Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Crimezone Leesclub over 'Nachtstad'

IJsland, het land van de lange nachten in de winter en vanzelfsprekend dan maar een paar kleine uurtjes daglicht. Het land ook van Icesave en natuurlijk van de auteur Arnaldur Indriδason, de schrijver die bekend staat om zijn sprekende sfeerbeschrijvingen. In zijn verhalen hoeft de spanning niet altijd winnaar te zijn, het beleven vindt hij belangrijk. Dat het werk van Arnaldur Indriδason door veel mensen gesmaakt of gekraakt wordt is al langer bekend dan vandaag.Zo vindt Snowdrop de vorige boeken van deze schrijver ronduit schitterend en zeer sfeervol, ook kruidje las eerder werk van zijn hand en is bovendien dol op Scandinavische misdaadromans. Arnaldur Indriδason is de favoriete Scandinavische thrillerauteur van senada en flowingfemke, met dit boek is haar collectie dan ook compleet. Anjavee begint ook vol enthousiasme aan dit boek en vindt deze schrijver super. Maar er zijn ook een groot aantal deelnemers die nog niks van deze schrijver hebben gelezen en toch wel heel graag kennis met zijn werk willen maken. Iedereen is zeer benieuwd naar Nachtstad, maar kan iedereen de mooie trage manier van vertellen waarderen net zoals weert dat kan?

Na een aantal hoofdstukken lezen is het voor gerdawolput duidelijk, zij is inmiddels gewend aan de traagheid van het verhaal, maar vindt dit helemaal niet hinderlijk. Voor Miranda102 is het verhaal niet erg spannend, maar ze wordt wel meegenomen door de speurzin van de hoofdpersoon wat ze ook als heel fijn ervaart. De gezapige manier van schrijven kan ook Anjavee bekoren. StephanieH vond het verhaal best boeiend en spannend en het had steeds haar aandacht. De verwachtingen van ardenie werden echter niet helemaal ingelost, ze had iets meer spanning en vaart verwacht, maar kan toch de schrijfstijl van Indriδason waarderen. Eigenlijk lijken de meningen van onze leesclublezers een beetje op deze die je in de VN thrillergids over dit boek kan lezen. In deze gids staat opgetekend dat: “Nachtstad prima leesbaar is en allemaal, puike sfeertekeningen, maar niet opzienbarend genoeg voor een topwaardering. Lang niet Indriδasons beste dus.” En zo is ook de conclusie van onze lezers. De schrijfstijl en sfeerschepping worden gewaardeerd, maar het mocht allemaal wat spannender en vlotter.

Nachtstad (Reykjavíkurnætur, 2014)
Erlendur Sveinsson is nog niet lang in dienst bij de politie en heeft zijn handen vol aan wat er in de straten van Reykjavík gebeurt: verkeersongevallen, diefstal, huiselijk geweld, dronkenschap, smokkelarij. Een onverklaarbaar sterfgeval blijft hem bezighouden. Een zwerver die hij tijdens zijn nachtdienst had leren kennen blijkt in een oude turfafgraving buiten de stad te zijn verdronken. Het schijnt niemand iets te kunnen schelen. Maar het lot van de man laat Erlendur niet met rust en zo dringt hij steeds dieper door in een wereld die hem volkomen vreemd is.

Arnaldur Indriðason (IJsland, 1961)
Arnaldur Indriðason is de bekendste auteur van IJsland. Maandenlang stond hij met maar liefst zes titels tegelijk in de IJslandse bestsellerlijsten, terwijl de top-drie daarvan permanent voor hem gereserveerd leek te zijn. Maar ook in het buitenland zijn zijn boeken een ongekend succes. Indriðasons werk wordt in de gehele westerse wereld vertaald en hij ontving tal van prijzen, waaronder tweemaal achtereen (en dat is uniek!) de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman: in 2002 voor Noorderveen en in 2003 voor Moordkuil. In 2005 won hij de CWA Gold Dagger Award voor Moordkuil.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:

Lezer 1: Lizzie_, 26 jaar 
Lezer 2: Snowdrop, 31
Lezer 3: miranda102, 44 jaar 
Lezer 4: miriam76, 47 jaar
Lezer 5: ardenie, 42 jaar 
Lezer 6: kruidje, 46 jaar 
Lezer 7: gerdawolput, 51 jaar 
Lezer 8: flowingfemke, 51 jaar
Lezer 9: Anjavee, 41 jaar 
Lezer 10: weert, 45 jaar

Lezers die met een eigen leesexemplaar actief hebben deelgenomen:
StephanieH, 24 jaar
senada, 26 jaar
wietskebo, 53 jaar
SAAPEN, 30 jaar

Voor het lezen:

wietskebo:
Blauwgrijze cover, een eenzame man die wegloopt, de hoofdpersoon? Vanwege de vele prijzen die de schrijver al heeft ontvangen en de lovende woorden die over hem worden geschreven denk ik een geweldig boek in handen te hebben.

senada:
Indriðason is een van mijn lievelingsschrijvers. Ik verwacht een verhaal dat uitblinkt in mooie zinnen en IJslands landschap en ik ben erg benieuwd wat we over Erlendur te weten komen in dit boek. Zeer interessant, dat dit nu al zijn tweede boek op rij is dat in het verleden speelt.

Lizzie_:
Omdat op de achterflap van het boek staat "nummer 1 op de lijst van de beste schrijvers van misdaadromans van deze tijd", ben ik benieuwd naar wat deze voor mij nieuwe auteur te bieden heeft.

Snowdrop:
Het verhaal gaat over Erlendur in zijn jongere jaren. Wat heeft hem gemaakt tot de man die hij nu is, of is hij wellicht altijd al eenzaam, cynisch en een beetje bot geweest? De sfeer in de boeken van Indriðason is altijd ietwat mistroostig, melancholiek.

StephanieH:
Ik heb nog niets van deze auteur gelezen, maar verwacht een spannend boek dat leest als een trein.

Tijdens het lezen:

flowingfemke:
Trage manier van schrijven, kenmerkend voor Indriðason. Onderhuids siddert het, Erlendur is iets op het spoor. Dit dertiende deel in de reeks gaat over Erlendurs eerste zaak.

gerdawolput:
Ik ben al een beetje gewend aan de schrijfstijl van deze auteur en de traagheid van het verhaal. Dit wil niet zeggen dat het boek niet vlot leest, integendeel. Ben zeer benieuwd welke wendingen er nog gaan komen.

miranda102:
Het eerste hoofdstuk, waarin het lijk wordt gevonden door drie jongens, is erg mooi geschreven. Daarna kabbelt het voort en halverwege het boek is het nog niet enorm spannend. Je wordt meegenomen in de speurzin van de hoofdpersoon en beetje bij beetje begrijp je waarom deze zaak belangrijk voor hem is. Bij de IJslandse plaats- en straatnamen blijf ik telkens even stokken.

kruidje:
In het begin van het boek ergerde ik mij een beetje aan het feit dat de jongens een nummer opgeplakt kregen. Het verhaal bouwt langzaam op, is op zich niet echt spannend, maar je voelt dat er iets aan zit te komen. Ik ben benieuwd naar wat Erlendur bovenhaalt. Traag maar zeker graaft hij dieper, dus eigenlijk is het toch wel een beetje spannend.

Anjavee:
Het boek komt wat traag op gang, maar ik vind dit niet storend. Ik geniet van de gezapige manier waarop het verhaal wordt opgebouwd.

Na het lezen:

weert:
Dit boek voldoet aan mijn verwachting, hoewel ik toch moet zeggen dat ik andere boeken van Indriðason beter vind. Het verhaal komt nogal traag op gang en ook de plot viel wat tegen. Toch altijd nog een goed boek, dat ik met plezier gelezen heb.
Puntenwaardering: 7,0

miranda102:
Geen puntje-van-je-stoel-thriller, maar je wilt wel graag doorlezen. Uiteindelijk had ik meer spanning verwacht. Dit was mijn eerste Indriðason en ik ben nieuwsgierig naar meer boeken over Erlendur.
Puntenwaardering: 6,8

ardenie:
Eerlijk gezegd had ik meer spanning en vaart verwacht, maar door de manier van schrijven ben ik toch wel tevreden en blij dat ik kennis heb gemaakt met deze auteur. Nachtstad is een typisch Scandinavische thriller door de beschrijving van de cultuur van het land, maar ik miste in dit boek de humor die je in andere boeken wel vaak tegenkomt.
Puntenwaardering: 7,3

Anjavee:
Het verhaal zat goed in elkaar, er waren op het einde geen losse eindjes. De schrijver geeft een pakkend beeld van mensen die op straat leven, dit raakte me. Indriðason is erin geslaagd mij even op het verkeerde been te zetten: ik was ervan overtuigd dat ik wist wie de dader was, maar ik bleek het mis te hebben.
Puntenwaardering: 8,0

SAAPEN:
Ik heb net niet alle boeken van Indriðason gelezen. Nachtstad is kenmerkend voor zijn schrijfstijl en verhaalopbouw. Het verhaal voldoet aan mijn verwachtingen, wel ontbreekt voor mij de echte op-het-puntje-van-je-stoel-zitten-spanning. Het kabbelt voort, het had wat meer golvende bewegingen mogen hebben. De schrijfstijl is rustig, gedetailleerd en niet al te lange zinnen.
Puntenwaardering: 7,8

LEESCLUB RAPPORT 'NACHTSTAD'

Spanning 6,1
Plot 6,9
Leesplezier 7,8
Schrijfstijl 8,4
Originaliteit 7,3
Psychologie 7,5
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 7,3

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op het Crimezone Forum.Over de auteur

Cees van Rhienen

328 volgers
839 boeken
0 favorieten
Hero


Reacties op: De Crimezone Leesclub over 'Nachtstad'

 

Gerelateerd

Over

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason (1961) is een IJslandse schrijver van literai...