Hebban vandaag

Listmania /

De 27 van maart 2020 in de categorie non-fictie

door Hebban Crew 9 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand maart. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

OVER LITERATUUR
OORLOG
SPORT

Deze maand komen er benoemenswaardige boeken over (Nederlandse) literatuur uit. Het beste van Hugo Brandt Corstius volgens Hugo Brandt Corstius en De kuren van Komrij zijn verzamelingen van werk van de auteurs. Jan Postma's Jongens waren we biedt een blik op mannelijkheid in de literatuur en onderwerpt klassiekers aan een nieuwe lezing, een zeer interessant en actueel onderwerp. 

Wat betreft oorlogsboeken moesten we keuzes maken en gingen we voor deze drie titels. Max HastingsInferno, dat gaat over de wereldwijde impact van WO II, maar ook kijkt naar de gevolgen die de oorlog voor het leven van individuen had. Na het boek Gemmeker blikt Ad van Liempt nu terug op het bevrijdingsjaar 1945. En Esther Safran Foer heeft een bijzonder boek geschreven. Ik wil je laten weten dat we er nog zijn gaat over haar jeugd in een gezin waar de Holocaust aanwezig was, maar nooit werd besproken. Wanneer ze ouder is gaat ze op zoek naar antwoorden. Haar zoon Jonathan Safran Foer schreef eerder al Alles is verlicht, een verhaal over zijn grootouders. 

Ook sport komt aan bod in maart. Door wilskracht zegevieren hoort eigenlijk in twee categorieën thuis, want dit boek gaat over de Nederlandse sport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alex van der Hulst verzamelde in Het mooiste uit de koers 50 iconen van het wielrennen. En met het oog op de Formule 1 in Zandvoort vertelt Koen Vergeer in het gelijknamige boek over het Zandvoortse circuit en de veranderingen in de Formule 1. 

GEZONDHEID & PSYCHOLOGIE
BIJZONDERE VERHALEN

Het leiden van een zinvol en gelukkig leven, daarvoor komen er deze maand twee bruikbare boeken uit: De tweede berg en De Cambridge happiness-profiler. Actrice Margôt Ros schreef het openhartige boek Hersenschorsing, over haar revalidatieperiode na een hersenschuddig. 

Veel bijzondere verhalen komen er uit deze maand, over allerlei onderwerpen. We leren veel over andere landen en culturen in Balkan Blues en Waar olifanten dansen, het nieuwe boek van Per J Andersson, bekend van Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde. In Sakura duiken we de geschiedenis van de kersenbloesem in en lezen we over de Engelsman die de bloesem redde. 

Kimberley Motley vertelt in De wet van Motley over haar beroemdste zaken als advocaat in Afghanistan. Hardlopen met Sherman leert ons over dier en natuur: Christopher McDougall schreef zich in voor een race die hij samen met zijn geadopteerde ezel Sherman zou gaan lopen, om het verwaarloosde dier fysiek en mentaal te laten genezen. En dichterbij huis, inmiddels een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten is de barbiershop Schorem. De twee mannen doen hun verhaal in het gelijknamige boek. 

MEMOIRES
LEERZAAM
CULINAIR

Mooie memoires deze maand. Twee van Nederlandse bodem, Paul Haenen publiceert zijn dagboekaantekeningen in het boek Ik heb bekend en Herman van Veen schreef Bevrijdingskind samen met Rob Chrispijn, over zijn leven als kind van de bevrijding. Patti Smith werd 70 in 2016 en trok dat jaar met een polaroidcamera door Amerika. Ze deed verslag in Jaar van de aap

Nouveau Fuck van Stella Bergsma is een boek dat we eigenlijk onder vele categorieën hadden kunnen plaatsen. Het gaat over vrouw zijn, literatuur en kunst. Het is 'schijt hebben met stijl'. In De eenzaamheid van pi bespreekt Matt Parker wiskundige missers die invloed hebben op ons alledaagse leven (denk aan wiebelende bruggen en schuddende gebouwen). Genesis beschrijft op toegankelijke manier het verhaal van de miljarden jaren waarin ons universum is geworden zoals het nu is.

En dan sluiten we af met drie kookboeken die we willen noemen. Van Nigel Slater komt deze maand het eerste deel van een tweeluik uit: Greenfeast - lente, zomerAn An betekent 'aan tafel' en bevat de beste Vietnamese recepten. En Falastin is het langverwachte vervolg op Jeruzalem, geschreven door Sami Tamimi en Tara Wigley, co-auteurs van Jeruzalem, Ottolenghi - het kookboek en Simpel

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven 

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!
Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 27 van maart 2020 in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken