Hebban vandaag

Leesclubs /

De Cazalets van Elizabeth Jane Howard in Hebban Feuilletons

door Hebban Crew 2 reacties
Op 15 april verschijnt Veranderingen, het vijfde en laatste deel in de Cazalet-kronieken van Elizabeth Jane Howard, een later geschreven (2013) toevoeging aan de tussen 1988 en 1995 geschreven historische reeks. We gaan wederom een feuilleton organiseren met dit boek, waarbij we wekelijks een pdf beschikbaar maken op Hebban voor de deelnemers aan het feuilleton. We verwachten actieve deelname aan de wekelijkse discussies en een recensie op Hebban uiterlijk 30 april. Het is voor dit boek noodzakelijk om de eerste vier boeken te hebben gelezen.

De Cazalet-kronieken in Hebban Feuilletons

Hieronder vind je (spoilervrije) passages uit de eindverslagen van de vier eerdere feuilletons rond de boeken van Elizabeth Jane Howard. Heb je de smaak te pakken? Schrijf je nu in voor het vijfde en laatste Hebban Feuilleton rond de Cazalets!

#1. Lichte jaren

Het is onmogelijk om een citaat uit elke recensie te plaatsen, maar een paar indrukken zijn wel op zijn plaats in dit afsluitende verslag. Francine verwoordt haar gevoel na het lezen van het boek als volgt: 'Het hele boek is doorweven met prachtige en uitgebreide bloemrijke beschrijvingen van landschappen, personen, kledij, maaltijden, etc. Alles wordt zó uitgebreid beschreven dat het wel schilderen met woorden lijkt, je stapt als lezer zó binnen in het plaatje.' Agnes vergelijkt het boek met 'een goed glas whisky: slokje voor slokje de mooie zinnen tot je door laten dringen.' Elsbeth noemt de familie Cazalet 'typisch Engels, stiff upper lip, de familieleden blinken uit in het niet vertellen wat ze bedoelen, denken en voelen.' Evy zegt: 'De tijdsgeest en schrijfstijl zorgen er voor dat je als lezer het idee hebt dat je je even in een andere wereld bevindt. En als we eerlijk zijn, dan is dat precies waar een boek voor bedoeld is.' En ten slotte Harriet: 'Wie zich wil onderdompelen in een ogenschijnlijk rustig voortkabbelend verhaal maar ook de diepere lagen daaronder graag wil ontdekken, heeft met deze kroniek het juiste boek in handen.'

Feuilleton - Lichte jaren

#2. Aftellen

Aftellen wordt omschreven als een onderhoudend verhaal, ideaal geschikt voor liefhebbers van Engelse familieromans. Anderen vinden het een heerlijke, meeslepende roman. Men spreekt zelfs van een Cazalet verslaving. Wat een Hebban feuilleton soms doet met een lezershoofd! Een deelnemer verwoordt de schrijfstijl van Elizabeth Jane Howard als volgt: 'haar schrijfstijl lijkt te kabbelen, maar onder de oppervlakte is die echter wel subliem.' Of ook nog: 'Een ster in het zeer precies beschrijven van zowel gevoelens als natuurschoon, uiterlijkheden en omgeving. Ze beschrijft pijnlijk accuraat alle sterke, maar vooral minder sterke kanten van een persoon. In grandioos gedetailleerde beschrijvingen, mooie metaforen, een goede dosis humor en met barok aandoende zinnen construeert ze haar verhaal. Ze wisselt met perspectieven zoals een van haar personages wisselt met zijn liefjes.' … Glashelder, niet?

Feuilleton - Aftellen

#3. Verwarring

Een quote uit een lezersrecensie, die het verhaal mooi weergeeft: 'Waar in Nederlandse oorlogsliteratuur altijd een rol is voor het verzet, gaan mannen hier (in Engeland) naar het front, met alle onzekerheid van dien. Af en toe keren ze voor even terug naar huis. In die hectiek komen ook relaties in een snelkookpan terecht.' Kunnen we nog mooier eindigen dan met de hiernavolgende zin? 'Ik zal de Cazalet familie weer missen en zal weer onrustig uitkijken naar deel vier.'” Als je dergelijke conclusie leest, dan kan je alleen maar beamen dat deze serie een succes is, niet?

Feuilleton - Verwarring

#4. Bevrijding

Is het nu echt gedaan? De familie Cazalet, na vier leesclubfeuilletons lijkt het of we ze steeds beter kennen. En hoewel Bevrijding een antwoord geeft op veel vragen, werden er ook nieuwe verhaallijnen uitgezet. Afsluitend hebben de leesclubdeelnemers dan ook maar één wens: met zijn allen ook Veranderingen lezen, het vijfde boek dat Elizabeth Jane Howard zo’n twintig jaar na de eerste vier schreef.

Feuilleton - Bevrijding

#5. Veranderingen - doe je mee?

Veranderingen verschijnt 15 april

Lees hier een fragment Het feuilleton van Veranderingen Schrijf je in! Cazalets-café

We hebben in het Hebban Feuilleton rond Cazaletkronieken #5 - Veranderingen volop ruimte voor voor gemotiveerde en enthousiaste lezers. We gaan vanaf circa 20 maart tot eind april in wekelijkse pdf-afleveringen het boek (van in totaal 600 bladzijden) lezen en bespreken, wederom onder leiding van Greet & Guy. Vóór 30 april mag je recensie geplaatst zijn op Hebban.

Ben jij enthousiast over dit boek, vul dan het inschrijfformulier in en zet in het opmerkingenveld wat je motivatie is om voor dit boek mee te doen met een leesclub! Lees ook: Een Hebban Feuilleton - hoe werkt dat precies? Let op: de pdf's of de leeslink die je als deelnemer ontvangt mogen absoluut niet gedeeld of verspreid worden.

Het is halverwege de jaren ’50. De baronie is overleden, en met haar lijkt een heel tijdperk voorgoed verdwenen. Hoewel de oorlog al tien jaar achter de Cazalets ligt, voelen haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog steeds de naschokken ervan. Het familiebedrijf wankelt, maar de broers Hugh en Edward kunnen het sinds Edwards scheiding van Villy vrijwel nergens over eens worden, en Rupert is te aarzelend om de doorslag te geven. Edwards dochter Louise, inmiddels gescheiden, is de maîtresse van een rijke getrouwde man. Haar nichten Polly en Clary proberen het huwelijk en moederschap te combineren met hun professionele ambities. Maar het is de opofferingsgezinde Rachel die voor de grootste uitdagingen zal komen te staan wanneer ook het voortbestaan van hun geliefde Home Place op het spel staat.

Feuilleton - VeranderingenOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Cazalets van Elizabeth Jane Howard in Hebban Feuilletons

 

Gerelateerd

Over

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) was een van de grootste schrijvers van het nao...

Hebban Spots

Feuilleton - Veranderingen

33 volgers

Welkom in de Hebban Spot voor het feuilleton van Veranderingen, het vijfde boek in de Cazalet-kronieken van auteur Elizabeth Jane Howard (Atlas Contact). Heb je een vraag over dit feuilleton, mail...


Gesponsorde boeken