Hebban vandaag

Nieuws /

De beste Engelse boeken volgens de rest van de wereld

door Jet Steinz 5 reacties
Wat zijn de beste en belangrijkste Britse boeken - volgens de rest van de wereld? BBC Culture-redacteur Jane Ciabattari onderzocht of de smaak van de niet-Britse literaire kritiek overeenkwam met die van de Britten zelf. 82 critici werden gevraagd hun tien favoriete Engelse romans door te geven en van punten te voorzien. Let wel: Engelse romans, dus geen non-fictie, geen toneelstukken (jammer, Shakespeare), geen epische gedichten, geen verhalenbundels en ook zeker geen Ieren (helaas, James Joyce).

De 82 deelnemende critici kwamen van over de hele wereld: van Australië tot Zimbabwe en van Afrika tot het Midden-Oosten. Ze kregen de opdracht een lijst van tien Engelse boeken samen te stellen, waarvan de nummer 1 tien punten kreeg en de nummer 10 één punt. Op die manier is een lijst van 100 boeken tot stand gekomen (van de in totaal 228 boeken die werden genoemd).

Dat de beste Engelse boeken echte klassiekers zijn, bewijst de top 10 van deze lijst: acht van de tien werden gepubliceerd in de negentiende eeuw, de twee meest recente boeken komen uit 1925 en 1927: Mrs. Dalloway en To the Lighthouse, beide geschreven door Virginia Woolf. Op nummer 1 staat Middlemarch (1874) van George Eliot, een psychologische roman over het kleinburgerlijke leven in een provinciestadje.

Het meest recente boek dat op de lijst staat is There but for the (2011, in het Nederlands vertaald als Als niet dan zou) van Ali Smith, op plaats 99.

Benieuwd hoeveel boeken jij hebt gelezen? Hebban maakte een lijst van de titels die in een Nederlandse vertaling zijn verschenen.

Bron: BBC CultureOver de auteur

Jet Steinz

717 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: De beste Engelse boeken volgens de rest van de wereld

Gesponsorde boeken