Advertentie

Hebban vandaag

Giveaway /

De Balkanoorlog duurt nog steeds voort

Scenarioschrijver André Georgi hield het vooralsnog dicht bij huis met zijn scripts voor Tatort. Maar voor zijn eerste thriller 'Tribunaal' ging hij grenzen over. Terwijl het allemaal begon met een gebeurtenis bij hem in de straat.

Hij had al wat afleveringen van Tatort geschreven, scripts voor een serie over commissaris Marie Brand op zijn naam staan en een bewerking voor televisie gemaakt van een verhaal van advocaat en thrillerschrijver Ferdinand von Schirach, toen er voor zijn huis in Berlijn een honderd procent zuivere liquidatie plaatsvond. Het was een afrekening in het Joegoslavische circuit en scenarioschrijver André Georgi realiseerde zich dat de Balkanoorlog eigenlijk nog steeds doorgaat, zelfs buiten deze regio. Geïnspireerd door deze moord schreef hij Tribunaal, zijn thrillerdebuut, dat bij The House of Books is verschenen.

Het vertrekpunt van het verhaal is het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Daar staat de Serviër Kovac terecht, die de dood van duizenden mensen op zijn geweten zou hebben. Jasna Brandic, van Bosnische afkomst en belast met de weinig simpele klus om de getuigen naar Den Haag te brengen, heeft een kroongetuige die kan bewijzen dat Kovac inderdaad een massamoordenaar is.


Maar als de dag van de hoorzitting is aangebroken, wordt de man vermoord. Zonder deze getuige is Jasna's zaak tegen Kovac kansloos. Tot een ultieme kans zich aandient: een van Kovacs intimi is bereid om te getuigen. Het grote probleem is dat hij zich in Belgrado bevindt en dat Kovacs medestanders hem niet zullen laten gaan. Er zit niets anders op voor Jasna om toch naar Servië, het land waar haar broer en vader zijn verdwenen, af te reizen.

André Georgi werd in 1965 in Kopenhagen geboren, maar groeide op in Berlijn. Zijn moeder is Deens, zijn vader heeft de Duitse nationaliteit. Hij studeerde germanistiek en filosofie en woont en werkt als scriptschrijver in Bielefeld.

De oorlog in voormalig Joegoslavië heeft hem altijd buitengewoon gefascineerd, vertelt Georgi in een videofilm die op YouTube is geplaatst. ''Het ging hier om genocide, die men in de jaren negentig in Europa niet voor meer mogelijk had gehouden. Bij mij voor de deur werd een Kroaat door Serviërs doodgeschoten. Die moord hield verband met de Balkanoorlog en dat thema heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Ik heb verder research gepleegd en eerst een draaiboek voor een film op touw gezet. Daar is verder niets uit voortgekomen, het moest kennelijk toch een roman worden. Tribunaal is een heftig boek, niettemin hoop ik dat veel mensen het met genoegen zullen lezen.''Over de auteur

Hebban Crew

1941 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De Balkanoorlog duurt nog steeds voort

 

Gerelateerd

Over

André Georgi

André Georgi

André Georgi is scriptschrijver voor talloze Duitse krimi’s, zoals ...