Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

De beste thriller van 2017

door Soraya Vink (crew) 35 reacties
Uitgeverijen trekken alles uit de kast om de beste pageturners uit het buitenland te halen. Hebban dook in de catalogi en bekeek welke thrillers door uitgevers gelabeld zijn als ‘niet te missen’. En ook leuk: doe mee aan onze mini-enquête onderaan het artikel! We verloten spannende boeken onder de deelnemers.

Wie zich een klein beetje verdiept in de wereld van het spannende boek komt tot de ontdekking dat het jaarlijkse thrilleraanbod goed is voor ongeveer 1,3 nieuwe boeken per dag. Dat zijn er bijna tien per week. Nieuw dus, heruitgaven niet eens meegerekend. Om tussen dát boekengeweld nog op te vallen, kiezen de meeste uitgevers meestal een of twee thrillers uit waarbij ze alles uit de kast trekken. Deze paradepaardjes worden dan veelal ondergedompeld in een bad met prachtige quotes uit het buitenland en met een beetje geluk inclusief een juichende aanbeveling van quotegroothandels Stephen King en James Patterson. Is dat niet voldoende dán worden de stickers uit de kast gehaald: ‘de enige thriller die je echt moet lezen in 2017’, ‘nu al de meest verrassende/spannendste/beste (doorhalen wat niet van toepassing is) thriller van het jaar’.  

Deze beoogde blockbuster thrillers redden het soms wel en soms niet in de grillige Nederlandse en Vlaamse boekenmarkt, waarin het spannende boek het momenteel niet makkelijk heeft. Oplages van de ‘zekerheidjes’, in thrillerland krimpen zienderogen (de honderdduizend+ verkochte exemplaren begint een zeldzaamheid te worden) dus de marketingpijlen worden vooral gericht op debutanten en ‘breakthrough material’ van overzee en in mindere mate uit Scandinavië. Tijd om de markt eens aan een onderzoek te onderwerpen aan de hand van de voorjaarscatalogi en te zien met welke lofzangen uitgeverijen de lezers proberen te verleiden.

Lofzangen van crime-supersterren

Uitgeverij Luitingh Sijthoff was de winnaar om het spectaculaire thrillerdebuut Ragdoll op de Nederlandstalige markt te brengen, na een verhitte strijd waarin binnen 24 uur miljoenendeals met uitgevers wereldwijd werden gesloten. De Britse Daniel Cole werd eerder al aangekondigd als een 'groot, internationaal thrillersucces' en mocht quotes ontvangen van gerenomeerde vakcollega's als Simon Toyne, Rachel Abbott, Linwood Barclay, M.J. Arlidge en Gregg Hurwitz. De spectaculaire thriller, door de uitgever aangeraden voor de lezers van Samuel Bjørk, waarin een aan elkaar genaaid lichaam van zes verschillende lichaamsdelen rechercheur Wolf op het spoor zet van een gruwelijke moordenaar veroverde in de eerste week plek zeven van de Bestseller 60.

Liefhebbers van Samuel Bjørk hebben meer om naar uit te kijken binnen het fonds van Luitingh Sijthoff, want met Het meisje uit het noorden van Katarzyna Bonda heeft de uitgeverij 'de Poolse crime-superster' binnengehaald. Een rauwe setting, corrupte personages en een gedoemde liefdesaffaire maken dit boek tot een onvergetelijke leeservaring, aldus de uitgeverij. Bonda verkocht internationaal 1 miljoen exemplaren van haar thriller dat in 2014 in haar thuisland verkozen werd tot het Beste Boek van het Jaar en tevens de Poolse Groot Kaliber Misdaadprijs won.

'Formidabel, mis dit niet' zegt A.W. Bruna Uitgevers over het Australische thrillerdebuut De droogte van Jane Harper. Deze thriller is recent verschenen op de Nederlandstalige markt en vertaalrechten werden aan 22 landen verkocht. Harper mag rekenen op positieve quotes van vakcollega's David Baldacci en Michael Robotham en wist Reese Witherspoon te overtuigen om het manuscript te verfilmen over het raadselachtige en fictieve plattelandsstadje Kiewarra. 'Een zeldzaam goede en geweldig sfeervolle thriller van de Australische Gillian Flynn,' schrijft de uitgeverij over deze debuutthriller, die het overigens nog niet tot de Bestseller 60 heeft geschopt. 

Controversieel en explosief

Momenteel oogst uitgeverij Cargo succes met Jager van Lars Kepler, het nieuwe deel in de Joona Linna serie dat in de top regionen van de Bestseller 60 verkeert, maar 'de grote belofte van 2017' staat te trappelen. Met Goed of slecht van Ali Land presenteert de uitgeverij 'een angstaanjagend debuut over de donkere kant van jezelf'. De vijftienjarige Milly is zwaar getraumatiseerd opgenomen in een pleeggezin waar ze met een nieuwe identiteit een andere weg moet inslaan. Voorzien van juichende quotes van Jill Mansell en Matt Haig en vertaalrechten die aan twintig landen zijn verkocht, kan Goed of slecht een verfrissend nieuw perspectief in het thrillergenre opleveren.

Bij uitgeverij The House of Books wordt er ingezet op Sirenen van Joseph Knox. Deze talentvolle debutant is ontdekt door het team dat destijds Ik ben Pelgrim groot heeft gemaakt en is vastberaden om dit met deze 'noir'-thriller ook te doen. Uit de gratie gevallen undercover agent Aidan Waits begeeft zich in de schaduwwereld van de drugsscene om de dochter van een parlementslid op te sporen. Maar kan Waits ontspannen aan de greep van The Franchise? Knox maakt indruk met zijn vlijmscherpe debuutthriller met een karakteristiek hoofdpersonage, die wordt geprezen door vakcollega's Val McDermid en Lee Child.

Niets is wat het lijkt

Onder de leus 'niets is wat het lijkt' verpakken veel uitgevers hun thrillers om het suspensegehalte nog wat verder op te voeren. Uitgeverij Boekerij zegt met De nieuwe collega van Tammy Cohen 'een psychologische thriller van wereldformaat' te publiceren. Ruth Ware betitelt het boek als 'ronduit angstaanjagend' en Clare Mackintosh ging met liefde de foute personages haten. Een nieuwe leidinggevende zorgt voor nieuwe regels op de werkvloer. Maar wie valt er nog te vertrouwen in deze spannende plot?

Pageturners zijn ook ver buiten de Europese landsgrenzen te vinden. Zo gaat Xander Uitgevers voor de Japanse thrillersensatie Tokyo Tapes nr 6-4 van Hideo Yokoyama, waarin een raadselachtige verdwijning van de zevenjarige dochter van de eigenaars van een augurkbedrijf een connectie krijgt met de verdwijning van de dochter van rechercheur Mikami. 'Een verslavend spannende literaire thriller,' zegt de uitgeverij.

Een vermissing staat tevens centraal in De pier van Claire Douglas, dat door A.W. Bruna Uitgevers wordt aangekondigd als 'niets is wat het lijkt in de meest verontrustende thriller van het jaar'. Douglas pakte in haar thuisland een bestsellerpositie in de top tien van meest verkochte boeken en werd door Gilly MacMillan als 'claustrofobisch, donker en verslavend tot de laatste pagina' betiteld.Waarom pak jij een thriller op in de boekwinkel?

Het is een bekend fenomeen: de tafel waar nieuw verschenen thrillers bij wijze van spreken 'knokken' om een voorkeurspositie. Wat trekt jou over de streep om juist een thriller op te pakken? Zijn het toch de quotes van andere auteurs, van wie je ook al thrillers hebt gelezen, of zijn het de stickers met lofuitingen als 'Deze thriller mag je niet missen'? 

Laat het weten in onze enquête en binnenkort lees je meer op Hebban!

Naar de enquête

Je kunt meedoen tot en met 15 maart.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De beste thriller van 2017

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken