Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De CPNB Top 100 van 2014: jeugdboeken

Van 'Band-it!' via 'Jip en Janneke' naar 'Zak er lekker door'; de CPNB Top 100 2014 presenteerde begin januari de honderd best verkochte boeken van Nederland in 2014, waaronder zestien jeugdtitels.

Voor peuters blijft Dikkie Dik populair en kleuters genieten nog steeds van de inmiddels klassiek te noemen prentenboeken Rupsje Nooitgenoeg en Over een kleine mol…. Krrrr… okodil heeft de eer te danken aan zijn titel Prentenboek van het Jaar 2014. A.M.G. Schmidt blijft onverwoestbaar met Jip en Janneke voor 3 jaar en ouder, en Pluk van de Petteflet voor kinderen vanaf zo’n 6 jaar.

Wat opvalt is de grote vertegenwoordiging van tekst/beeld-boeken. Boeken waarin de tekeningen regelmatig het verhaal overnemen en tekst en beeld elkaar naadloos aanvullen, waardoor ze aantrekkelijk zijn, ook voor minder grage of minder vlotte lezers.
Geronimo Stilton, ‘loser’ Bram Botermans, ‘muts’ Nikki - zelfs met meerdere titels – zijn vertegenwoordigd. Maar er staan ook twee delen in van De waanzinnige boomhut van iets meer jeugdliterair niveau.

Voor wat btreft de categorie informatief: het kan niet anders of de boeken Band-it! hebben hun hoge plaats in de CPNB Top 100 te danken aan de rage van armbandjes maken. Van geheel andere orde is dubbel goudwinnaar (Penseel en Griffel) Het raadsel van alles wat leeft. Dat mag inderdaad in geen enkele boekenkast ontbreken.

De Top 100 is samengesteld op basis van de verkoopgegevens van retailers die onderzoeksbureau GfK verzamelt in opdracht van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (KvB-SMB). Deze zijn aangevuld met opgaven afkomstig van de uitgevers en van de boekenclub ECI. Deze verkoopcijfers geven de afzet binnen Nederland weer, ongeacht het afzetkanaal. In de lijst worden algemeen verkrijgbare Nederlandstalige publieksboeken opgenomen van Nederlandse en Vlaamse uitgevers met een minimumprijs van € 3,50. Verkoopcijfers van meerdere edities van een zelfde titel worden bij elkaar opgeteld (hardcover bij paperback, midprice bij luisterboek et cetera). De e-boek verkopen zijn bij de papieren edities opgeteld (bron CPNB).Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De CPNB Top 100 van 2014: jeugdboeken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken