Hebban vandaag

Listmania /

De 7 veelbelovende jeugdboeken van oktober

Met de Kinderboekenweek van 7 t/m 18 oktober verschijnen er tientallen nieuwe uitgaven en is er genoeg aandacht voor het jeugdboek. Hebban zocht een mooie mix van zeven titels voor je uit!


De kleine walvis van Benji Davies (1 oktober)

Het prentenboek De kleine walvis mag met recht veelbelovend genoemd worden: onlangs won auteur en illustrator Benji Davies de World Illustration Award (WIA) 2015 in de categorie prentenboeken. Deze belangrijke Engelse prijs wordt sinds 1973 uitgereikt, eerder bijvoorbeeld aan Quentin Blake (die de illustraties verzorgde bij de boeken van Roald Dahl). Davies won de prijs voor Grandad’s Island, dat volgend jaar zomer in Nederlandse editie verschijnt (Het eiland van opa).  

Nu moeten we het nog even doen met De kleine walvis, waarin Boy samen met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje woont. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand: het begin van een bijzondere vriendschap...

Het dansende dierenbos van Jasper Merle & Hester van Toorenburg (5 oktober)

Nu yoga hip is en boeken over dit onderwerp gretig aftrek vinden, worden ze ook ontwikkeld voor een jongere doelgroep. Ook kinderen zouden zo vroeg mogelijk met de leer in aanraking moeten komen. Yogaoefeningen vergroten namelijk het concentratievermogen en helpen bij het opbouwen van een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, en zijn dus ook voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk.   

Het dansende dierenbos is volgens de uitgever ‘het leukste yogaboek voor kinderen’. In het boek komen dieren, muziek en yoga op een bijzondere wijze samen. De dieren staan links afgebeeld en rechts daarvan een yogahouding. Bij elk dier hoort een lied en op de volgende bladzijde staat dan ook een langere serie met yogahoudingen die op muziek uitgevoerd kunnen worden. De cd wordt bijgeleverd.  

Dagboek van een modemeisje 1 van Angie Spady (6 oktober)

Graphic novels zijn nog steeds ontzettend populair bij kinderen. Met name voor jongens en meisjes die moeite hebben met lezen of afgeschrikt worden door boeken met bladzijden vol tekst, is het subgenre een uitkomst. De verhalen, die opgeleukt worden met vrolijke illustraties, maken de drempel tot het lezen van een boek minder hoog en houden de lezer langer bij de les.  

Voor meisjes van 10 tot 12 start nu de nieuwe serie Dagboek van een modemeisje. In de christelijke reeks is de twaalfjarige Sofie soms een echte drama queen. Haar droom: een wereldberoemde modeontwerpster worden. Natuurlijk wordt ze nu nog geplaagd door het leven: school, rare ouders, een leuke jongen en een bijzonder broertje… Gelukkig heeft ze haar vriendin Lisa en kan ze rekenen op God!

Kattenoog 1 van Anjali Taneja (7 oktober)

Vanaf 5 oktober is op RTL Telekids elke doordeweekse dag rond 16.40 uur de spannende griezelserie ‘Kattenoog: Het Geheim van de Griezelclub’ te zien. Het verhaal van de serie is vanaf 7 oktober ook als boek verkrijgbaar. De schrijfster van Kattenoog was o.a. bedenkster van Het Huis Anubis.  

Kattenoog speelt zich af in een klein dorpje aan de rand van een mysterieus meer. Er heerst al jarenlang een griezelmysterie. Daarom wordt de Griezelclub opgericht; de leden hebben de taak om het dorp en de inwoners te beschermen tegen heksen, vampiers en ander gespuis dat uit is op het Kattenoog, een mysterieuze heksensteen met magische krachten die verborgen ligt aan het meer. Het boek vertelt het verhaal van de tv-serie en zoomt dieper in op enkele achterliggende verhaallijnen. 

Pakjespiraat van Reggie Naus & Mark Janssen (14 oktober)  

Net als de pepernoten en chocoladeletters begin september al in de winkel liggen, zo zijn uitgevers er ook elk jaar vroeg bij. Een nieuw deel in de serie ‘De piraten van hiernaast’ mag echter niet onbenoemd blijven! Met een boekverfilming van het eerste deel op komst en een reeks die inmiddels uit zes boeken bestaat, schrijft Reggie Naus gestaag door aan zijn succes.  

In het nieuwste zevende deel in de reeks krijgt iedereen in de Geraniumstraat een Sinterklaascadeau, behalve de piratenfamilie Donderbus. En dus gaat opa Donderbus op roverspad… Op Pakjesavond doet hij alsof hij Sinterklaas is, en gaat de huizen langs om als een echte piraat cadeautjes te stelen. Gelukkig zijn de echte Sinterklaas en alle pieten er om te zorgen dat alle toch nog goedkomt. 

Grrroentosaurus van Smriti Prasadam-Halls & Katherina Manolessou (21 oktober)

In dit prentenboek is T-rex Boo anders dan zijn soortgenoten. Hij eet namelijk graag worteltjes, in plaats van een biefstuk! De vrolijk gekleurde illustraties en de vertaling van Imme Dros maken dit boek tot een must-have voor alle ouders met moeilijk etende kinderen. Want het verhaal gaat niet alleen over anders zijn, en trouw zijn aan jezelf. Het legt ook uit dat groenten heel lekker én goed voor je zijn. Grrr….!  

Jij bent mijn vriend van Rindert Kromhout & Jan Jutte (21 oktober)

Dit mooie cadeauboek staat vol met veertien ontroerende en wijze verhalen over vriendschap, maar natuurlijk ontbreekt ook de humor niet. In alle verhalen spelen goede vrienden Bil en Wil de hoofdrol, bekend uit eerder werk van de schrijver voor beginnende lezers. De verhalen zijn echter niet alleen mooi om (voor) te lezen, maar ook om als ouder zelf van te genieten. De illustraties zijn zoals altijd van Jan Jutte.    

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.

 Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

770 volgers
399 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De 7 veelbelovende jeugdboeken van oktober

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken