Frans, Indonesisch en Japans, allemaal met prachtige covers. Net als Elzas, het boek dat je meeneemt op een gastronomische reis door de inspirerende streek.

Nederland, Europa, Wereld

Wereldverhalen! In zowel Liefde in de Lage Landen als Elf Europese stemmen lees je verschillende verhalen. In het eerstgenoemde boek wordt Nederland door Mirjam Janssen geportretteerd aan de hand van vijftien huwelijken, het tweede boek bevat portretten van Europeanen. Het boek borduurt voort op Geert Maks In Europa, alleen gaat het nu om het heden in plaats van het verleden.

Paul Theroux vertelt zijn reisverhaal in Op de vlakte der slangen, een ontdekkingstocht door Mexico. En in Een beter milieu begint niet bij jezelf doorprikt Jaap Tielbeke de mythes die het huidige klimaatdebat in de greep houden: milieuverandering begint bij de politiek, niet bij individuele gedragsverandering.

Vanuit de medische hoek

Er verschijnen deze maand opvallend veel verhalen vanuit de medische hoek. Pijnarts Bart Morlion geeft in Pijn vanuit een medisch, maar ook menselijk en maatschappelijk perspectief antwoord op vragen over pijn. In Dagboek van een verloskundige vertelt verloskundige Marlies Koers openhartig over het werk dat ze doet. In Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? laat Esther van Fenema de lezer meekijken in haar spreekkamer, maar ook in haar eigen hoofd. En oncologieverpleegkundige Janie Brown vertelt in Ik hou je hand vast over de meest bijzondere ervaringen die ze had met mensen aan de rand van het leven.

Een zoektocht naar...

Deze vier boeken gaan in op verschillende onderwerpen. AI: Alsmaar Intelligenter vertelt Stefan Buijsman op toegankelijke manier over kunstmatige intelligentie. In Het boek der tranen onderzoekt dichteres Heather Christle het vaak onbesproken, maar meest menselijke gedrag dat er is: huilen. Het boek Nooit meer liegen? van Judi Ketteler is een persoonlijke zoektocht naar de leugen. En in Schat, wil jij dit even doen? gaat Eve Rodsky op zoek naar een praktische en duurzame oplossing om haar eigen gezin én andere gezinnen te helpen hun gezinsleven te organiseren om zo tijd over te houden voor elkaar en leuke dingen.

Sport

Fernando Ricksen. De finale strijd van Vincent de Vries en Veronika Ricksen is natuurlijk veel meer dan een sportboek. De oud-profvoetballer streed jarenlang tegen de ziekte ALS. In Stoempers van de kasseien duikt sportjournalist Harry Pearson de wielrengeschiedenis in. En ook Wilfried de Jong schrijft over wielrennen, al dertig jaar om precies te zijn, en in De man en zijn wielerverhalen lees je een bundeling van zijn columns en korte verhalen.

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!

Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 26 van juni in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken