Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Crimezone Leesclub over 'Verjaard'

Anke ten Doeschate en René van Veen zijn de levensechte mensen achter het pseudoniem Renée Hulshof. De leesclub heeft hun debuut 'Verjaard' geselecteerd en het aantal aanmeldingen (45) toonde aan dat deze keuze ook de belangstelling van lezers had. En die belangstelling is erg divers.
Voor caro1966 is het de specialisatie die ze heeft voor Nederlandse thrillers terwijl eseva debuten ‘heerlijk vindt om te lezen’. Anke ten Doeschate heeft onder haar eigen naam ook al een boek geschreven en dat is sommige mensen echt niet ontgaan. Nynke heeft grote belangstelling hoe ze als duo te werk zijn gegaan en wat het resultaat is geworden.


Over het algemeen wordt de cover mooi gevonden hoewel er ook zuchtend ‘weer een vrouw op de cover’ wordt uitgesproken. Maar de spanning stijgt, niet direct in het verhaal maar wel voor de auteurs, want de lezers zijn begonnen met, jawel, lezen! Het is veravb die vindt dat ‘de opsommingen iets te lang duren’ en heeft daar een sprekend voorbeeld bij. Hannie Snels gaat nog een stapje verder en is van mening dat ‘hele stukken tekst uit het verhaal mogen’, dit ook met een voorbeeld ter illustratie. En kessel45 vindt na een stuk lezen dat het voor haar géén thriller is. Heldere taal die aan duidelijkheid niets aan twijfel overlaat. Voor de meeste lezers is het ontbreken van spanning het grootste dilemma waar ze wat ‘last’ van hebben. Wellicht is er nog een kantelpunt zodat sommige meningen nog wat bijgesteld kunnen worden.

Maar (oeioei) de eerste reactie toont dat nog niet direct aan! Van SAAPEN komen we te weten dat zij niet tevreden is. Ze vindt het absoluut geen thriller en het zit zo diep dat ze het boek ook niet zal aanbevelen bij mensen die van thrillers houden. Van senada komen we te weten dat je makkelijk 10 bladzijden over kunt slaan en dan het verhaal nog kunt volgen. Is dit nu als compliment bedoeld of… ik vermoed van niet want ze zou het boek zeker niet aan iemand cadeau doen. Toch ook een positief antwoord van tilak die het een vlot geschreven verhaal vindt en nooit heeft gemerkt dat het door twee mensen is geschreven. Ook Caro1966 vond het ‘lekker lezen’ hoewel de spanning voor haar misschien wel wat meer mocht. En ook een tevreden gezicht voor arda die dit boek zeker zal aanbevelen bij vrienden en familie. Dus ook voor dit boek geldt weer; zoveel mensen, zoveel meningen en dat maakt de leesclub ook zo kleurig, het soms brede spectrum en de grote diversiteit aan meningen.

En uitgeverij Dutch Media krijgt natuurlijk weer de dank overhandigd van lezers en redactie voor het beschikbaar stellen van de 10 leesexemplaren en beide auteurs voor het beantwoorden van de lezersvragen.

Verjaard (2014)
Tijdens een romantisch diner bereidt Colette zich voor op een huwelijksaanzoek van Alex. Maar in plaats van een aanzoek doet Alex een bekentenis. Twintig jaar geleden heeft hij per ongeluk iemand om het leven gebracht, maar dit misdrijf is inmiddels verjaard. Na het diner lopen ze zonder een woord te wisselen naar huis. Colette kan deze nieuwe waarheid niet accepteren en besluit op onderzoek uit te gaan Haar beste vriendin Fiona en de mysterieuze kunstenaar Sebastiaan helpen haar. Al snel komen alle zekerheden in Colettes leven op het spel te staan.

Renée Hulshof
Renée Hulshof is het pseudoniem van Anke ten Doeschate en René van Veen. Samen runnen zij een tekstbureau in Weesp. Van Anke verscheen eerder Het ziet er allemaal goed uit.

Reactie Renée Hulshof
Wat is lezen toch heerlijk! Helemaal als je op een mooie plek in Frankrijk in je luie stoel met een glaasje rosé het spannende Poppenspel van Mo Hayder of het ingenieuze Heller kunt verslinden. We zijn gisteren teruggekomen van vakantie, dus ik zit nog helemaal in de relaxstand nu me wordt gevraagd een stukje voor de leesclub te schrijven. We vinden het erg leuk en bijzonder dat Verjaard in de Hebban|Crimezone-leesclub is opgenomen. Als je een thriller aan het schrijven bent, zeker als dat je debuut is, bevind je je een beetje in het luchtledige. Is het spannend genoeg? Is het niet te voorspelbaar? Je weet het niet zeker. Daarom vinden we het zo leuk dat Verjaard in de leesclub is opgenomen en feedback te krijgen.

Dank dat jullie die moeite nemen! We hopen dat jullie genoten hebben van Verjaard.

Hartelijke groet, ook namens René,

Getekend: Anke ten Doeschate (namens Renée Hulshof)

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
Lezer 1: Nynke, 37 jaar 
Lezer 2: caro1966, 48 jaar
Lezer 3: eseva, 42 jaar 
Lezer 4: Hannie Snels, 60 jaar
Lezer 5: edakanja, 65 jaar 
Lezer 6: erpi, 52 jaar 
Lezer 7: pierre2268, 54 jaar
Lezer 8: tilak, 41 jaar
Lezer 9: kessel45, 53 jaar 
Lezer 10: arda, 53 jaar 

Lezers die met een eigen leesexemplaar actief hebben deelgenomen:
veravb, 48 jaar
SAAPEN, 30 jaar
Anna, 52 jaar
senada, 26 jaar
Smarsje, 24 jaar
Feetje, 22 jaar

Voor het lezen: 
Nynke:
Ik ben benieuwd hoe de link naar het verleden wordt gelegd. Gaat dit via herinneringen of krijgen we flashbacks over de gebeurtenissen van twintig jaar geleden?

tilak:
Ik verwacht een vlot geschreven verhaal met de nodige spanning. Hoe verwerkt Colette het feit dat zij een relatie heeft met een ‘moordenaar’?

Anna:
De cover is wat cliché en zou voor mij geen reden zijn om het boek in een winkel op te pakken. De achterflap maakt veel goed en belooft een spannend boek.

edakanja:
De titel en de informatie op de achterkant nodigen uit tot lezen. Ik denk dat het een spannend boek is met onthullingen van lang bewaarde geheimen.

pierre2268:
Een schrijversduo wekt speciale verwachtingen bij mij. Zijn ze goed op elkaar ingespeeld, hebben ze een verschillende schrijfstijl en komt dat tot uiting in het boek? Ik hoop op een heel erg spannend boek met een mooie plot. De tekst op de achterflap is veelbelovend.

Tijdens het lezen:
SAAPEN:
Ik heb de eerste 120 pagina’s gelezen en hoop dat het vervolg wat spannender wordt. Het is tot nu toe meer een chicklit dan een thriller.

Hannie Snels:
Tijdens het lezen kom ik stukken tegen die wat mij betreft uit het verhaal mogen, o.a. het gedeelte over namen. Dat heeft namelijk niets met het verhaal te maken.

erpi:
Het boek leest erg snel en is (nog) niet heel spannend. Mag meer thriller worden!

Feetje:
Het leest heel vlot. Het ‘thrillereffect’ is nog niet aanwezig, maar wat niet is kan nog komen.

eseva:
Het gebruik van heden en verleden vind ik leuk. Zou de ene schrijver het verleden schrijven en de ander het heden? Je kunt het boek makkelijk even wegleggen en na een paar dagen weer oppakken, handig als je het druk hebt.

Na het lezen:
senada:
Verjaard had niet steeds mijn volle aandacht en dat was ook niet nodig om het verhaal goed te kunnen volgen. Het is makkelijk geschreven en ik ben redelijk tevreden, mijn verwachtingen waren al niet zo hoog. Ik zou dit boek niet aanraden en ook niet cadeau geven. Het was amusant om te lezen, maar meer chicklit dan thriller.
Puntenwaardering: 5,5

veravb:
Toen ik besloot mee te doen met deze leesclub was dat omdat ik een echt spannend verhaal verwachtte, maar dat is er niet uitgekomen. Het begin was chicklit-achtig en te slap voor een thriller. Ik vraag me zelfs af of het etiket thriller wel op zijn plaats is. Geen boeiend boek dat je geconcentreerd moet lezen, het was eerder simpel. Tegenvaller.
Puntenwaardering: 4,8

tilak:
Ik heb totaal niet gemerkt dat het boek door twee schrijvers geschreven is. De auteurs hebben er een vlot verhaal van gemaakt met een redelijke dosis spanning en veel romantiek. Eigenlijk vond ik het tot ongeveer halverwege interessanter en spannender dan tegen het einde. Ik hield er toch wel een ietwat flauw gevoel aan over. Ik zou Verjaard aanraden als lectuur voor op het strand.
Puntenwaardering: 7,0

Caro1966:
Ik had geen verwachting bij deze auteurs, maar werd aangetrokken door een stukje tekst op de cover: "Moord verjaart nooit als je partner de dader blijkt te zijn". Een boeiend verhaal, dat waargebeurd zou kunnen zijn. Het had nog wel iets spannender gemogen, maar al met al een lekker boek om te lezen. Ik moest er even inkomen, maar halverwege had ik het leesplezier te pakken.
Puntenwaardering: 7,0

kessel45:
Ik vond het in het begin niet meer dan een ‘leuk’ boek, doch naar het einde toe werd het toch wel spannend en werd ik hoe langer hoe nieuwsgieriger. Geen echte thriller, wel een leuk boek. De cover is enigszins saai, lijkt te veel op tig andere covers en prikkelt niet tot aankoop. De titel is goed verzonnen, het blijft een beetje raden waar die op slaat.
Puntenwaardering: 6,9

LEESCLUB RAPPORT 'VERJAARD'

Spanning 5,4
Plot 6,0
Leesplezier 7,0
Schrijfstijl 7,1
Originaliteit 6,0
Psychologie 5,6
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 6,2

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op het Crimezone Forum.Over de auteur

Cees van Rhienen

327 volgers
839 boeken
0 favorieten
Hero


Reacties op: De Crimezone Leesclub over 'Verjaard'

 

Gerelateerd

Over

Renée Hulshof

Renée Hulshof

Renée Hulshof is het pseudoniem van Anke ten Doeschate (1976) en Ren&eacu...