Hebban vandaag

Listmania /

De 30 van april 2020 in de categorie fictie

door Hebban Crew 14 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand april. Bekijk hier de selectie in de categorie fictie!

Literatuur & Feelgood

NIEUWE NAMEN
TWEEDE WERELDOORLOG
NAAR HET OOSTEN
VOEL JE GOED
TERUG NAAR HET VERLEDEN

Let op: In tijden van corona besluiten sommige uitgevers om de publicatie van boeken uit te stellen of om boeken juist eerder te laten verschijnen. Bovenstaande titellijst is dus, zoals altijd, onder voorbehoud van wijzigingen.

Drie verschillende debuten deze maand. Hoewel van Gerda Blees al een dichtbundel en een verhalenbundel verschenen, maakt ze met Wij zijn licht haar romandebuut, een bijzonder verhaal over een spirituele woongroep die ernaar streeft om van licht, lucht en liefde te leven. Waarom we huizen bouwen van Renée Kapitein is een debuut waarin de groei van een personage tijdens het bouwen van een huis centraal staat. Debutant David Steenmeijer laat zijn hoofdpersonage in de roman Victor op ontdekkingstocht gaan in de dansscene en daarmee zijn eigen psyche.  

Met 4 en 5 mei in aantocht verschijnen er tientallen boeken over de Tweede Wereldoorlog. We lichten er hier drie uit, maar houd Hebban vooral in de gaten voor een uitgebreid overzicht van nieuwe uitgaven binnenkort. In Vrije woorden van E.R. Ramzipoor staat de productie van een verzetskrant in Brussel centraal, Dietrich, mijn liefste van Amanda Barratt vertelt het waargebeurde verhaal van de onmogelijke liefde van de bekende theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer en Wij zijn de wrekers over dit alles van Conny Braam zet de aanwezigheid van Noord-Afrikanen tijdens de oorlog centraal.  

Deze maand kun je ook fictief naar het oosten reizen. Olga Tokarczuk (Nobelprijswinnaar van 2018) vertelt in Jaag je ploeg over de botten van de doden over het teruggetrokken leven van een vrouw in een Pools dorpje, in De aanslag in Sarajevo combineert Georges Perec een historisch met een autobiografisch gegeven, namelijk een verhaal over een driehoeksverhouding en de reconstructie van de moord op Franz Ferdinand. De Russische auteur Guzel Jachina voert een dorpsonderwijzer op in een dorp op de weidse steppe langs de Wolga in Wolgakinderen. 

Voor liefhebbers van feelgoodverhalen is er ook genoeg te genieten. Drie grote namen komen met nieuw werk: Cecelia Ahern (bekend van PS I Love You) heeft een verhalenbundel geschreven onder de titel De vrouw die haar stoute schoenen zocht, bestsellerschrijfster Jill Mansell (Ik wil met je mee!) komt met Heerlijk duurt het langst, een romantisch verhaal over een personage dat níet op zoek is naar de liefde, en ook deze maand ontbreekt Lucinda Riley niet: van haar ligt binnenkort De vlinderkamer in de (online) boekhandel.  

Wie in deze tijd liever naar het verleden vlucht kan bijvorbeeld terecht bij Wij zijn niet als hagedissen van de Italiaanse schrijfster Erika Bianchi over een familie van vier generaties. Op Hebban lees de half april een interview met deze auteur. Iedereen die vol smart wacht op het slot in de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel, moet nog eventjes geduld hebben tot het einde van april, dan verschijnt De spiegel & het licht. Tot die tijd kun je terecht op Soundcloud om alvast wat fragmenten te beluisteren. Tot slot aandacht voor De berenrug van Dimitri Bontenakel, waar eind negentiende eeuw een afgelegen eiland door een natuurramp nog verder afgesloten raakt van de wereld.

Thrillers

VOOR DE FANS
VERRASSEND
FROM HOLLAND
HET VERVOLG
DE KENNISMAKING

Let op: In tijden van corona besluiten sommige uitgevers om de publicatie van boeken uit te stellen of om boeken juist eerder te laten verschijnen. Bovenstaande titellijst is dus, zoals altijd, onder voorbehoud van wijzigingen.

April en mei zijn traditioneel drukke thrillermaanden. Uitgevers zorgen er graag voor dat hun thrillers ruim voor de Spannende Boeken Weken in de Nederlandse en Vlaamse boekhandels liggen. We selecteerden 15 thrillers uit het volledige aanbod en verdeelden ze over vijf categorieën. 

Voor de fans is er ook in april genoeg te halen. Zij smachten, net als de boekhandel, naar de nieuwe Nicci French. Hun laatste, Huis vol leugens, stond ook weer wekenlang op rij in de Bestseller 60 en datzelfde kunnen we verwachten van In hechtenis. Ook verschijnen er nieuwe boeken van Ruth Ware en begint het duo Preston & Child in het jaar dat deel 19 van hun Pendergast-reeks verschijnt aan een nieuwe serie: Oude botten is het eerste deel met Nora Kelly in de hoofdrol. 

Onder het kopje ‘Verrassend’ hebben we een nieuw boek van Denise Mina opgesteld. Zeven jaar na Goden en Beesten, haar met een Crime Novel of the Year Award bekroonde thriller, verschijnt er weer eens een thriller in vertaling: Alibi ligt deze maand in de boekhandel. Op de nieuwe Graham Moore moesten we vier jaar wachten en op het tweede vertaalde boek van Katrine Engberg een jaar. Het verrassende van Glazen vleugels is dat het niet het tweede, maar het derde deel in de reeks met Jeppe Kørner & Anette Werner is, die in 2019 begon met De krokodilvogel. 

From Holland: Bloedsteen, de tweede thriller van Bernice Berkleef, die in 2018 zo succesvol doorbrak met Cody. Verder een nieuw boek van Igor Znidarsic en Het geheim van Grace van Mariska Overman, dat eerder verscheen als vierdelig vervolgverhaal voor de abonnees van Kobo Plus. 

Met de titel De accountant verschijnt het vijfde en laatste deel in de reeks met Evan 'Nowhere Man' Smoak van Gregg Hurwitz. Liefhebbers van Bo Svernströms debuut Wie zint op wraak kunnen hun hart ophalen met het vervolg Wie zonder zonde is. Van J.D. Barker verschijnt binnen een jaar het derde deel in de reeks met Sam Porter, die zo succesvol begon met Horen, zien, zwijgen (5 sterren op Hebban).

Last but not least hebben we drie debuten voor je geselecteerd. Van de Noorse psychologe en wetenschapper Helene Flood verschijnt De therapeut. De Belgische muzikant Roel van Espen debuteert met Dood spoor (klik hier voor het album onder dezelfde titel) en journalist Hans Faber komt, na het aangrijpende boek over de vermissing van en moord op Anne Faber, met zijn thrillerdebuut De Rus.  

Nieuwe thrillers in april. Er is weer genoeg spannends voor iedereen.

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven 

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!
Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 30 van april 2020 in de categorie fictie

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken