Hebban vandaag

Nieuws /

De Boekenbaas: een (online) televisieprogramma voor jonge lezers

door Sander (Hebban Crew) 2 reacties
'Eén keer per jaar wordt er structureel aandacht besteed aan kinderboeken in Nederland en dat is tijdens de Kinderboekenweek. Dat vind ik jammer. En daar wil ik graag wat aan doen.' Het zijn de woorden van auteur Marcel van Driel. De eerste stap is gezet. Er is een pilotaflevering opgenomen van 'De Boekenbaas', een (online) televisieprogramma voor jonge lezers.

Op zijn website legt Marcel van Driel uit dat het eigenlijk treurig gesteld is met de aandacht voor kinder- en jeugdboeken in de Nederlandse media. 'Eén keer per jaar staat er een interview met een schrijver in de krant, verslaat Het Jeugdjournaal het Kinderboekenbal en reizen honderden schrijvers en illustrators het land door om te vertellen over hun boeken. Het is niet dat er de rest van het jaar helemaal niets gebeurt, maar niet structureel. Natuurlijk zijn er scholen die regelmatig schrijvers uitnodigen, maar er zijn er nog veel meer die dat niet doen. Natuurlijk zijn er kranten die het hele jaar door kinderboeken recenseren, maar het zijn er wel steeds minder. Natuurlijk zijn er websites die wekelijks aandacht besteden aan kinderboeken, maar die bereiken lang niet alle kinderen, ouders en leerkrachten.'

Van Driel, zelf auteur van meer dan 40 boeken waaronder veel jeugdboeken (Superhelden, Billy de Kip) en bedenker van Waanzinnige plannen, liep al vier jaar rond met het idee voor een 'kinderboekeninternettelevisieprogramma'. Een programma dat maandelijks aandacht besteedt aan kinderboeken, schrijvers en illustrators en dat online en op het smartboard in de klas bekeken kan worden. Afgelopen week zette hij de pilotaflevering van De Boekenbaas online. 

 

De Boekenbaas

Het concept van De Boekenbaas werd in opdracht van Van Driel bedacht en ontwikkeld door een groep studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht, in samenwerking met een studente Communication and Multimedia Design. De pilot en de bijbehorende website werden door de studenten gemaakt. 

De Boekenbaas is een geheimzinnige kale man die zijn Boekenbuddies het land instuurt. Zij gaan op zoek naar de nieuwste boeken, de leukste schrijvers, bijzondere illustrators en kinderen die op de een of andere manier iets met boeken of de onderwerpen uit de boeken te maken hebben. Zo wordt er in de pilot een turnster geïnterviewd, gaan we met Maren Stoffels naar het strand, vertelt Manon Berns over haar boek Het Picasso Mysterie en vertellen kinderen wat hun favoriete boeken zijn.

De pilot werd in ruim een week tijd meer dan 1.200 keer bekeken. 

Van Driel: 'Nu gaan we kijken hoe we verder kunnen. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat de uitzending op de scholen en bij de leerlingen terechtkomt. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat het zoveel mogelijk bekeken wordt. Hoe we kunnen veroorzaken dat het van een pilot naar een maandelijks programma gaat. Dat niemand meer zonder De Boekenbaas kan. Omdat kinderen het verdienen dat ze niet een keer per jaar maar iedere maand geïnformeerd worden over de prachtige dingen er gemaakt worden in Nederland en België.'

Hebban houdt je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Hieronder kun je de pilot bekijken. Wat vind je ervan? Is het spannend en leuk? Word je nieuwsgierig naar de schrijvers en boeken die genoemd worden?

De pilot

Bekijk ook Marcel van Driel over 'De Boekenbaas' op Youtube.Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
470 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De Boekenbaas: een (online) televisieprogramma voor jonge lezers

 

Over

Marcel van Driel

Marcel van Driel

Marcel van Driel werd geboren in Arnhem op 4 februari 1967. Sinds 2002 is hij ki...

Gesponsorde boeken