Hebban vandaag

Listmania /

De 7 veelbelovende YA-titels van september

In september wordt traditiegetrouw het nieuwe boekenseizoen geopend. Het YA-genre is met veel buitenlandse én Nederlandstalige auteurs dit najaar goed vertegenwoordigd. Hebban selecteerde de zevende veelbelovende titels van aankomende maand.

De een na laatste dood van het meisje Capone van Isabel Hoving (2 september)

Isabel Hoving maakte in 2002 een droomdebuut met De gevleugelde kat. De vertaalrechten werden verkocht aan Duitsland, Engeland, Japan en de VS. Bovendien werd het boek bekroond met de Gouden Zoen 2003. Ook schreef ze het tweedelige Boek van het Vuur. Van haar nieuwste YA-boek mogen we dus best hoge verwachtingen hebben.

De een na laatste dood van het meisje Capone is een dystopisch verhaal en speelt zich af in het jaar 2099, waarin de wereld nagenoeg virtueel geworden is. Hoofdpersoon is de zestienjarige Ewa Capone. Ze is op de vlucht: na de gewelddadige dood van haar vader en moeder hebben gewapende mannen het nu op háár gemunt. Waarom weet ze niet, en toch zal ze een uitweg moeten zoeken terwijl ze obstakels op haar weg vindt zoals een moordlustige jeugdpolitie, de maffia, engelen en… de liefde.

Grensgangers van Aline Sax (4 september)

Grensgangers is het nieuwste boek van de bekroonde jeugdauteur Aline Sax, een boek waar ze meer dan zeven jaar aan werkte. De Vlaamse Sax (1984) is nog niet zo bekend in Nederland. Ze is gefascineerd door het verleden en deed dan ook een studie Geschiedenis. Met schrijven begon ze echter al veel eerder: op haar vijftiende schreef ze haar eerste boek, Mist over het strand, dat in 2001 werd uitgegeven bij Uitgeverij Clavis. Inmiddels heeft ze al behoorlijk wat titels op haar naam staan, niet alleen als auteur, maar ook als vertaler.

Volgens uitgeverij Davidsfonds is Grensgangers een aangrijpend verhaal over gevolgen van de Berlijnse muur op het leven van drie jonge mensen en een boek waarin zij letterlijk en figuurlijk hun grenzen aftasten. In het boek volg je de drie levens van drie familieleden in drie verschillende perioden. Zo wordt Julian in 1961 van zijn vriendin gescheiden door de Berlijnse muur, maar legt hij zich daar niet bij neer. In 1977 zijn Marthe en haar broer Florian lid van een geheime leesclub die verboden boeken leest en zich zo tegen het regime verzet. In 1989 raakt Sybille, die zich helemaal niet met politiek bezig wil houden, daar toch in verstrikt als ze haar comateuze oma wil redden...

Hier kun je een kort fragment lezen. 


Percy Jackson en de andere helden van Rick Riordan (10 september)

Sinds 2005 oogst Rick Riordan wereldwijd succes met zijn boeken over Percy Jackson, waarvan het verhaal bovendien verfilmd werd. Maar naast de serie over de Olympiërs schreef de auteur nog twee succesvolle reeksen: De helden van Olympus en De avonturen van de familie Kane.

In zijn nieuwste boek Percy Jackson en de andere helden bundelen Percy en de personages uit de andere boeken hun krachten om samen te strijden tegen het kwaad. Het boek bundelt drie cross over-verhalen die in het buitenland los zijn uitgegeven, namelijk De zoon van Sobek, De scepter van Serapsis en De kroon van Ptolemaeus. Samen vormen ze 176 pagina’s leesplezier! Alvast een voorproefje? Lees hier een fragment

 

Toen de wereld nog werelt was van Paul De Moor (11 september)

De Vlaming Paul De Moor is journalist en schrijft reisreportages én jeugdboeken. In zijn verhalen staat reizen dan ook vaak centraal, of dat nu letterlijk of figuurlijk het geval is. In zijn nieuwste roman voor young adults volgen we Isabelle, dertien jaar, die pas haar moeder verloren heeft. Haar reis naar volwassenheid begint op het moment dat ze haar dood moet accepteren en het feit dat het verleden niet meer terug komt.

Volgens uitgever Querido is Toen de wereld nog werelt was ‘een literaire parel’ en ‘een bijzondere coming of age-roman’. Een veelbelovend boek tussen de vloedgolf aan dystopische romans en jeugdthrillers.

The Cage van Meghan Shepherd (11 september)

Al eerder aangekondigd voor de maand augustus, maar in september is The Cage dan toch echt in de boekhandel te vinden. The cage is een boek dat wel weer onder de populaire hedendaagse YA-boeken als The Maze Runner en The Hunger Games valt: vijf tieners ontwaken in een afgesloten gebied en moeten zien te overleven. De drie jongens en twee meisjes krijgen van buitenaardse wezens te horen dat de wereld niet meer bestaat en ze de enige overlevenden zijn van het menselijk ras. Ze moeten zorgen voor het voortbestaan van de mens, als een bedreigde diersoort in een dierentuin. Maar wat is waarheid en wat is leugen als je niet kunt checken wat zich buiten jouw gevangenis bevindt?

Als dochter van twee boekhandelaars groeide schrijfster Megan op tussen de boeken. De boekwinkel van haar ouders en vele reizen inspireerden haar voldoende om zelf verhalen op papier te zetten. Op internet wordt haar nieuwste boek geloofd als ‘een spannende sci-fi thriller’, een ‘must read’ en een ‘pageturner waarvan het verhaal nog lang blijft hangen’. Veel lezers kunnen niet wachten op het volgende deel…

Bloedbroeders van Helen Vreeswijk (16 september)

Heel binnenkort vertelt Helen in een interview op Hebban over haar nieuwste boek Bloedbroeders. Natuurlijk is de schrijfster allang geen onbekende meer: zij kan wel de Nederlandse koningin van de YA-thrillers genoemd worden. Bloedbroeders is alweer haar dertiende boek voor young adults dat geïnspireerd is op haar werkervaring bij de recherche.

Ook in dit nieuwe verhaal zet Vreeswijk een misdaad centraal. Reza is zestien en komt samen met zijn moeder naar Nederland om het restaurant van zijn oom te runnen. Zijn oom zit in de bak omdat hij iets te creatief omging met de boekhouding van zijn bedrijf. Ayaan, Reza’s twintigjarige neef, krijgt de verantwoordelijkheid voor het restaurant, maar heeft daar eigenlijk helemaal geen zin in. Snel geld verdienen, dat is wat hij wil, en dus betrekt hij zijn beïnvloedbare neefje bij een roofoverval. Dat kan niet goed gaan, of wel..?

De fixer - Jennifer Lynn Barnes (21 september)

De nog jonge Jen schreef al vele tiener- en YA-boeken, (waaronder enkele series, tweeluiken en trilogieën), en betwijfelt of ze ooit een boek voor volwassenen zal schrijven. “I guess that depends on whether or not I ever feel like an adult,” zegt ze op haar website. Jennifer debuteerde officieel op haar negentiende en schreef tijdens haar school- en studietijd al vele verhalen. De fixer is haar nieuwste boek, dat wordt aangeraden aan liefhebbers van Pretty Little Liars en Scandal en wordt aangeprijsd als een combi van House of Cards en Criminal Minds

In De fixer raakt de zestienjarige Tess verstrikt in een politiek spel, als ze bij haar zus Ivy in Washington gaat wonen. Ivy is een ‘fixer’, ze lost andermans problemen op door clever thinking, connecties en als het moet zelfs chantage. Tess probeert zich verre van het wereldje te houden, maar raakt toch onbedoeld betrokken bij de business van haar zus, dat haar uiteindelijk zelfs tot in de Oval Office brengt, het kantoor in het Witte Huis van de president...


Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.

Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

770 volgers
399 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De 7 veelbelovende YA-titels van september

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken