Hebban vandaag

Listmania /

De 30 van februari 2020 in de categorie fictie

door Hebban Crew 13 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand februari. Bekijk hier de selectie in de categorie fictie!

Literatuur & Feelgood

OVERZEES
MIDDEN-OOSTEN
SCHRIJVERS ONDER ELKAAR
JONGE STEMMEN
FAMILIE & LIEFDE

Met de Boekenweek in aantocht is het niet verwonderlijk dat in februari tientallen nieuwe romans verschijnen, zowel vertaald als van eigen bodem. We selecteerden er vijftien, waarvan er enkele bijzondere overeenkomsten vertonen.   

Verre avonturen in de categorie ‘Overzees’. Met Isabel Allende gaan we terug in de tijd: haar personages in Bloemblad van zee vluchten na de Spaanse Burgeroorlog naar Chili, maar jaren later moeten ze opnieuw huis en haard verlaten als daar een dictatuur uitbreekt. Booker Prize-winnaar Aravind Adiga voert ook een vluchteling op in zijn roman Gratie: de Sri Lankese hoofdpersoon verblijft illegaal in Australië als een bekende van hem vermoord wordt. Hij heeft een sterk vermoeden van de dader, maar als hij dat bekent, loopt hij het risico het land uitgezet te worden. We blijven in Australië met de auteur Gerald Murnane, een tachtigjarige man die vijftien boeken op zijn naam heeft staan (en die met één vinger op een typemachine bij elkaar heeft getikt) én een Nobelprijskandidaat wordt genoemd, maar nog steeds een onbekende is voor veel mensen. Zijn roman De vlakte uit 1982 is nu eindelijk in Nederlandse vertaling beschikbaar.    

Drie romans nemen ons mee naar het Midden-Oosten: het debuut Hier is alles veilig van de Vlaamse Anneleen Van Offel speelt in Israël, De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali in de Iranese hoofdstad en De Parijzenaar van Isabella Hammad vertelt door middel van haar hoofdpersoon het verhaal en de historie van Palestina.      

In de categorie ‘Schrijvers onder elkaar’ vinden we drie romans waarin een schrijvend hoofdpersonage centraal staat: in Een van ons van auteur Christine Otten geeft deze schrijfworkshops in een gevangenis, het personage van Thomas Heerma van Voss in Condities worstelt met zijn chronische ziekte en het hoofdpersonage van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano in Onzichtbare inkt heeft een achtergrond als detective.    

Dan zijn er nog drie verhalen die (deels) verteld worden vanuit een jong personage: in Lieve Edward van Ann Napolitano is het gelijknamige 12-jarige hoofdpersonage de enige overlevende van een vliegramp. De zoon in Thomas Verbogts Als je de stilte ziet geeft een inkijkje in een gezin waarin een pleegkind wordt opgenomen en in Strovuur van Gerwin van der Werf staat de zeventienjarige Fay centraal die samen met haar neef een bizarre roadtrip onderneemt.

Familie- en liefdesverhalen zijn ook niet ver weg deze maand: natuurlijk, het langverwachte zesde deel in de ‘De zeven zussen’-reeks van Lucinda Riley ligt dan eindelijk in de boekhandel: Zon. Maar ook de Chinese (en in Nederland wonende) Jean Kwok komt eindelijk met een nieuwe roman, De perfecte zus, die ook inzoomt op de bijzondere zussenband. Jette Schröder schreef al eerder jeugdboeken én een YA-boek, maar komt nu met haar eerste volwassen feelgoodroman. Gek van jou gaat over een happy single die haar vertrouwen in de liefde terug moet vinden.  

Thrillers

VOOR DE FANS
IJSKOUDE SPANNING
LANGVERWACHT OF ONVERWACHT
DICHTBIJ HUIS
HOLLANDSE NIEUWE

Schreven we in januari al dat het thrillerseizoen vroeg begon, deze maand kunnen thrillerlezers helemaal hun hart ophalen. De Hebban Crew selecteerde uit het enorme aanbod van spannende boeken in totaal maar liefst 15 thrillers. En om het een klein beetje overzichtelijk te houden onderverdeeld in vijf verschillende thema’s.

In de categorie Thrillers voor de fans zien we oude bekenden: Michael Connelly brengt voor de derde keer publiekslieveling Harry Bosch (24) en Renée Ballard (3) samen in Het nachtvuur. Hoewel het met de Duitse bestsellerauteur Sebastian Fitzek in buurland Nederland nog steeds niet helemaal wil lukken, is het voor zijn groeiende fanbase op Hebban goed nieuws dat uitgeverij The House of Books het nog niet opgeeft en deze maand De patiënt naar de boekhandel brengt. Van de auteur van de bestseller Dertien, Steve Cavanagh, verschijnt na vier delen met Eddy Flynn de standalone Verdraaid.

De Scandinavische thriller is al jaren ongekend populair in ons land en de stroom met thrillers uit Zweden, Noorwegen en Denemarken is nog steeds niet opgedroogd. Kim Faber en Janni Pedersen debuteren als schrijversduo met Winterland en ook Jørn Lier Horst en Thomas Enger besloten hun krachten te bundelen met Nulpunt, de eerste thriller in een reeks met blogger Emma Ramm en rechercheur Alexander Blix. Camilla Grebe schreef opnieuw een standalone: In slaap gevangen.

Langverwacht: Rosamund Lupton brak tien jaar geleden door met Zusje. Na Later en het veel minder succesvolle Dochter verschijnt deze maand Drie uur. Karin Fossum wisselde voor de tweede keer van uitgever in Nederland (na Anthos en Marmer nu Boekerij) en van haar hand verschijnt De verduistering, en dat is alweer het dertiende deel in de Konrad Sejer-reeks van de Noorse schrijfster. Onverwacht is het vervolg op Michael Crichtons De Andromeda Crisis, twaalf jaar na zijn overlijden. Daniel H. Wilson, bekend van de technothrillers Robocalyps, schreef vijftig jaar na het eerste boek in de geest van Crichton De Andromeda Evolutie.

Met de Thriller Tiendaagse 2020 in aantocht besteden we natuurlijk nu al extra veel aandacht aan Nederlandstalige thrillers. Van Lidewij Martens verschijnt na drie romans en een reeks spannende verhalen voor Storytel de thriller Ondergronds waarin er moorden worden gepleegd in de Noord/Zuidlijn. De Vlaamse Belinda Aebi komt na de series met Maud Gelderman (8 delen) en Kaya De Regge (2 delen) deze maand met de standalone Het Dorp. Vaak overgeslagen in deze overzichten, maar nog steeds zeer populair is Suzanne Vermeer. Deze maand verschijnt haar 27ste thriller, getiteld Lentevuur. De serie vakantiethrillers werd na het overlijden van thrillerschrijver Paul Goeken in 2011 voortgezet door een of meerdere auteurs. Goeken zelf schreef er negen en een kort verhaal als literair juweeltje.

Uitgeverij De Crime Compagnie komt met het debuut van Heleen Smit, Op het verkeerde moment. Smit schreef al een kort verhaal voor De donkere dagen-bundel die afgelopen december verscheen. Ook op het programma staat de eerste thriller van Carmen Prins, met de titel Carmens Kookpunt. Hier op de redactie vermoeden we dat Carmen Prins een pseudoniem is van een auteur uit de stal van de Larense uitgeverij. Wij zetten stiekem in op Linda Jansma. Last but not least een debuut waarvan we zeker weten dat het geschreven is onder een pseudoniem. De macht van K. van Jens Vern verschijnt eind deze maand en is van niemand minder dan van chef Hebban, Sander Verheijen. Op de kop af achttien jaar nadat hij de populaire thrillersite Crimezone oprichtte, debuteert hij zelf als thrillerauteur. Hij publiceerde eerder een non-fictieboek.

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven 

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!
Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 30 van februari 2020 in de categorie fictie

 

Gerelateerd

Over

Michael Connelly

Michael Connelly

Michael Connelly (1956) werkte jarenlang als misdaadverslaggever voor de L.A. Ti...

Camilla Grebe

Camilla Grebe

Camilla Grebe (1968) is de eerste vrouwelijke Scandinavische thrillerauteur wier...

Michael Crichton

Michael Crichton

Michael (John) Crichton werd op 23 oktober 1942 geboren in Chicago, Illinois. Hi...

Belinda Aebi

Belinda Aebi

Belinda Aebi (1959) werkte 26 jaar als manager van de juwelenafdeling bij de fi...

Jens Vern

Jens Vern

Jens Vern is een pseudoniem van Sander Verheijen (1974), oprichter van Crimezone...