Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De bevrijding van Jan Pronk

Vrijheid is voor veel mensen in onze samenleving vanzelfsprekend. Maar wat betekent vrijheid nu eigenlijk voor Nederlanders? In Het vrijheidsboek, dat vandaag verschijnt, geven prominente Nederlanders van verschillende generaties en met verschillende achtergronden hun visie op vrijheid.

Oud-Kamervoorzitter en voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet schreef het voorwoord bij Het vrijheidsboek. Daarin komen generaties aan het woord over vrijheid en onvrijheid in naoorlogs Nederland.

Onder anderen rapper Typhoon, publicist Thierry Baudet, oud-minister Jan Pronk, Auschwitz-overlevende Lotty Huffener-Veffer en politica Samira Bouchibti maken in hun interviews het voor veel mensen abstracte thema vrijheid concreet. Hierbij wordt niet alleen naar de geschiedenis gekeken, maar komen actuele oorlogen en de vluchtelingencrisis ook uitgebreid aan de orde. Verder zijn er interviews met Ad Anakotta, Marion Bloem, Joke van Dijk, Mient Jan Faber, Jacques Grishaver, Chris van der Heijden, Shirin Musa, Rob Schouten en Hans de Zwart.

‘Wat ligt ten grondslag aan oorlogen, waarom wordt onderscheid tussen mensen gemaakt, waarom kon iemand als Hitler zo groot worden?', zegt rapper Typhoon. 'Wees open en eerlijk, zodat je, als het over 4 en 5 mei gaat, echt kunt zeggen: ‘Dit nooit meer.’ Anders is het: ‘Wát nooit meer?’ Het moet geen losse kreet zijn.'

Voor oud-minister Jan Pronk waren mannen in uniformen die aardig waren voor kinderen de bevrijding. 'Ik had mijn eerste echte gelukservaring: ik zat achterop de fiets bij mijn vader en we reden over de Scheveningseweg. Ik zag de zon schijnen, op prachtige bomen, op bladeren… Dat heb ik altijd onthouden.'Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De bevrijding van Jan Pronk

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken