Hebban vandaag

Listmania /

De 7 veelbelovende literaire romans van augustus


September mag dan wel de opening van het nieuwe boekenseizoen zijn, in augustus verschijnen er ook een boel mooie boeken! Hebban zet 7 veelbelovende literaire titels voor je op een rij!

Sara@Berkenhart.nl van Jan Paul Bresser (6 augustus)

Op 21 juni jl overleed programmamaker, journalist, kunstcriticus en schrijver Jan Paul Bresser aan de gevolgen van een hersenziekte. Bresser debuteerde in 2011 met de verhalenbundel Het verdriet van Eline en leverde vele bijdragen en columns aan kranten en weekbladen.


Postuum verschijnt 6 augustus Bressers slotakkoord Sara@Berkenhart.nl, een roman in brieven. In deze roman komt een briefwisseling tot stand tussen Jan Jacob Mooijman en de dichteres die hij altijd zo bewonderde, Sara Berkenhart. Hun digitale ontmoetingen zijn vervuld met weemoedige herinneringen aan zowel hun kindertijd als hun volwassen leven en worden afgewisseld met bespiegelingen over de eindigheid daarvan. Als de twee elkaar na een jaar in levenden lijve zullen ontmoeten is het afwachten hoe deze kennismaking verloopt.

Wie storm zaait van T.C. Boyle (7 augustus)

Al maandenlang wordt er reikhalzend uitgekeken naar de grote roman van een van de belangrijkste schrijvers van Amerika, T.C. Boyle. Vanaf 7 augustus ligt Wie storm zaait dan eindelijk in de boekhandel! In deze roman worden twee buitenstaanders op elkaar verliefd. Adam is de zoon van een schooldirecteur en Vietnamveteraan en krijgt niets voor elkaar. Hij vliegt van alle scholen, gaat van de ene psychiater naar de andere. De bom in Adam blijft tikken. Hij verzamelt wapens, slaapt in de wildernis, legt er een papaverveld aan en gaat zonder nachtkijker de deur niet uit. Dan ontmoet hij Sara, gescheiden veertiger en fanatiek dierenliefhebber, die ook tegen álles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels. Ze hebben een stormachtige verhouding, tot Sara merkt dat het Adam wel heel erg menens is met zijn vijanden.In september brengt T.C. Boyle een auteursbezoek aan Nederland, waar hij onder andere te gast zal zijn bij Border Kitchen, het John Adams Institute en uitgeversevenement Überamstel. Alvast wat lezen uit Wie storm zaait ? Eerder verscheen er al een voorpublicatie van deze roman op Hebban.


Amba of de kleur van rood van Laksi Pamuntjak (14 augustus)

Een liefdesverhaal waarin een belangrijk hoofdstuk uit de Indonesische geschiedenis is verweven, dat nooit mag worden vergeten.
 In Amba of de kleur van rood gaat Amba op het Molukse eiland Buru op zoek naar haar verloren liefde Bhisma. Ze is hem uit het oog is verloren tijdens een van de bloedigste gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Tijdens de dictatuur van Soeharto werden op Buru twaalfduizend vermeende communisten opgesloten, waarvan velen het leven lieten zonder proces. 


Laksi Pamuntjak is een van de meest erudiete schrijvers van Indonesië. In 2005 brak ze internationaal door met haar dichtbundel Ellipsis. De Herald UK riep deze bundel uit tot een van de beste boeken van het jaar. Amba of de kleur van rood werd in Indonesië, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten al lovend ontvangen. Nu is het afwachten of Pakmuntjaks literatuur het Nederlandse lezerspubliek ook weet te bekoren.

Een vorig leven van Toon Tellegen (18 augustus)

Nieuw werk van ‘mier en eekhoorn-schrijver’ Toon Tellegen. Talloze kinderboeken heeft hij op zijn naam staan, maar ook om zijn proza en poëzie wordt de schrijver geroemd. Naast de Woutertje Pieterse Prijs en Gouden Griffels, ontving Tellegen de Theo Thijssenprijs, de Hendrik de Vriesprijs en de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In zijn nieuwe boek, Een vorig leven, beschrijft Tellegen het leven en de mensen van het kleine stadje waarin hij opgroeide. Middels beeldende beschrijvingen weet hij een voorbije tijd tot leven te wekken. ‘Neem Jacob Laagwater, wiens voorvader als Jacopo Basso (Jacques Basseau) een vriend van Napoleon op Corsica was. Laagwater werkte in de kalkfabriek en las verhalen voor uit de Bijbel, verhalen die héél anders waren dan de echte Bijbelverhalen. Hij verliest echter steeds meer greep op de werkelijkheid. En als hij uiteindelijk brugwachter van de oude, doorzakkende Julianabrug mag worden, weten ze hem doodsbang voor de toekomst te maken: de nieuwe brug zal net zo gevaarlijk zijn als de elektrische stoel…’, zo valt te lezen op de flaptekst van het boek.


Zoutberg van Anne Neijzen (20 augustus)

De grootvader van Anne Neijzen importeerde ansjovis uit Spanje, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De Duitsers namen het zoutpakhuis in beslag, waardoor de familie geen middelen meer had om te kunnen ruilen met de boeren in de omgeving. Deze geschiedenis en de afgesloten zoutberg inspireerden Anne Neijzen tot het schrijven van haar debuutroman, Zoutberg.Paul van Deelden, een gepensioneerd advocaat, wordt een Spaanse politiecel binnengeleid. Maar als iemand weet wat zijn rechten zijn, is het Paul wel. ‘Ik zit hier als vader’, zegt hij, maar zijn zoon blijkt van niets te weten. Er is één man die niet verbaasd is over Pauls komst naar het Spaanse vissersdorpje; hij deelt een verleden met hem dat teruggaat naar de Tweede Wereldoorlog. Deze periode, waarin de jongens bevriend waren, heeft hun beider levens blijvend getekend.Anne Neijzen won meerdere schrijfwedstrijden en verhalen van haar hand werden onder meer gepubliceerd in ELLE en Vrij Nederland. Benieuwd naar Zoutberg ? Op 20 augustus start de inschrijving voor een Debuten Leesclub met deze roman!


Niemand hield van Billie Vuist van Marnix Peeters (26 augustus)

Verscheen zijn vorige boek, De trapchauffeur, in februari nog bij Hollands Diep, deze maand publiceert Prometheus alweer een nieuwe roman van de Vlaamse veelschrijver Marnix Peeters.

 In Niemand hield van Billie Vuist is hoofdpersoon Billie Vuist verbijsterd als hij tot de ontdekking komt dat zijn moeder een pedofilienetwerk runt. Ze levert zwarte en oosterse meisjes aan mannen die opzien tegen de verre reizen die met sekstoerisme gepaard gaan. Billie doet er samen met de betoverend mooie Mei Marlborough alles aan om het netwerk ten val te brengen, terwijl in Pattaya de seksverslaafde pastoor Pelkmans het tegenovergestelde nastreeft. Marnix Peeters werd bekend als rockjournalist bij Humo. Jarenlang was hij de topinterviewer van Het Laatse Nieuws en De Morgen. Nadat hij in 2012 debuteerde met De dag dat we Andy zijn arm afzaagden, levert de schrijver nu alweer zijn vijfde roman af. Onderweg met Roadie van Thomas Acda (27 augustus)

Steeds vaker zien we BN’ers naar de pen grijpen. Zo publiceert Lebowski publishers eind deze maand een road novel van zanger en acteur Thomas Acda. In Onderweg met Roadie vertelt Acda met veel vaart en humor het verhaal van een zanger die -hoe kan het ook anders- de helft van het beroemdste popduo van Nederland was. Na de breuk met zijn collega Bob verliest de zanger zich in drank en drugs. Als een vriendin vraagt om haar hond naar Los Angeles te brengen, grijpt de verteller zijn kans en begint een avontuurlijke roadtrip dwars door Amerika. Tijdens deze trip heeft hij alle tijd om na te denken over en terug te blikken op zijn mislukte huwelijk, het succes en het einde van zijn samenwerking met Bob, zijn gevecht tegen de kilo’s, maar bovenal het gevecht met zichzelf.

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.

 Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 7 veelbelovende literaire romans van augustus


 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken