Hebban vandaag

Dossier /

De 5 sterren van de VN Detective & Thrillergids

door Soraya Vink (crew) 53 reacties
Tijdens de Spannende Boeken Weken vind je de VN Detective en Thrillergids weer in de winkel. Hebban dook in veertig jaar geschiedenis van de befaamde gids en maakte een spannende boekenlijst voor je met alle thrillers die vijf sterren kregen van de recensenten.

Een aantal feitjes...

In de lijst vinden we negen Nederlandse auteurs en vier Vlaamse auteurs. De recensenten van VN zijn met name gecharmeerd van de thrillerschrijvers overzees; Amerikanen en Engelsen scoren verbazingwekkend goed, soms zelfs al met hun debuut. Een recent voorbeeld van zo'n knaller is de Britse thrillerschrijver Daniel Cole. Met zijn debuut Ragdoll schreef hij een bestseller op zijn naam, maar ook de opvolger Marionet kon op veel waardering rekenen. Een auteur die ook onder dit label valt, is Tod Goldberg met zijn tweeluik rond huurmoordenaar Sal Cupertine. Gangsterland en Gangsterstaat zijn terug te vinden in de lijst, en kreeg de quote 'origineler dan deze thriller bestaat niet'.

De auteur met de meeste vijf sterren noteringen in de gids is Michael Connelly, met zes noteringen. Vorig jaar werd zijn thriller De nachtploeg, met het nieuwe seriepersonage Renée Ballard uitgeroepen tot VN Thriller van het Jaar. Andere titels die we terugvinden in de lijst, draaien rond zijn populaire seriepersonages Harry Bosch en Mickey Haller.

Betekent een prijswinnend boek ook automatisch vijf sterren in de gids? Nou, niet altijd; maar deze auteurs gingen wel op voor deze formule. Koerier voor Sarajevo van Tomas Ross, Vergelding van Bob Mendes en Zinloos geweld van René Appel werden bekroond met een Gouden Strop en kregen vijf fonkelende sterren. 

Gaat je liefde uit naar een bepaald subgenre? Politieromans zijn goed vertegenwoordigd in de lijst, met 36 noteringen. Harlan Coben, R.J. Ellory, Arnaldur Indridason en Lars Kepler veroverden met hun speurders een plek in deze lijst. Onderzoeken naar moord en doodslag, worden opgevolgd door de 'literaire thriller' of 'legal thriller'.

Ga jij de uitdaging aan? Klik verder naar de lijst en kijk hoeveel jij van deze thrillers al hebt gelezen?

Klik hier voor de 5 sterren uit de VN Detective en Thrillergids
Welk boek uit deze lijst wist jou van je sokken te blazen? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 5 sterren van de VN Detective & Thrillergids

 

Overig

De vijf sterren van de VN Detective en Thrillergids

op 04 juni 2019 door Hebban Crew 191 boeken 31 volgers 7 reacties 5 likes

Gesponsorde boeken