Hebban vandaag

Listmania /

De boekverkoper tipt #4: Monique Eskens van De Drvkkery

door Monique Eskens 3 reacties
Op Hebban laten we graag boekverkopers aan het woord, want zij weten als geen ander welke boeken je niet mag missen. Vorige aflevering keek Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery terug op haar leesjaar, nu kijkt ze vooruit naar haar 'verheugboeken'. Het thema van deze keer: katten!

Monique Eskens (1963) werkt sinds 1988 in het boekenvak, waarvan de laatste 22 jaar als inkoper bij De Drvkkery in Middelburg. Hobby's: tuinieren, vakantie en natuurlijk lezen. Monique heeft een heel brede smaak met een voorkeur voor thrillers en geschiedenis (fictie en non-fictie). Sinds 2020 maakt ze deel uit van het Hebban Boekverkoperspanel.

Alfie, kat in de sneeuw

Rachel Wells

Dit is het vijfde boek over de eigenzinnige kat Alfie, een zelfverklaarde 'drempelkat'. Na het overlijden van zijn bazin vond hij goed onderdak bij Claire en Jonathan, maar hij is ook kind aan huis bij diverse andere gezinnen en probeert de problemen van 'zijn' mensen op te lossen met behulp van zijn kattenvrienden.

Ditmaal lopen de spanningen rond kerst hoog op door misverstanden en moeten Alfie en zijn 'zoon' George alle zeilen bijzetten om de plooien weer glad te strijken. Ook krijgen zij zelf een groot verlies te verwerken.

Ik heb er echt een zwak voor gekregen. Heerlijke ontspanningslectuur.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

De filosofie van een kat

John Gray

Meestal zetten wij van alle boeken die ook maar iets met katten te maken hebben ook exemplaren in onze 'kattenkast', maar na lezing van een paar bladzijden heb ik het er maar weggehaald en bij filosofie gezet.

Gray is filosoof en dat is goed te merken, hij strooit scheutig met ideeën van allerlei filosofen, wat de leesbaarheid niet altijd ten goede komt.

Toch is het boekje de moeite waard vanwege de zeer lezenswaardige anekdotes over katten en hun baasjes. Hij kan prachtig reflecteren over de verschillen en de band tussen kat en mens. Jammer is dat hij niets schrijft over zijn eigen katten.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

Een kat achterlaten

Haruki Murakami

Dit prachtig uitgevoerde boekje begint met de anekdote dat een jonge Haruki en zijn vader op de fiets naar het strand gaan om daar een kat achter te laten. Bij thuiskomst zit het dier echter alweer op hen te wachten.

Trouw-redacteur Stijn Fens interpreteert deze anekdote als een metafoor voor de relatie tussen vader (de kat) en zoon. Murakami had twintig jaar lang geen contact zijn vader, tot kort voor diens dood.

Het boekje is een prachtig monumentje geworden, vol herinneringen aan zijn vaders leven waarvan met name diens belevenissen in het Japanse leger in China diepe indruk op hem gemaakt hebben.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

Het verhaal van de kat die boeken wilde redden

Sosuke Natsukawa

De jonge Rintaro erft na het overlijden van zijn opa diens antiquariaat. Op het moment dat hij de winkel wil sluiten verschijnt er opeens een pratende kat die zijn hulp nodig heeft. Samen moeten ze vier uitdagingen aangaan om opgesloten boeken te redden. Dit is het begin van een wonderbaarlijk avontuur, waarbij ze bijzondere figuren tegenkomen, elk met hun eigenaardigheden wat betreft boeken en lezen.

Het laat zich lezen als een soort sprookje, en er zit ook een diepere laag in. Het gaat over lezen, over verschillende redenen waarom mensen lezen maar vooral over de liefde voor boeken!

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

Nala's wereld

Dean Nicholson

Al enige tijd volg ik op Instagram de avonturen van de Schot Dean Nicholson die tijdens zijn fietstocht rond de wereld op een verlaten bergpad in Bosnië een kitten vindt. Zij maakt duidelijk dat zij met hem mee wil. Haar achterlaten zou haar dood betekenen, dus hij besluit haar mee te nemen en noemt haar Nala. Samen trekken zij verder, inmiddels hebben zij sinds december 2018 al ongeveer 15.000 kilometer afgelegd. Ik heb het hele verhaal in foto’s gevolgd en ben nu ook heel benieuwd naar het boek.

Verschijnt op 26 januari 2021

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in MiddelburgOver de auteur

Monique Eskens

48 volgers
363 boeken
0 favorieten
Boekverkoper


Reacties op: De boekverkoper tipt #4: Monique Eskens van De Drvkkery

 

Gerelateerd