Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De beste thrillers van 2014... volgens The Guardian

door Hebban Crew 2 reacties
De eindejaarslijstjes buitelen weer over elkaar heen. The Guardian publiceerde een overzicht met de beste thrillers van 2014. Met bekende en minder bekende namen.

Lauren Beukes - Broken MonstersDetective Gabrielle Versado heeft al heel wat lijken gezien en veel moordenaars opgespoord. Maar nog niet eerder heeft ze iets gezien wat vreemder is dan het lichaam dat op een verlaten weg in Detroit is gevonden. Half jongen, zwart, ongeveer tien jaar oud. Hij mist zijn benen. Zijn bovenlichaam is vastgemaakt aan de onderkant van een hert, op de een of andere manier aan elkaar gelijmd. Volgens The Guardian 'een uniek, maar ook verontrustend beeld' om een thriller mee te beginnen. De wijze waarop de Zuid-Afrikaanse schrijfster de lezer een blik gunt in het brein van een moordenaar die de greep op de realiteit razendsnel begint te verliezen, maakt Broken Monsters tot een van de thrillers van het jaar, aldus The Guardian.
De Nederlandse vertaling, Gebroken monsters, verschijnt in mei 2015 bij uitgeverij Cargo. 

Tana French - The Secret Place. De Ierse schrijfster Tana French wordt beter en beter, stelt The Guardian. Haar thriller The Secret Place is gesitueerd ine een kostschool voor meisjes. Een leerling van een nabijgelegen jongensschool was een jaar eerder vermoord op het terrein van de meisjesschool. Die zaak komt in een stroomversnelling als een 16-jarig meisje een briefje bij zich draagt met de tekst 'Ik weet wie hem heeft vermoord'. Een kostschool voor meisjes is een perfect decor voor een moordmysterie, aldus de krant, vol met hysterie, gierende hormonen en wilde kapsels. 'French' boek staat bol van de dreiging, het is voor de lezer eveneens een schrijnende herinnering aan het leven als tiener.'

Sarah Lotz - The Three. Vier passagiersvliegtuigen storten binnen enkele uren na elkaar neer op vier verschillende continenten. Onderzoek wijst uit dat er geen sprake is van terroristische aanslagen. Er lijkt zelfs geen enkel verband te zijn tussen de ongelukken, behalve dat bij drie van de vliegtuigcrashes een kind als enige overlevende tussen de wrakstukken wordt gevonden.
De drie kinderen hebben wonderbaarlijk genoeg geen verwondingen en mogen naar huis. Maar ze zijn veranderd, en er is al snel sprake van onverklaarbare gebeurtenissen en vreemd gedrag. De Zuid-Afrikaanse Lotz serveert post-acopalyptische spanning', concludeert The Guardian. 'Paranoia op het juiste moment, paniek om het einde der tijden: Lotz' wereld stort razendsnel ineen in deze  stevige, indrukwekkende conceptuele thriller.'
De Nederlandse vertaling De drie verscheen in september bij uitgeverij Cargo.

Sarah Hilary - Someone Else's Skin. De Britse debutant Sarah Hilary is er een om in de gaten te houden, stelt The Guardian. Haar debuut is een van de hoogtepunten van het jaar. In dit eerste deel rond rechercheur Marnie Rome is er een poging tot moord in een blijf-van-mijn-lijfhuis in Londen. Het doet de rechercheur herinneren aan haar verre van rooskleurig verlopen jeugd, en de moord op haar ouders gepleegd door hun pleegzoon. Hilary en Beukes wedijveren met elkaar voor de prijs wie de meest ongemakkelijk makende scène heeft geschreven, aldus The Guardian.

Sophie Hannah - The Monogram Murders. Sophie Hannah bracht de Belgische detective Hercule Poirot weer tot leven in een volgens The Guardian vrolijk ingewikkeld, voortreffelijk opgeschreven avontuur. In september in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel De Monogram Moorden (Dutch Media).

Benjamin Black - The Black-Eyed Blonde. Benjamin Black oftewel John Banville slaagde erin om detective Philip Marlowe, een creatie van Raymond Chandler, te reanimeren. In The Black-Eyed Blonde moet de detective op zoek naar een verdwenen minnaar. Black stelt de Chandler-fans die het tot dusver hebben moeten doen met zeven Marlowe-detectives, niet teleur, aldus The Guardian. 

Tom Rob Smith - The Farm. Met The Farm heeft de Britse schrijver Tom Rob Smith waarschijnlijk zijn beste roman tot dusver afgeleverd, oordeelt te krant. In de thriller verneemt Daniel dat zijn moeder, Tilde, is opgenomen in een inrichting. Het is een schok voor hem. Ze lijdt aan achtervolgingswaanzin, beweert Daniels vader. Maar Tilde, inmiddels ontsnapt, vertelt een heel ander verhaal. The Farm is volgens The Guardian 'een moeras vol onbetrouwbare vertellers en paranoia'. Een 'echt beangstigend' verhaal ook.
De Nederlandse vertaling De boerderij verscheen in maart bij uitgeverij Ambo|Anthos.Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De beste thrillers van 2014... volgens The Guardian

 

Gerelateerd

Over

Tom Rob Smith

Tom Rob Smith

Tom Rob Smith (London, 1979) is een Engelse auteur en tevens film- en tv-sc...