Hebban vandaag

Interview /

De blogger als beroemdheid: Green Kitchen Stories

Sommige foodbloggers zijn inmiddels echte beroemdheden geworden. Zo beroemd dat als ze naar Nederland komen dat er wachtlijsten gemaakt moeten worden voor hun workshops. David Frenkiel en Luise Vindahl van Green Kitchen Stories zijn twee van die beroemdheden. Alexandra Besel slaagde er in om ze te interviewen voor Hebban.

Binnen het kleurrijke online medialandschap neemt de blogger een steeds belangrijker positie in. Zo belangrijk zelfs dat als internationaal bekende bloggers een bezoek aan Nederland brengen er een ware run ontstaat op een mogelijkheid om met de blogger(s) persoonlijk in contact te komen. Dit heb ik ervaren toen ik een interview had met Sarah Britton van MyNewRoots en nogmaals zondag 20 september toen ik voor Hebban een interview mocht doen met de Zweedse David Frenkel & de Deense Luise Vindahl van Green Kitchen Stories. Zij vormen al jaren een sympathiek stel en hebben gezamenlijk twee kinderen.

Run op de tasting in Amsterdam

Uitgeverij Becht, die de boeken van Green Kitchen Stories uitgeeft in Nederland, had een aantal ‘We Love Brunch’ tastings georganiseerd, in het prachtige SLA in Amsterdam. David en Luise zouden een zestal niet eerder gepubliceerde gerechten zouden klaarmaken en de gelukkige aanwezigen mochten proeven met aansluitend een ‘meet & greet’ en mogelijkheid om de Green Kitchen Stories boeken te kopen en/of the laten signeren. Het doel was de Nederlandse fans persoonlijk kennis te laten maken met David en Luise en de boekverkoop een extra zetje te geven met de feestdagen voor de deur. Nou, dat is gelukt.

In eerste instantie was het idee om een kookworkshop te geven waarbij de deelnemers zelf met David & Luise aan de slag konden in de keuken. De vraag naar kaartjes voor deze kookworkshop liep echter zo storm dat de workshop een tasting werd en de tasting uiteindelijk maar liefst 4 keer georganiseerd werd; 2 op zaterdag en 2 op zondag, met een wachtlijst van een paar honderd fans. Een signeersessie bij een Amsterdamse boekhandel kwam ook nog op het programma. Als echte professionals bleven David en Luise echter enthousiast en geïnteresseerd in de aanwezigen en namen ze de tijd voor een praatje, foto- en signeersessie.

Voorwaarden voor blogger om succesvol te zijn

Om als blogger boven het maaiveld van ontelbare bloggers uit te komen en daarnaast ook nog een internationale carriere op te bouwen is er een aantal voorwaarden. Het is belangrijk dat de blogger unieke content levert, authentieke tekst produceert begeleid door zinnenprikkelend beeld, trouw is aan zichzelf, en een verhaal en beeld creëert waarmee mensen zich kunnen identificeren. David en Luise passen naadloos in dit plaatje. Zij noemen zichzelf ‘self-taught cookbook authors and food bloggers’ met een achtergrond in grafisch ontwerpen (David) en sociale studies plus holistische voedingsleer (Luise)

Variatie is essentieel

Hun vegetarische voedingsleefstijl bestaat uit het eten van volkoren granen, groenten, fruit, zaden, noten, bonen, linzen en eieren en het drinken van, onder andere, veel water. Daarnaast zijn ze een fervent voorstander van goed ademhalen en veel bewegen. Dit klinkt misschien strenger dan ze in de praktijk zijn want zowel in hun boeken als tijdens het interview en de kookdemonstratie benadrukken ze dat je ongezond eten niet moet verbieden maar er zo nu en dan van moet kunnen genieten. Luise voegt daar aan toe "food should be healthy for the soul, never punish yourself". Een van de redenen voor hun populariteit is volgens David juist dat ze geen strikte regels hanteren. Het belangrijkste is balans. "Eten moet je een goed gevoel geven niet een slecht gevoel", aldus David die een echte zoetekauw is met een voorliefde voor Italiaans ijs en chocolade. Luise vult aan dat "variatie in je voedingspatroon essentieel is". Daarom eten ze de ene keer rauwe en de andere keer gekookte groenten, wisselen ze boekweit en havermeel af met speltmeel en eten ze zoveel mogelijk mee met de seizoenen. ‘Guilty pleasures’ kennen ze niet. Hoewel sommige gerechten die ze eten misschien minder verantwoord zijn, willen ze geen negatieve labels plakken op eten. Zo voeden ze hun kinderen ook op. Ook rond de eettafel leggen ze zo min mogelijk regels op aan hun kinderen. Soms eet hun dochtertje Elsa onder de tafel of zelfs in het keukenkastje, daar maken ze geen probleem van als ze maar zoveel mogelijk verschillende gerechten proeft en probeert.

Hoofdrol voor groente en fruit

Daarnaast willen David en Luise niemand een vegetarische levensstijl opdringen maar hopen ze te kunnen inspireren om seizoensgroenten en -fruit de hoofdrol te laten spelen in de keuken en op het bord. In Zweden (en ook in Nederland, noot Alexandra) is het nog steeds zo, dat maaltijden gecreëerd worden rond dierlijke eiwitten en (snelle) koolhydraten.

Toen ze elkaar ontmoetten was David een ongezonde vegetariër en Luise een gezond etende carnivoor. Dus toen ze een stel werden botsten hun voedingsstijlen in eerste instantie. De Green Kitchen Stories blog was het resultaat van hun gezamenlijke pogingen om gezonde maaltijden te maken die ze allebei lekker vonden. David richtte zich daarbij met name op de food styling en fotografie en Luise leverde de gezonde culinaire inspiratie.

Het grote succes van Green Kitchen Stories
De rest is geschiedenis. Ze werden ontdekt door lezers over de hele wereld en door internationale tijdschriften en kregen uiteindelijk het aanbod om een boek te schrijven. Volgens David werden ze internationaal zelfs eerder opgepikt dan in Zweden. Pas bij het uitkomen van hun eerste boek, The Green Kitchen, kregen ze bekendheid in Scandinavië.

Green Kitchen Stories is nu zo populair dat David een jaar geleden zijn baan als art director heeft opgegeven om zich samen met Luise geheel te richten op hun blog, app en boeken. Ze werken hard aan hun derde boek, met 60 smoothierecepten. Boek nummer vier wordt weer een dikke pil vol culinaire variatie en inspiratie opgedaan met hun gezin dicht bij huis en tijdens hun reizen.

Als echte fan wilde ik natuurlijk ook dat David en Luise mijn boek signeerden. Dat deden ze welwillend waarna ze zich enthousiast klaarmaakten voor nog een tastingsessie. De volgende groep fans stonden al te trappelen voor de deur.    Over de auteur

Fabulous Food Fan

5 volgers
21 boeken
0 favorieten


Reacties op: De blogger als beroemdheid: Green Kitchen Stories

 

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken