Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Crimezone Leesclub over 'De vrienden van Pinocchio'

De reden waarom de leesclubleden zich hadden aangemeld voor de leesclub 'De vrienden van Pinocchio' van Tomas Ross zijn zeer divers te noemen. Van ‘enorme fan’, via ‘ken hem alleen van Havank/Schaduw boeken en ben wel geïnteresseerd in andere werken van Neerlands grootste samenzweringsdeskundige’ tot ‘wil dit boek graag lezen omdat dit het laatste boek is voor deze topauteur met mijn topauteur een thriller schrijft’. En mocht het decor voor dit verhaal zich in Nederland bevinden, voor Gea deed ‘de beschrijving haar direct denken aan de jarenlange geruchten in België over de roze balletten, seksfeestjes waarbij minderjarigen aanwezig zijn en hooggeplaatsten, volgens de roddels zelfs van het koningshuis. Wat is er waar en wat niet’? Ja, dat laatste mag de lezer zelf invullen hoewel de verhalen soms wel heel dicht tegen de waarheid aan schurken.

De verwachtingen over dit laatste Ross-product, waren wel onveranderd hooggespannen. ‘Wat is fictie, wat is echt?’, vraagt flowingfemke zich af, maar buiten dat ‘verwacht ze wel een spannend verhaal’. Ook voor willekenieuw is de vraag op welke zaak dit verhaal gebaseerd zal zijn, waarbij de specialiteit van Ross, de zogenaamde factie, een intrigerende uitwerking op haar heeft. Nadine, fervent thrillerlezer, moet toch ook bekennen dat dit ‘haar eerste Tomas Ross’ is. En brigittea verwacht ook een spannend verhaal met verwijzingen naar bestaande geruchten hoewel ze, gezien het onderwerp, geen ontspannen verhaal verwacht…. De tijd zal het leren…

En de tijd leert ons een aantal dagen later dat Nadine in ieder geval niet onder de indruk is. En met name komt dat door de lange zinnen en woordkeuze die continu de vaart uit het verhaal halen. Die stelling wordt ook beaamd door je.remmerswaal die af en toe geen idee heeft wat ze eigenlijk aan het lezen is. Veroootje heeft woorden van gelijke strekking, ‘de lange zinnen vallen mij heel erg tegen en zorgen dat ik niet echt in het boek verdwijn’. En vonneke85 vond het ‘ook een moeilijk boek, veel personages en veel bijnamen en verhaallijnen’.

Al deze opmerkingen zouden toch wel terug te zien moeten zijn in de waarderingen, dus laat ons snel eens gaan kijken…

Nadine (6,0) vond het verhaal niet saai maar had flink wat momenten dat ze zich er doorheen moest worstelen. Voor Veroootje (5,6) was het de schrijfstijl waar ze min of meer op afknapte. En dan komt de kentering want alle lof voor de auteur komt van saintmark (8,2) die De vrienden van Pinocchio ‘een goed boek en aangename en intelligente verpozing tussen zaken van alledag’ vindt. Ook Truus (8,2) ‘vindt de plot geweldig goed!’ En dat hoort een auteur natuurlijk heel graag dus vol goede moed naar de eindwaarderingen.

De vrienden van Pinocchio
Een duister netwerk van topambtenaren staat in Nederland boven de wet.

Wie zijn de Sneeuwman, de Maagd, de Zonnekoning en de Raadsheer?

De wraak van twee jonge mensen die ooit hun slachtoffer waren.

Op een warme voorjaarsnacht vinden twee jonge inbrekers het lichaam van voormalig jazzzangeres Nel van Geel. Ze blijkt al twee maanden onopgemerkt dood in haar huis te hebben gelegen. Wanneer haar zoon Paul het huis opruimt, vindt hij in een oud schoolschrift schokkende notities over de Pinocchioclub in Praag, een beruchte bar voor pedoseksuelen. Ondertussen maakt een topambtenaar in Den Haag zich grote zorgen over de chantage van een van zijn oude studievrienden. Zelf heeft hij niets te vrezen; niemand kan bewijzen dat hij betrokken is bij misbruik van jonge jongens, want zijn netwerk omvat rechters, politiefunctionarissen en ministers, en reikt zelfs tot kringen rond het Koninklijk Huis..

Tomas Ross
Tomas Ross (pseudoniem van W.P. Hogendoorn, 1944) studeerde aanvankelijk geschiedenis aan de VU-Amsterdam, vervolgens School voor Journalistiek te Utrecht en daarna Niet-westerse Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als journalist onder meer voor het dagblad Het Vaderland, NOS-televisie, TROS-televisie en de VNU. Sinds 1984 is hij fulltime auteur van misdaadromans en film- en tv-scenario’s. Hij debuteerde in 1980 met De Honden van het Verraad. Ross’ handelsmerk is: spannende fictie gebaseerd op research en feiten, de laatste doorgaans politieke doofpotten en affaires. In 2003 won Tomas Ross zijn derde Strop met De Zesde Mei, zijn verhaal over de moord op politicus Pim Fortuyn. Ross schreef naast zijn romans en enkele non-fictie titels ook de scenario's voor televisie-series zoals de VPRO series Bernhard, Schavuit van Oranje en Beatrix, Oranje onder vuur..

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
Willekenieuw (56 jaar), vonneke85 (29 jaar), Veroootje (37 jaar), Truus (54 jaar), crime girl (39 jaar), wiesm (51 jaar), Nadine (34 jaar), Myrat (54 jaar), Cecile1967 (47 jaar), EliJos (41 jaar), brigittea (55 jaar), flowingfemke (52 jaar), saintmark (48 jaar), je.remmerswaal (36 jaar), Wendy (37 jaar)

Voor het lezen:
Cecile1967:
De cover geeft een beeld van een duister steegje waarin zich stripclubs bevinden, zo’n steegje waar je 's avonds liever niet loopt. Ik heb nog nooit iets van Tomas Ross gelezen, maar verwacht een spannend en goed geschreven verhaal. Hij heeft nogal een naam in Nederland.

flowingfemke:
Van Tomas Ross moet ik hoognodig eens wat lezen. Fictie en werkelijkheid lijkt mij een prima combinatie. Dat er in Nederland dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen en die in de doofpot worden gestopt is een realistisch gegeven. Ik verwacht een spannend verhaal, waarbij ik mij telkens afvraag wat fictie is en wat echt.

willekenieuw:
De cover laat een uithangbord zien met daarop de titel van de roman. Thema van De vrienden van Pinocchio: pedoseksuelen. Direct vraag ik me af op welke zaak dit verhaal gebaseerd zal zijn. De specialiteit van Ross, de zogenaamde factie, werkt intrigerend. Ik kan nauwelijks wachten met lezen. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen, met name omdat het koninklijk huis opnieuw een rol schijnt te spelen.

vonneke85:
In de informatie over de schrijver staat dat hij balanceert tussen feiten en fictie, waardoor het erop lijkt dat zijn verhalen een kern van waarheid in zich hebben. Als je de titels bekijkt van Ross’ eerdere boeken is dit waarschijnlijk het geval en gaat dit een nagelbijtende thriller worden.

je.remmerswaal:
De cover is aantrekkelijk en gruwelijk tegelijk. Het uithangbord van de club/bar in Praag, waarvan je je afvraagt wat zich daar allemaal afspeelt, is mysterieus. ‘Pinocchio’ impliceert al dat leugen en bedrog in het boek voorkomen en ‘de vrienden’ dat er meerdere personen bij betrokken zijn. Ik verwacht een spannende, harde thriller, geschreven met een scherpe pen.

Tijdens het lezen:
brigittea:
Het is een spannend verhaal , maar je moet wel goed opletten over wie het gaat, er komen best veel personages langs. Een aantal keren wordt een naam later toegelicht, dan ken je dat personage nog niet. Ross blijft met zijn faction nu nog redelijk veilig aan de fictiekant, maar dat kan natuurlijk nog veranderen.

Truus:
Soms is het moeilijk te begrijpen wie er aan het woord is en dan moet ik even teruglezen. Ik vind het nu al een spannend verhaal en ben nieuwsgierig hoe het verdergaat.

Nadine:
Heel erg onder de indruk ben ik niet van dit boek. Het is duidelijk dat Ross een ervaren auteur is, maar zijn schrijfstijl is niet mijn ding. De vaart wordt continu uit het verhaal gehaald door onder andere lange zinnen en de woordkeuze van de auteur.

crime girl:
Combinatie van fictie en werkelijkheid, ik zie Dutroux ook passeren ... Het verhaal boeit me, maar soms moet ik de betekenis van de vele afkortingen opzoeken, die ik als Vlaamse niet ken. Als Nederlanders weten jullie misschien wel waar de afkortingen voor staan?

EliJos:
Ik begin er steeds meer in te komen. Soms ervaar ik momenten van verwarring, moet ik wat verder doorlezen om door te hebben wie er aan het woord is. Je wordt in het verhaal getrokken, alleen weet ik nog niet goed wat ik moet vinden van het gebruik van bekende namen. Nee, daar ben ik nog niet echt over uit. Ik ben nieuwsgierig naar het verdere verloop.

Na het lezen:
Veroootje:
Het verhaal is spannend en de plot goed opgebouwd, echter door de lange zinnen had ik vaak moeite om niet afgeleid te worden. Dat deed voor mij afbreuk aan het leesplezier. De schrijfstijl van Tomas Ross vind ik niet heel prettig, terwijl het verhaal wel heel goed in elkaar zit. Mijn aandacht verslapte jammer genoeg vaak en ik moest me regelmatig door de tekst worstelen. Ik ben niet geheel tevreden.
Puntenwaardering: 5,6

Myrat:
De ontknoping – met een gewelddadig karakter – zit helemaal aan het eind, waardoor het spannend blijft. Het verhaal was boeiend en had steeds mijn volle aandacht. Wel moest ik er echt voor gaan zitten om mijn aandacht erbij te houden. De soms te lange zinnen en de heel aparte schrijfstijl spraken mij niet altijd aan.
Puntenwaardering: 7,0

saintmark:
Mij was bekend dat Ross geen fan is van het koninklijk huis en in dit boek laat hij dat ook duidelijk zien. In die zin heeft de auteur mij wel overtuigd van zijn eigenheid en originaliteit. Ik ken maar weinig schrijvers die zo leunen op de realiteit om een thriller te fabriceren. Ross’ schrijfstijl ligt me, ook al is zijn proza in dit boek een stuk eenvoudiger dan in zijn Havank-boeken, waar ik niet genoeg van kan krijgen. De vrienden van Pinocchio is een goed boek en een aangename, intelligente verpozing tussen zaken van alledag.
Puntenwaardering: 8,2

wiesm:
Ik had moeite om het boek uit te lezen en moest mezelf ertoe dwingen. Waar dat precies aan ligt is me niet helemaal duidelijk: het grote aantal personen, de lange zinnen? Het viel me tegen, ik had grote verhalen gehoord over Tomas Ross. Ik ga zeker nog eens iets van Ross lezen om te kunnen vergelijken, het ene en het andere boek van een auteur kan erg verschillen.
Puntenwaardering: 6,0

Wendy:
Ik kan niet echt een plot vinden. De chantage is een rode draad, een plot kun je het niet noemen. Ross vertelt een verhaal dat doorgaat na de laatste pagina, er is nog veel onduidelijk. Het einde had ik niet zien aankomen. Heel boeiend en interessant boek, dat traag leest door de vele namen, afkortingen en schuilnamen, je moet steeds bedenken wie wie is. Unieke wendingen in het verhaal. Aan het einde dacht ik: heb ik de plot gemist? Puntenwaardering: 6,3


LEESCLUB RAPPORT 'De vrienden van Pinocchio'

Spanning 7,0
Plot 7,4
Leesplezier 6,4
Schrijfstijl 6,6
Originaliteit 7,8
Psychologie 6,9
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 7,0

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op het Crimezone Forum.Over de auteur

Cees van Rhienen

336 volgers
839 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Crimezone Leesclub over 'De vrienden van Pinocchio'

 

Gerelateerd

Over

Tomas Ross

Tomas Ross

Tomas Ross (Den Bommel, 1944) is het pseudoniem van Willem Hogendoorn. Hij i...