Hebban vandaag

Listmania /

De 7 culinaire highlights van september

De zomervakantie is voorbij. Tijd om weer uitgebreid de keuken in te duiken. Dit najaar zullen vele nieuwe culinaire boeken verschijnen, die inspiratie en recepten geven. Hebban selecteerde de zeven highlights van september.

Koken met Janny van Janny van der Heijden (8 september)

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt staat op het punt van beginnen. Ook in het derde seizoen is Janny van der Heijden als jurylid van de partij. Samen met meesterbakker Robert van Beckhoven keurt zij kritisch alle taarten, cakes en koekjes die de thuisbakkers maken onder het toeziend oog van de camera.
In Koken met Janny leert Janny van der Heijden iedere thuiskok de basis van lekker koken. De ene keer wil je snel aan tafel, terwijl je bij een andere gelegenheid uitgebreid wilt koken. Koken met Janny heeft voor elke dag, gelegenheid en kok een passend recept.

Chickslovefood: Het Skinny Six kookboek van Elisa Gruppen en Nina de Bruijn (29 september)

Het eerste kookboek van Elisa Gruppen en Nina de Bruijn, Chickslovefood. 5 or less, staat al sinds de verschijning in september 2014 vrijwel onafgebroken in de Top 10 Eten & Drinken. Op hun blog Chickslovefood.nl is het een van de populairste rubrieken: recepten die maximaal vijf ingrediënten bevatten en snel te maken zijn.
Deze maand verschijnt Chickslovefood: Het Skinny Six kookboek, het nieuwe boek van Elisa Gruppen en Nina de Bruijn. Hierin geven ze recepten voor superhealthy gerechten met maximaal 6 ingrediënten. Allemaal gerechten die zowel lekker, gezond en makkelijk te maken zijn, zoals loempiataart, zoete aardappelgnocchi en peerkaneelmuffins.


NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully (10 september)

Dankzij Yotam Ottolenghi weten we nu niet alleen wat granaatappelpitjes, za'tar en sumak zijn, maar ook hoe we ze kunnen gebruiken in de keuken. Zijn kookboeken Plenty, Jeruzalem en Plenty More zorgden voor een ware vernieuwingsgolf in de Nederlandse keukens en een toegenomen aandacht voor groentes.
Zijn nieuwe boek NOPI schreef Yotam Ottolenghi samen Ramael Scully, de chef-kok in Ottolenghi's restaurant NOPI. Ottolenghi bracht zijn Midden-Oosterse achtergrond mee en Scully zijn Aziatische. Tezamen levert dit een bijzonder kookboek op met recepten voor gerechten als Geroosterde eendenborst met hazelnoot-bierboter en de NOPI-klassieker Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie. 


Rudolph's Christmas van Rudolph van Veen (15 september)

Rudolph van Veen heeft vele mensen aan het koken en bakken gekregen dankzij zijn uitnodigende en laagdrempelige kook-programma's op zijn tv-kanaal 24Kitchen. Zijn kookboeken hebben hier zeker aan bijgedragen, met hun toegankelijke en smakelijke recepten.
Het is wellicht vroeg in het jaar om nu al een kerstkookboek uit te brengen, desondanks verschijnt deze maand toch Rudolph's Christmas. Hierin heeft Rudolph al zijn kerstrecepten verzameld en helpt hij je om er dit jaar een ontspannen en geslaagd kerstdiner van te maken. Voor eenieder die behoefte heeft aan extra uitleg en instructie van Rudolph van Veen zelf is er goed nieuws. De komende maanden in hij in de theaters in het land te zien in een speciale culinaire kerstshow.In perfecte conditie van Ellen Hoog (3 september)

Topsporters eisen dagelijks topprestaties van hun lichaam. Om dit te kunnen volhouden is het belangrijk dat zij hun lichaam in perfectie conditie houden. Dit doen ze door goed te eten, de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen in de goede hoeveelheden, en goede trainingsschema's te volgen. 
Tophockeyster Ellen Hoog deelt in haar boek In perfecte conditie haar beste sportoefeningen en haar favoriete recepten die haar helpen om een tophockeyster te blijven.


De Zilveren Lepel Kookschool pasta (14 september)

Het kookboek De Zilveren Lepel is een echt instituut te noemen, het is het bestverkochte Italiaanse kookboek van de laatste zestig jaar. Dit kloeke standaardwerk bevat honderden recepten voor authentieke Italiaanse gerechten. 
Speciaal voor de beginnende kok is er een nieuwe serie gemaakt, genaamd De Zilveren Lepel Kookschool, die als basis De Zilveren Lepel heeft. Dankzij de stap-voor-stapfoto's, informatie over de gebruikte technieken en over de ingrediënten kan ook de minder ervaren kok de heerlijkste Italiaanse gerechten op tafel zetten. Ieder deel bevat recepten van de gerespecteerde experts van De Zilveren Lepel.  In De Zilveren Lepel Kookschool Pasta vind je recepten voor pastadeeg en de klassieke lasagne alla bolognese, maar ook voor cannelloni gevuld met artisjokken en ravioli met witte truffel. 
Deze maand verschijnen naast Pasta ook de delen Pizza en Dolci.


Primeurs en delicatessen van Ronald Hoeben en Rosalie Kommers

Precies honderd jaar geleden begon kok Henri Thijs met zijn zakenpartner F.W. Dikker een winkel-restaurantcombinatie die nieuw was in Nederland. Henri Thijs had van de beroemde Franse keukenpaus Auguste Escoffier de fijne kneepjes van het koksvak geleerd. Terug in Nederland paste hij die toe bij het bereiden van de gerechten voor delicatessenwinkel en restaurant Dikker & Thijs, gevestigd in Amsterdam. Hier moest je zijn voor delicatessen als truffels, ananas en ganzenleverpaté. Beroemde Nederlandse koks zoals Joop Braakhekke en Cees Helder hebben hier het koksvak geleerd. 
Aan de hand van koksverhalen, krantenknipsels en kelnerconfessies vertellen Ronald Hoeben en Rosalie Kommers in Primeurs en delicatessen hoe Nederland in een eeuw leerde eten en van de Escoffier-keuken via de nouvelle cuisine in de ruige keuken belandde.
 

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.Over de auteur

Natascha van der Stelt

461 volgers
849 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: De 7 culinaire highlights van september

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken