Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 26 van september in de categorie non-fictie

De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand september. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

(Power)vrouwen

Vier boeken waarin vrouwen centraal staan (oké, en meesters ook een klein beetje). Dit is geen vrouwenboek gaat over de man-vrouw-verschillen in de literatuur, want waarom winnen mannen meer prijzen en verkopen ze beter? Nobele wilden is het verhaal van de vier 'wilde' zusjes Olivier, die hun tijd ver vooruit waren. Het boek Powervrouwen vertelt de verhalen van 35 legendarische vrouwen die de wereld veranderden. En Juf, er is een kind kwijt bevat columns over schoolkinderen en hun juf, want het is ongelooflijk wat de juffen allemaal moeten kunnen.

Culinair

Er verschijnen in september flink wat kookboeken, waarvan een aantal door bekende namen geschreven. Ottolenghi's Flavour, de opvolger van het succesvolle Simpel, is daar een van. In dit kookboek staan groenten centraal. De Kookmutsjes zijn een hit op social media en brengen deze maand een boek met 80 nieuwe recepten uit: Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek. Rukmini Iyer, bekend van De groene bakplaat, neemt je mee op een culinaire reis in De wereldse bakplaat. En de dames van Chickslovefood mochten een deel in de 'kookbijbel'-reeks verzorgen: de Ovenbijbel.

Essays, beschouwingen en reportages

Deze maand verschijnen er vier noemenswaardige boeken met essays, beschouwingen en reportages, over zeer verschillende onderwerpen. Tegenwind van Anna Enquist alleen al gaat over kunst en kunstenaarschap, psychotherapie, het menselijk brein en zaken van de ziel, reizen en schrijven, muziek en literatuur. In De overvloed van Annie Dillard vind je een verzameling van haar meest beroemde stukken. Arnon Grunbergs Slachters en psychiaters is een onverschrokken zoektocht naar de mens; in oorlogstijd, op vakantie, in psychische nood. En Lekker boekie! is het verhaal van leesclub Nescio, een club van niet-lezende pubers voor wie de leeslijst een bron werd van inspiratie, kennis en plezier.

Familie en rouw

In deze drie boeken vertelt de schrijver iets over de geschiedenis van een familie(lid). In Nu ik je zie gaat Merlijn Kamerling tien jaar na de dood van zijn vader Antonie Kamerling op zoek naar wie hij was. Allemaal de schuld van Montgomery gaat over de familie van Maarten van Rossem, zijn grootvader schreef regelmatig brieven aan zijn zussen om ze te informeren over het wel en wee van de familie tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. En in Het boek Daniel gaat Chris de Stoop dieper in op de dood van zijn oom Daniel. De bejaarde man werd dood gevonden nadat zijn boerderij was afgebrand. De schrijver gaat de confrontatie aan met de jonge daders: in dit boek komen de twee verschillende werelden samen.

Bijzondere verhalen

De weg naar Cliffrock Castle is het derde boek van Josephine Rombouts over het kasteel in Schotland waar ze als huishoudster heeft gewerkt. Dit boek is de 'prequel', waarin je leest hoe het avontuur begon. Haroon Ali is de zoon van een Pakistaanse vader en een Nederlandse moeder. Na hun scheiding hertrouwde zijn vader met een Pakistaanse vrouw en kregen ook zij een zoon. Haroon is dus half, maar zijn halfbroer is heel. Half is een openhartige brief aan zijn broer. Cubed vertelt het verhaal van de kubus en zijn uitvinder, Ernö Rubik. Als professor in de architectuur bedacht hij in 1974 een kubus waarmee zijn studenten hun ruimtelijk inzicht konden trainen; veertig jaar later zijn er meer dan 350 miljoen exemplaren van verkocht. En Uit beeld is het persoonlijke verhaal van Amber Brantsen, een journalist met ambitie en wilskracht. Maar die eigenschappen zorgden er ook voor dat ze na haar middelbare school een eetstoornis kreeg.

Onderzoek

Alle mensen die ik ken is een bijzonder boek, waarin Lisa Huissoon 3254 ontmoetingen en relaties onderzoekt, en beschrijft welke invloed die op haar gehad hebben. In De nieuwe stilte gaat Lander Deweer samen met Jan Swerts op zoek naar een antwoord op de vraag 'Wordt stilte straks, net als drinkbaar water, een zeldzaam goed?' Het resultaat is een verhaal met een hoge urgentie: alleen al in West-Europa eist het lawaai elk jaar minstens tienduizend levens. En in De magie van eilanden neemt ontdekkingsreiziger en wetenschapper Alastair Bonnett de lezer mee naar de nieuwste, meest fragiele en mooiste eilanden ter wereld, en onthult hij waarom het verdwijnen van eilanden een van de grootste drama's van onze tijd is.

Geschiedenis

Ook binnen de categorie geschiedenis vinden we deze maand weer veel uiteenlopende onderwerpen. Zo verschijnt Wie wat bewaart, over twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van museum Naturalis. Beethoven is een biografie van een van de grootste componisten ooit, aan de hand van negen composities. In De leunstoel van de SS-officier doet historicus Daniel Lee onderzoek naar oorlogsdocumenten van een SS-officier, gevonden in een oude leunstoel in Amsterdam. Er blijkt een verband te zijn tussen de officier en de moord op zijn eigen voorouders. En Een eeuw van licht is een biografie van Christiaan Huygens, een van Nederlands belangrijkste maar onderschatte wetenschappers.

Voor meer biografieën lees je ook:

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

 

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 26 van september in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken