Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

De 5 w's van Styx-auteur Bavo Dhooge

Bavo Dhooge schreef negentig S-titels, heeft een Amerikaanse vertaling in aantocht en verkocht de filmrechten voor Styx aan Eyeworks. Een kort interview met deze Vlaamse veelschrijver.

Wie is toch die auteur met die honderden S-titels, die op het punt staat de wereld te veroveren?
Bavo: "Ik ben Bavo Dhooge, geboren in 1973 in Gent en afgestudeerd als Filmregisseur. Mijn eerste roman verscheen in 2001 en sindsdien ben ik voltijds freelance schrijver van meer dan 90 ‘S-titels’, in diverse genres en voor diverse doelgroepen en leeftijdsgroepen (thrillers, literaire romans, science-fiction, griezel, surrealisme, enz). Ik heb zowel de Schaduwprijs, de Diamanten Kogel én de Hercule Poirotprijs gewonnen en was ook één keer genomineerd voor de Gouden Strop. Voorts kreeg ik als enige Nederlandstalige auteur drie jaar de volle 5 sterren in de VN Thrillergids. Mijn werk wordt nu ook vertaald in de US en wordt vergeleken met The Sopranos, The Coen Brothers, Tarantino en Elmore Leonard. Mijn Amerikaanse debuut verschijnt in november 2015 bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster. Meer info vind je over me op mijn site.

Wat staat er allemaal te gebeuren? Je gaat naar Amerika en het witte doek op, vertel! Wat krijg je allemaal mee, ga je zelf ook aan het script meeschrijven?
Bavo: "In november 2015 verschijnt de Amerikaanse vertaling van Styx in New York (Simon & Schuster). Wellicht zal ik de maand daarvoor (of in november zelf) naar New York reizen om wat promotie te voeren. Daarnaast zijn de gesprekken gaande over een mogelijke volgende Amerikaanse vertaling. Ondertussen zijn vorige week ook de filmrechten van de Styx-trilogie verkocht aan Eyeworks (dat ook onder Warner International valt). De bedoeling is dat Eyeworks een 10 tot 12 afleveringen durende Vlaamse thrillerreeks zal maken voor zondagavond, vooral gebaseerd op het eerste deel van de trilogie, Styx, wat verhaal betreft (zombiecop vs seriemoordenaar in Oostende) en op het tweede deel, Styxmata, dat deze week pas bij uitgeverij Houtekiet is verschenen. Vooral de karakteruitdieping in dit tweede deel zal wellicht ook worden opgepikt in de scenario’s voor de reeks. Ik ga zelf niet meewerken aan het script omdat ik vind dat een boek en een scenario schrijven twee totaal verschillende zaken zijn, ook al ben ik zelf opgeleid als scenarist en regisseur. Maar ik ben de laatste 15 jaar vooral als auteur aan de slag geweest, dus vind ik dat andere scenaristen misschien ook wel een nieuwe, frisse kijk en bijkomende ideeën kunnen leveren voor een Vlaamse reeks die hopelijk de lat een beetje hoger zal leggen. Tijdens de onderhandelingen werd namelijk toch vooral gewezen naar de mogelijkheden voor een totaal vernieuwende crimiserie, naar het voorbeeld van bijvoorbeeld True Detective."

Waar komt de fascinatie voor de S vandaan? Wat zou je doen als je Amerikaanse uitgever er iets van zou willen maken zonder die S? Idem met de Eyeworks-plannen. Gaat het zonder S toch wringen?
Bavo: "Die letter ‘S’ is een gimmick, een logo, een stempel om al die 90 verschillende boeken bij elkaar te houden. Het is ook een kleine hommage aan mijn zoon Samuel (die drie maanden voor de publicatie van mijn eerste roman ook het levenslicht zag). De vraag stelt zich niet echt want de titel Styx blijft behouden, vooral ook omdat het een krachtig woord is. Voorts is er niets contractueels vastgelegd over die letter ‘S’, maar is er, denk ik, wel een soort understanding (zowel hier als in Amerika) dat de ‘S-Express’ blijft bestaan. Het is ook een term die steeds meer wordt opgepikt in de media. Ik denk dat ik ergens eind 2016 aan een 100 titels zal zitten. Eind 2016 zal er misschien een overzichtstentoonstelling komen en wat daarna volgt, zien we wel nog."

Wanneer worden zombies hot, zoals weerwolven en vampiers tegenwoordig sexy zijn?
Bavo: "Hopelijk met deze serie. Zombies zijn nu al hot in de US (zie Walking Dead bijvoorbeeld), maar de reden waarom Simon & Schuster voor de Styx-trilogie is gevallen en ook Eyeworks is omdat het deze keer gaat om een iets originelere benadering dan de typische zombieplaag in B-films waarin zombies de slechteriken zijn. In Styx draait het om een agressieve en corrupte slechte flik die bij leven met een joekel van een midlifecrisis worstelt, maar die terugkeert uit het dodenrijk als een ‘good zombie’. Bovendien is hij de enige in zijn soort, wat de nodige existentiële levensvragen met zich meebrengt zoals: wie heeft mij gemaakt, waar zijn mijn lotgenoten, ben ik werkelijk helemaal alleen in mijn bestaan, enz? In die zin gaat het meer over mensen dan over zombies, en is de zombie een metafoor voor ‘de mens’. En dan is er ook nog een klein time travel element waardoor de zombie zich ook in het Oostende van de Belle Epoque kan begeven (een tijd die ik zeer interessant vind)."

Waarom een zombieflick, wat fascineerde je daar zo aan? Hoe lang kan Styx doorgaan?
Bavo: "De Styx-trilogie zal drie boeken beslaan en niet meer (hoewel Eyeworks wel de mogelijkheid heeft om misschien in de toekomst andere verhaallijnen uit te bouwen, gebaseerd op het personage). Voor mij als auteur zal het echter bij drie boeken blijven want de ondertitels spreken voor zich: 1. Geboorte van een zombie 2. Leven van een zombie. 3. Dood van een zombie. Het derde en laatste deel, Styxmania, zal dus voor 2016 zijn en daarna is het weer tijd voor iets nieuws, tijd om mezelf weer eens opnieuw uit te vinden en terug te keren als een ander schrijver."

Lees meer ...

  • Lees een interview uit september 2014, net na het verschijnen van Styx.
  • Lees het nieuwsitem over de aankoop van de Styx-rechten door Eyeworks.
  • Tiemen Zwaan recenseerde Styx: "Maar Styx is meer dan een simpel detectiveroman. Het is een vaardig in elkaar gezet verhaal waarbij thema's zoals de dood, vergankelijkeheid en het surrealisme van het leven kunstzinning worden verweven met het ondode bestaan van inspecteur Styx. Dat belooft veel goeds voor het aangekondigde deel twee."


Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De 5 w's van Styx-auteur Bavo Dhooge

 

Gerelateerd

Over

Bavo Dhooge

Bavo Dhooge

Bavo Dhooge (1973) is een Vlaams schrijver. Hij schrijft veelal thrillers, maa...

Gesponsorde boeken