Hebban vandaag

Listmania /

De boekverkoper tipt #1: Monique Eskens van De Drvkkery

door Monique Eskens 16 reacties
Op Hebban laten we graag boekverkopers aan het woord, want zij weten als geen ander welke boeken je niet mag missen. Vandaag tipt Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery boeken met het thema 'geschiedenis', van de Oudheid tot en met de Tweede Wereldoorlog en in verschillende genres. Voor ieder wat wils!

Monique Eskens (1963) werkt sinds 1988 in het boekenvak, waarvan de laatste 22 jaar als inkoper bij De Drvkkery in Middelburg. Hobby's: tuinieren, vakantie en natuurlijk lezen. Monique heeft een heel brede smaak met een voorkeur voor thrillers en geschiedenis (fictie en non-fictie). Sinds 2020 maakt ze deel uit van het Hebban Boekverkoperspanel.

Dochters van een nieuwe tijd

Carmen Korn

Na WOI raken in Hamburg de levens van vier jonge vrouwen met elkaar verweven. Zij proberen op de puinhopen hun leven vorm te geven, maar door diverse omstandigheden is dat niet altijd even makkelijk. Bovendien werpt het opkomend nazisme al snel een nieuwe schaduw over hun leven.

De schrijfster laat veel aspecten van de periode 1919-1948 aan bod komen, die ze heel mooi door het verhaal vlecht. Voor mij geeft dat een extra dimensie aan het boek en tilt het verhaal naar een hoger niveau.

Een fijn en goed verteld en vlot geschreven verhaal over vriendschap, tegenslag, geluk en het overleven in moeilijke tijden.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

La Florida

Laila Lalami

In 1527 vertrok een grote expeditie uit Andalusië om het zuiden van de VS te onderwerpen aan de Spaanse kroon. Binnen een jaar na landing in Florida waren alle 100 paarden dood en nog maar vier mannen van de 600 in leven. Onder hen was een tot slaaf gemaakte jonge man uit Marokko.

Lalami geeft hem een stem in deze boeiende historische roman; het dramatische verloop van de expeditie wordt vanuit zijn ogen beschreven en dat werkt heel goed omdat hij wel meedoet aan de expeditie maar geen veroveraar is. Het boek leest als avonturenroman én historisch verslag.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

De opgang

Stefan Hertmans

Wat een goede neus voor een interessant verhaal heeft Hertmans toch; dit keer reconstrueert hij het leven van bewoners van een huis in Gent waar hij gewoond heeft. Bij toeval kwam hij er achter dat er een SS’er met zijn gezin gewoond heeft. Deze Willem Verhulst is een bijzonder figuur; meedogenloos in het opstellen van deportatielijsten, maar ook een beetje een sukkel. Minstens zo interessant is zijn Nederlandse vrouw Mientje, pacifistisch, maar uiterst loyaal aan haar man die zich echter weinig aan haar en zijn kinderen gelegen laat liggen. En dit alles opgetekend met een 'gouden pennetje' (dixit Rob Schouten).

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

V2

Robert Harris

Als ik denk aan het lanceren van V2’s denk ik aan enorme complexen als Eperleques of La Coupole, maar er was niet meer nodig dan een stevige ondergrond. Vanuit bossen bij Den Haag werden vanaf het najaar van 1944 raketten afgevuurd op Londen. Dit gegeven verwerkt Harris tot een boeiende en spannende thriller. De Engelse Kay, officier bij de WAAF, wordt naar Nederland gestuurd om de lanceerplaatsen te achterhalen. Zal zij de Duitsers, waaronder de wetenschapper Rudi Graf, jeugdvriend van Wernher von Braun en brein achter de V2, te slim af zijn? En wat voor spel speelt Graf?

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

Een wolf bij zijn oren pakken

Sana Valiulina

Dit is niet de meest toegankelijke historische roman die ik ooit las, en een waarvoor het wel fijn is als je kennis hebt van de Romeinse geschiedenis en klassieke mythologie. Maar het is zeer de moeite waard je onder te dompelen in het leven en gedachtegoed van generaal en keizer Tiberius.

Ik moest af en toe even een stukje teruglezen, op het getekende kaartje voorin het boek kijken of iets opzoeken voor een beter begrip, maar wat is er mis met een boek dat je uitdaagt (zelfs als je er - zoals ik - redelijk veel vanaf weet) en ook nog eens mooi geschreven is?

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in MiddelburgOver de auteur

Monique Eskens

43 volgers
293 boeken
0 favorieten
Boekverkoper


Reacties op: De boekverkoper tipt #1: Monique Eskens van De Drvkkery

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken