Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Crimezone Leesclub over 'Anders'

Afgelopen juni verscheen de vierde thriller van Anita Terpstra, 'Anders'.
Voor de lezers van de Crimezone leesclub was er, op zondag 15 juni in de namiddag, een leuke Meet & Greet gepland in de Literaire Thriller Salon in De Prael te Amsterdam. Een aantal van de deelnemers offerden er graag hun vrije zondagnamiddag voor op om hun leesexemplaar, gesigneerd, te ontvangen uit handen van de auteur.


Els en Koen reden vanuit het verre Oost-Vlaanderen met veel plezier naar hun stamcafé. En of het weer gezellig was! Gezeten als musketiers zaten we met zijn allen aan de ronde tafel met een hapje en een drankje. kimmi-, Soraya10, sandra1968, je.remmerswaal, Linda Mastwijk, hakertje, koen, els en Cees van Rhienen namen hun taak één voor één zeer ernstig en luisterden dan ook zeer geboeid naar het interview met Anita. Ook collega-schrijfster en goede vriendin Ingrid Oonincx kwam haar blog-maatje feliciteren met haar nieuwste thriller.

De quote op de achterflap: 'Je eigen kind herken je altijd. Toch?', wekte de nieuwsgierigheid van vele lezers dat blijkt wederom uit de vele aanmeldingen die we voor deze leesclub binnen kregen. Het verhaal doet tesdro denken aan een Nederlandse jongen die spoorloos verdween, Nikki Terpstra, en die later opnieuw opdook in Berlijn! Dit verhaal bleek echter volledig verzonnen te zijn, maar Anita trok er haar voordeel uit en liet er haar fantasie op los. Na het lezen van het voorstukje was Sandra1968 helemaal getriggerd om dit boek te gaan lezen en bij het horen van de titel Anders wordt Soraya10 helemaal nieuwsgierig. De meeste deelnemers hebben tot op heden nog geen enkel boek van deze auteur gelezen, op koen en els na die beiden al volop van Overmand hebben genoten. Anna en kimmi_ worden bijzonder aangesproken door het onderwerp van kinderontvoering en zijn zeer benieuwd naar het verhaal.

De blog van Anita Terpstra en Ingrid Oonincx wordt door verschillende mensen gevolgd en zo ook door je.remmerswaal en Feetje die in het bijzonder van Nederlandse thrillers houdt. Iedere aanwezige in De Prael vond het leuk Anita ontmoet te hebben en na het lezen van het boek begreep Sandra1968 precies wat Anita bedoelde, toen ze zei, dat je overal doemscenario's bij kon bedenken. Voor sandra1968 is dit heel herkenbaar en ze vindt het mooi hoe Anita dit om heeft kunnen zetten in zo'n geweldige thriller. Sandra1968 en Soraya10 krijgen er kippenvel van! Wauw, was de reactie van Anna na haar eerste kennismaking met Anita Terpstra en het smaakt zeker naar meer. Voor Feetje slaat het eind van het boek in als een bom en ze geeft dan ook een dikke pluim! ‘Een mooie plot met een werkelijk huiveringwekkende laatste zin’, zegt helma koot. Een spannende psychologische thriller die ze met heel veel plezier heeft gelezen.

Het merendeel van de lezers is het met elkaar eens dat Anita opnieuw een sterke en boeiende thriller heeft geschreven vol diverse personages, mooie verhaallijnen en een bijzondere en onverwachte plot, die hen uren leesplezier heeft gebracht. Maar de meningen komen ook niet altijd overeen, ook die zijn soms ‘anders’!

Bijzondere dank aan Uitgeverij Cargo die voor deze leesclub 15 leesexemplaren schonk en aan Anita Terpstra voor de leuke Meet & Greet, het signeren van de exemplaren en haar deelname aan deze leesclub.

Anders
Alma Meester en haar man Linc vormen zo op het eerste gezicht een gelukkig gezin met hun kinderen Iris en Sander. Maar dan verdwijnen de elfjarige Sander en zijn vriendje tijdens een vakantiekamp. Het lichaam van het vriendje wordt gevonden, Sander is spoorloos verdwenen. Vijf jaar later meldt Sander zich bij een politiebureau in Duitsland. Dolgelukkig sluiten Alma en Linc hun zoon weer in de armen, maar de hereniging verloopt allerminst vlekkeloos. De twijfel slaat toe: is Sander wel wie hij zegt te zijn? In een poging de waarheid te achterhalen moet het gezin voor eens en voor altijd uitzoeken wat er tijdens het kamp precies is gebeurd.

Anita Terpstra (Nederland, 1974)
Anita Terpstra studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis, en werkt als freelance journalist en redacteur bij diverse bladen. Haar verhalen zijn gepubliceerd in AvantGarde en Lava en werden bekroond in de Trouw-verhalenwedstrijd. In 2009 debuteerde zij met haar roman Nachtvlucht, hiermee schudt ze de Nederlandse thrillerwereld wakker. Haar nominaties voor de Schaduwprijs en de Crimezone Award sporen haar aan om vol enthousiasme verder te schrijven. In 2011 verschijnt Dierbaar, in 2013 is het de beurt aan Overmand en nu dus haar vierde thriller Anders. Net zoals bij haar vorige boeken ligt ook nu een nieuwsbericht aan de basis voor Anita haar nieuwste boek Anders.

Reactie Anita Terpstra

Lieve lezers,

Allereerst hartelijk dank dat jullie mee wilden doen aan deze leesclub en Anders kritisch wilden lezen. De ontmoeting met sommige leden van de leesclub in Amsterdam vond ik ook erg leuk, echt super dat jullie de moeite namen om af te reizen. Ik breng veel tijd door achter de computer, in mijn hoofd, en dan blijft ‘de lezer’ best wel abstract. In Amsterdam en in de deze leesclub kregen jullie een gezicht en een stem.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin bijna niet op het forum durfde te kijken. Het is toch best wel eng: wat vinden ze ervan? Bij elk boek is het spannend om te zien hoe het wordt ontvangen, maar bij dit boek was dat net wat meer het geval omdat ik het gevoel had dat ik met Anders voor een wat meer gewaagd onderwerp had gekozen. Een onderwerp dat valt of staat met geloofwaardigheid. Of je gaat erin mee, of je vindt het niks. Ik ben dan ook verschrikkelijk blij met jullie positieve reacties (mocht ik ooit in een schrijfdip komen, dan log ik onmiddellijk in en ga ik uitgebreid herlezen ;-)). Het bevestigt mijn gevoel dat ik mijn hart moet volgen en moet schrijven wat ik wil schrijven. Jullie uitgebreide feedback is enorm waardevol en neem ik absoluut mee bij het schrijven van mijn volgende boek.

Hartelijke groet,

Getekend: Anita Terpstra

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:

Lezer1: mdj,43 jaar
Lezer 2: sandra1968, 45 jaar
Lezer 3: Soraya10, 21 jaar 
Lezer 4: tesdro, 34 jaar
Lezer 5: mybook1990, 24 jaar
Lezer 6: Feetje, 22 jaar 
Lezer 7: kimmi_, 22jaar 
Lezer 8: penningf, 47 jaar
Lezer 9: hakertje, 47 jaar
Lezer 10: helma koot, 54 jaar
Lezer 11: Linda Mastwijk, 50 jaar
Lezer 12: els, 43 jaar
Lezer 13: koen, 40 jaar 
Lezer 14: je.remmerswaal, 35 jaar
Lezer 15: Anna, 43 jaar 

Deelnemers met eigen leesexemplaar:
ardenie, 56 jaar
Charlotte Veltman, 52 jaar

Voor het lezen:

koen:
Ik las eerder al Overmand en was ervan onder de indruk: vlotte schrijfstijl, prachtige sfeertekening en hoge dosis psychologische spanning. Op basis van de korte inhoud verwacht ik nu opnieuw een verhaal waarin het psychologische aspect een belangrijke rol speelt.

helma koot:
Het eerste wat opvalt op de overwegend grijskleurige cover zijn de knaloranje letters van de titel en de rode gymp. Het ziet er onheilspellend uit.

Soraya10:
Ik heb Anita Terpstra leren kennen door de blogs met collega-thrillerschrijfster Ingrid Oonincx. Ik ben erg benieuwd naar de schrijfstijl van Anita.

je.remmerswaal:
Ter voorbereiding op de leesclub heb ik de eerste thriller van Anita gelezen, Nachtvlucht. Nachtvlucht vond ik een spannend boek met een beetje langdradig middenstuk, ik ben benieuwd of Terpstra’s schrijfstijl in Anders hetzelfde is of anders.

ardenie:
Anita Terpstra heeft een heel prettige schrijfstijl. Mijn verwachting van Anders is hoog, de achterflap geeft een korte samenvatting van het verhaal en die spreekt mij erg aan.

Tijdens het lezen:

sandra1968:
Heerlijk, al die suggestieve opmerkingen aan het einde van elk hoofdstuk, hierdoor blijf ik lezen.

Anna:
De personages zijn innemend, maar ik ben vooral benieuwd naar Sander. De schrijfstijl is prettig. Geen bloedstollende spanning, maar lekker om te lezen. Korte hoofdstukjes, zodat je denkt nog eentje en nog eentje en voor je het weet heb je het boek uit.

tesdro:
Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand dit spannende boek niét wil lezen. De enige reden zou kunnen zijn, dat je zelf iets soortgelijks hebt meegemaakt waardoor het te aangrijpend is.

kimmi_:
Leuk en verrassend is het dagboekfragment van Iris, dit zet je aan het denken. Ik ben benieuwd welke invloed het heeft op de rest van het verhaal.

Linda Mastwijk:
Beklemmend boek, goed geschreven. Ik vertrouw die Linc voor geen meter, dat Iris een geheim heeft is duidelijk, maar Sander zelf vind ik ook vreemd. Eigenlijk zijn ze allemaal vreemd en is Alma de enige normale van het stel … Na het lezen:

Na het lezen:

Feetje:
Boeiend verhaal. De korte hoofdstukken zijn ook een positief punt. Stevige cliffhangers maken dat je verder wilt blijven lezen. Ik ben tevreden over het boek en ga het anderen zeker aanraden. Goed verhaal, dat garant staat voor enkele uurtjes leesplezier. Puntenwaardering: 7.8

mybook1990:
Sander is het belangrijkste personage. Vanaf het moment dat hij terugkeert leer je hem steeds beter kennen, door de herinneringen aan zijn jeugd. Anita Terpstra’s schrijfstijl is prettig om te lezen en ze houdt de spanning er goed in. Anders is uniek: het gaat niet om één persoon die iets meemaakt, maar elk personage speelt zijn eigen rol en heeft een deel van het verhaal meegemaakt, wat uiteindelijk tot de ontknoping leidt.
Puntenwaardering: 8.2

els:
De plot groeit geleidelijk aan naar een ontknoping toe, maar kwam niet als een complete verrassing. Het feit dat Sander niet de oorspronkelijke Sander blijkt te zijn was eigenlijk al af te leiden door de tekst op de achterflap: “Je eigen kind herken je altijd. Toch?” Zeer jammer dat deze zin op de achterflap prijkt, hij is te suggestief.
Puntenwaardering: 6.7

penningf:
Het boek is erg boeiend, ik vind het zeker een aanrader en zal dit ook zo verkondigen binnen mijn lezende vriendenkring. Leuk, dat er de nodige psychologische aspecten voorkomen in het verhaal. Op de achterkant van het boek zou ik de regel "Is Sander wel wie hij zegt te zijn?" niet vermeld hebben, deze tekst verklapt mogelijk een deel van de plot.
Puntenwaardering: 9.0

hakertje:
Ik had in het begin een beetje moeite om het verhaal te blijven volgen, er was op een gegeven moment iets te veel informatie. Dit boek is een echte psychologische thriller, heerlijk ter afwisseling van de rechttoe rechtaan moordthrillers. Met veel plezier gelezen. Puntenwaardering: 8,1

LEESCLUB RAPPORT 'ANDERS'

Spanning 8,3
Plot 8,5
Leesplezier 8,8
Schrijfstijl 8,5
Originaliteit 8,2
Psychologie 8,3
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 8,4

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op het Crimezone Forum.Over de auteur

Cees van Rhienen

328 volgers
839 boeken
0 favorieten
Hero


Reacties op: De Crimezone Leesclub over 'Anders'

 

Gerelateerd

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...