Hebban vandaag

Listmania /

De 7 veelbelovende literaire romans van oktober

Oktober is de langste maand van het jaar. En komt dat even goed uit, meer tijd om te lezen! Er verschijnen deze maand namelijk weer zoveel mooie boeken! Hebban zet 7 veelbelovende literaire romans voor je op een rij.

Honolulu King van Anne-Gine Goemans (1 oktober)

"Toen Hardy eenmaal begon te spreken over die ene dag wenste iedereen met heel zijn hart dat hij zijn mond had gehouden. Hij werd gezien als een optimistisch en gemoedelijk mens die als Honolulu King met hawaïmuziek naam had gemaakt. Over de beestachtige moorden op zijn moeder, twee broertjes en zusjes in juni 1946 en de wraak die hij had genomen, hoorde je Hardy niet. Totdat hij het nodig vond om zijn verhaal te vertellen, ruim zeventig jaar later."

Zo begint Honolulu King, de nieuwe roman van Anne-Gine Goemans. In 2008 won de schrijfster de Anton Wachterprijs voor haar debuutroman Ziekzoekers, over nietsnut Roelof Zeevoet die het bloembollenconcern van zijn vader gaat leiden. Voor haar nieuwe roman liet Goemans zich inspireren door het waargebeurde verhaal van een Indische man die getekend is door zijn verleden. Een roman over de kracht van muziek, afkomst, identiteit en vergelding.

De tachtigjarige Hardy heeft een eigen Indische toko in Haarlem. Samen met zijn kleindochter Synne bakt hij spekkoek en pasteitjes, hoort hij de verhalen van zijn klanten aan en luistert hij met zijn vrienden Cok en George, met wie hij ooit in de legendarische hawaïband Honolulu Kings zat, naar muziek. Als er tegenover de toko een sushirestaurant wordt geopend, komen pijnlijke oorlogsherinneringen naar boven. Hardy besluit zijn verzwegen verleden te openbaren in de loge van de vrijmetselarij. Zijn schokkende biecht stelt zijn broeders voor een groot dilemma.

Lees binnenkort een interview met Anne-Gine Goemans op Hebban!

Nachtronde van Patrick Modiano (6 oktober)

Nadat hij in 2010 de prestigieuze Prix Mondial won voor zijn oeuvre, ontving de Franse schrijver Patrick Modiano vorig jaar ook de Nobelprijs voor Literatuur, 'voor de herinneringskunst waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotsbestemmingen heeft weten op te roepen'. Deze maand verschijnt van zijn hand Nachtronde, de tweede roman die hij schreef, maar die nog niet eerder naar het Nederlands werd vertaald. Net als in zijn romans De plaats van de ster en Dora Bruder staat in Nachtronde ook de Tweede Wereldoorlog centraal. De hoofdpersoon informeert zowel de Gestapo over het verzet, als het verzet over de politie en over handelaren op de zwarte markt. Er lijkt maar één uitweg te zijn uit deze benarde situatie: een daad van zelfopoffering.

Vrouw van Karl Ove Knausgård (10 oktober)

Vijf jaar na de verschijning van zijn debuutroman besloot Karl Ove Knausgård om een nieuw literair project te starten waarin hij zijn leven openbaar maakt. Dit resulteerde in de autobiografische Mijn Strijd-reeks'. Het eerste deel, Vader, betekende het begin van een ware Knausgård-hype. Toen daarop volgend de delen Liefde, Zoon, Nacht en Schrijver verschenen werd 'Knausgården' in zijn thuisland Zweden een heus werkwoord. Het literaire project maakte de schrijver wereldberoemd en werd bekroond met de prestigieuze Sørlandets Literatuurprijs en de Gyldendalprijs.

Op 10 oktober verschijnt Vrouw, het zesde en laatste deel van Mijn Strijd. In dit boek kijkt de schrijver terug op zijn bijzondere project. Waarom schreef hij zo onomwonden over zichzelf en zijn familie? Welke consequenties bracht dit met zich mee? En komen zijn herinneringen wel overeen met de werkelijkheid? Op deze vragen geeft Knausgård in het eerste deel van Vrouw antwoord. In het tweede deel schrijft hij over literatuur, taal, geschiedenis, Hitler en het nazisme en over de verschrikkelijke gebeurtenissen op Utøya. Ook reflecteert hij op de kracht van woorden en de relatie tussen mens en realiteit. De titel van dit laatste Mijn Strijd-deel verwijst naar Knausgårds manisch-depressieve vrouw Linda, waarover hij in dit boek ook heel persoonlijk schrijft.

Zweedse laarzen van Henning Mankell (15 oktober)

Met wereldwijd meer dan 40 miljoen verkochte boeken is Henning Mankell een van de best verkopende auteurs van Zweden. Van zijn roman Italiaanse schoenen (2006) werden alleen in Nederland al 80.000 exemplaren verkocht. In deze roman beschrijft Mankell het leven van Fredrik Welin, die sinds hij als chirurg een fatale fout heeft gemaakt een teruggetrokken bestaan leidt op een Zweeds eiland. Op een dag schuifelt de vrouw die hij bijna veertig jaar geleden in de steek liet over het ijs naar het eiland. Ze vraagt Frederik om een oude belofte na te komen.

Met zijn nieuwe roman Zweedse laarzen, schreef Mankell de tegenhanger van Italiaanse schoenen. Op een herfstnacht schrikt ex-chirurg Fredrik Welin wakker omdat zijn huis op een eiland in de Oostzee in lichterlaaie staat. Het lukt hem net op tijd om twee verschillende linkerlaarzen aan te trekken en zijn huis te ontvluchten. Fredriks huis brandt volledig af en hij raakt alles kwijt. Noodgedwongen moet hij zijn leven opnieuw vormgeven. Als hij journaliste Lisa ontmoet worden vergeten verlangens in hem opgewekt. Maar dan brandt er nog een huis op de eilandengroep af...

De Kozakkentuin van Jan Brokken (23 oktober)

Nieuw werk van Jan Brokken. In zijn historische roman De Kozakkentuin beschrijft de auteur de bijzondere vriendschap tussen de Russische generaal Alexander von Wrangel en de eveneens Russische schrijver Fjodor Michajlovitsj Dostojevski. Eerder beschreef Brokken al de lotgevallen van de familie Von Wrangel in zijn Baltische zielen. Met behulp van de grote verzameling bewaard gebleven documenten, brieven en memoires is het hem gelukt om de wereld waarin Von Wrangel en Dostojevski leefden, werkten en beminden te reconstrueren. 

"Dostojevski bekeek me met achterdocht. Ik had hem uitgenodigd in het houten huis in Sempipalatinsk dat ik een dag eerder betrokken had. Direct na aankomst wilde ik hem de brieven, boeken, kleren en roebels overhandigen die zijn broer me voor hem had meegegeven. Hij vertrouwde het niet. Wie had hem ontboden en waarom?"
- uit De Kozakkentuin.

Gangster Anders en zijn vrienden van Jonas Jonasson (27 oktober)

'Dit najaar kunnen we kennis maken met gangster Anders en zijn twee handlangers, de één een gedesillusioneerde receptionist bij een vierderangs hotelletje, de ander een priesteres die de kerk de rug heeft toegekeerd. Zij zien brood in gangster Anders en werpen zich op als zijn zaakwaarnemers. Dat heeft nogal wat gevolgen..' zo kondigde uitgever Nelleke Geel de nieuwe roman van Jonas Jonasson aan.

De Zweedse schrijver werd bekend door zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, over de bejaarde Allan die 100 wordt en er vlak voordat het grote feest in het bejaardentehuis losbarst vandoor gaat. De roman werd een groot succes; Jonasson won er de BookSellers Award mee en het boek werd verfilmd. Na zijn tweede roman, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, siert op de cover van Jonassons nieuwe boek wederom een mooie lange titel: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand). Ditmaal speelt het verhaal zich volledig af in het hedendaagse Zweden. Gangster Anders komt vers uit de gavengenis en pastor Johanna is recentelijk uit haar kerk gezet. In het hotel waar de twee verblijven werkt Per, de kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Samen smeden ze een plan: Anders moet voor de Zweedse onderwereld goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen en Johanna en Per worden zijn partners. De plannen lopen echter anders dan verwacht en al gauw heeft het drietal de halve onderwereld achter zich aan.

Binnenkort lees je op Hebban een interview met Jonas Jonasson!

Doorgang van David Mitchell (31 oktober)

'In 2009 tekende David de clou van zijn nieuwe boek: een smalle steeg met een poort die eens in de negen jaar toegang geeft tot een spookhuis. Maar het paste niet in Tijdmeters en zou een apart, kort boek worden voor 2015. Verdomd, David hield woord. Het heeft weer die perfecte balans van lucht, griezel en ontroering', schrijft Lidewijde Paris, uitgever van uitgeverij Nieuw Amsterdam over de nieuwe, korte roman van David Mitchell.

De Engelse schrijver Mitchell, die bekendstaat om zijn virtuoze romans en zijn spel met fantasie en werkelijkheid, komt anders dan we van hem gewend zijn ditmaal niet met een grote, maar een korte roman. In Doorgang staat een geheimzinnig huis centraal dat maar eens in de negen jaar bestaat. Elke keer als het huis verdwijnt, verdwijnen ook de bezoekers. In een hedendaags en realistisch spookverhaal voert Mitchell je vijf keer mee naar het huis.Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 7 veelbelovende literaire romans van oktober

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken