Hebban vandaag

Community /

De Boekenweek Challenge: 5 leestips voor 'Geschreven portretten'

door Hebban Crew 9 reacties
Meer én leuker lezen. Daar zorgen we bij Hebban wel voor. Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceerden we in 2020 een speciale instapchallenge voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge. De tips zijn geïnspireerd op de thema's van de Boekenweek door de jaren heen. Ook als je al meedoet aan de reguliere Challenge kun je natuurlijk deelnemen!

In de Boekenweek Challenge lezen we vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Boekenweek 2011: 'Curriculum Vitae. Geschreven portretten'

In deze editie van de Boekenweek Challenge kijken we naar het thema 'Curriculum Vitae. Geschreven portretten' uit 2011. Levensverhalen zijn altijd populair geweest, we lezen nu eenmaal graag over de ervaringen van andere mensen – echt of verzonnen. Er is iets magisch aan de manier waarop je in een boek samen met iemand door zijn of haar leven kunt reizen. Het Boekenweekgeschenk werd geschreven door Kader Abdolah, De kraai. Het essay Good Luck is van de hand van Christine Otten en Erik Kessels.

Hamnet van Maggie O'Farrell

Over William Shakespeare is genoeg geschreven, maar dit boek gaat over zijn vroeg overleden zoontje. Hamnet heeft daadwerkelijk bestaan en er zijn Shakespeare-kenners die vermoeden dat er een connectie bestaat tussen Hamnet en Shakespeares toneelstuk Hamlet. Met dit gegeven ging Maggie O'Farrell aan de slag, en zo ontvouwt zich een verhaal dat niet alleen gaat over een jong verloren zoon, maar over een volledige familiegeschiedenis en wat Hamnets leven heeft betekend. Een portret waar je jezelf als lezer in kunt verliezen.

Sneeuwspoor van Rudy Morren

In Sneeuwspoor krijgen we maar een moment uit het leven van hoofdpersonage Peter Vandervlught te lezen, maar wel een dat de culminatie is van alle voorafgaande gebeurtenissen. Dit is namelijk het moment waarop duidelijk wordt hoezeer het verleden hem heeft gevormd, en wat dat zal betekenen voor zijn toekomst. Op weg naar huis wil de arts helpen bij een auto-ongeluk dat hij in een sneeuwstorm ziet gebeuren, tot hij beseft dat een van hen een hanger draagt die van zijn spoorloos verdwenen dochter is. De arts zal moeten kiezen hoe ver hij wil gaan om te ontdekken wat er gebeurd is. Het boek kreeg een 5* Hebban-recensie: 'Succesvol debuteren is één ding, bevestigen is heel wat anders, maar Morren doet het wel.'

De dochter van de nazi van Louise Fein

In feelgood vind je een groot aanbod aan boeken waarin het volledige leven van het hoofdpersonage wordt uitgediept, zo ook in De dochter van de nazi van Louise Fein. De historische roman draait om Hetty, die opgroeit in het Duitsland van de jaren 30. Haar vader is een SS-officier en haar broer zit bij de Luftwaffe. Hetty's grote held is Hitler. Maar dan ontmoet ze Walter, blond, blauwe ogen, perfect. En joods. Hetty zet vraagtekens bij haar opvoeding en denkbeelden, en deze zelfreflectie zal uiteindelijk bepalen welke keuze ze maakt, een die de rest van haar leven zal beïnvloeden.

De ontdekking van Urk van Matthias M.R. Declercq

Een geschreven portret hoeft niet altijd van één leven te zijn, maar kan ook die van een gemeenschap zijn. In non-fictie heb je meer dan genoeg keus in levensverhalen, en dan is De ontdekking van Urk een verfrissende wending. De Vlaming Matthias M.R. Declercq besluit op Urk te gaan wonen en door te dringen tot het DNA van de gemeenschap. Hij bezoekt kerkdiensten, gaat een week mee vissen op de Noordzee en elke dag opent de Urker zich meer voor deze 'vreemde'. Declercq weet voor elkaar te krijgen wat maar weinig mensen lukt; hij slaagt erin de werkelijke identiteit bloot te leggen van 's lands meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.

Het onzichtbare leven van Addie Larue van V.E. Schwab

Victoria (V.E.) Schwab schrijft afwisselend voor volwassenen en voor de YA-doelgroep, maar al haar boeken worden door beide doelgroepen gretig gelezen. Haar nieuwste boek, Het onzichtbare leven van Addie Larue is een levensverhaal in extremis: het titulaire hoofdpersonage is maar liefst driehonderd jaar oud. Addie weet het eeuwig leven in handen te krijgen, maar tegen een grote prijs – ze wordt vergeten door alles en iedereen. Zo weet ze eeuwenlang te overleven, en dan krijgt ze ineens de schok van haar leven: iemand herinnert zich haar. Hoe is het om te leven zonder daadwerkelijk te beïnvloeden?

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 200.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Boekenweek Challenge: 5 leestips voor 'Geschreven portretten'

 

Gerelateerd