Hebban vandaag

Listmania /

De 21 debuten van het najaar

door Hebban Crew 10 reacties
In het voorjaar en de zomer van dit jaar zijn uitgeverijen voorzichtig geweest met publiceren vanwege de pandemie. Nu we enigszins gewend zijn aan winkelen op afstand, zijn we ook klaar voor een vol najaar. En dat gaat er aan komen, lezers. In dit laatste artikel van de Week van de Debutant lichten we 21 verwachte debuten uit.

Er komt natuurlijk meer uit komend najaar. De selectie in dit artikel is een redactionele keuze uit het aanbod.

Oorspronkelijk Nederlandstalige debuten

Kira Wuck debuteert, na meerdere dichtbundels, met de literaire roman Knikkerkoning, waarvoor ze zich liet inspireren door haar eigen jeugd. Ze verloor haar beide ouders, kleurrijke figuren, op jonge leeftijd. Met prachtige beelden weet ze hen en het Amsterdam van die tijd tot leven te wekken. Eveneens gepubliceerd dichter en kersvers debutant is Joost Oomen, die met Het perenlied een kleurrijke, erotische, vrolijke, opstandige én troostrijke roman aflevert. Romantiek en avontuur worden gekruist met bietensoep en roze dolfijnen. Een vrolijk zingend magisch-realistisch debuut is het resultaat. Ook geen vreemde op de boekenmarkt is cartoonist en schrijver Fleur van Groningen, die na een aantal non-fictie boeken debuteert in het literaire genre met de roman Swingers. Ze noemt het een 'pikante en humoristische zedenschets die de grenzen van ons geweten aftast.'

Theatermaker en performer Hans Depelchin komt met een debuut waarin we vijf personages volgen in de verwerkelijking van hun dromen, de bevrediging van hun seksuele verlangens en het gevecht te voldoen aan de banale eisen van de buitenwereld. Zijn debuut heet Weekdier en ach, dat arme konijn op de cover. In Waterland van Pieter Kranenborg gaat de hoofdpersoon op zoek naar de zangeres van wel heel bijzondere muziek. Er volgt een zoektocht door Waterland en verborgen straten in Amsterdam, bijgestaan door een norse amateurastronoom, een Hongkongse polderbokser en de zwijgzame makers van die vreemde muziek, die alles vloeibaar maakt. In een stijl die zowel kalm als onstuitbaar is gidst Kranenborg zijn lezers in een moderne queeste die onvergetelijk zal blijken te zijn. In Rook beschrijft Tynke Hiemstra op genuanceerde wijze de impact die de beschuldigingen tegen een vader en echtgenoot hebben op zijn gezin. 'Waar ligt de grens tussen een onschuldige flirt en ongewenste intimiteiten?' Een fragment van Rook is te lezen in ons gratis Week van de Debutant-ebook. Download snel een exemplaar!

Laura Jansen neemt de vluchtelingeproblematiek als thema en brengt met Wij zagen een licht (non-fictie) is een diep persoonlijk en aangrijpend verhaal waarin onschuldige mannen, vrouwen en kinderen een gezicht krijgen. Een even indringend als hoopvol boek over daadkracht en menselijkheid, maar ook over persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid. Roos Vlogman won in 2016 de Write Now!-schrijfwedstrijd en publiceerde al veel verhalen, gedichten en essays. Nu is er haar debuutroman, Raaf, het verhaal over de grenzeloze relatie tussen een zoon en zijn moeder. In compact en humoristisch proza weet Vlogman feilloos de vinger op de zere plek te leggen, waarbij je je steeds afvraagt: kun je werkelijk loskomen van waar je vandaan komt? In De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh neemt hoofdpersonage Arghavan een radicaal besluit als haar moeder vertrekt en haar vader verslaafd raakt: ze laat het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrekt naar het platste land ter wereld: Nederland. Rezazadeh woont sinds 2014 in Nederland en dit is haar eerste in het Nederlands geschreven roman.

Vertaalde debuten

Meisje A, een debuut van Abigail Dean, is een prachtig geschreven en ongelooflijk krachtig verhaal over spoken uit het verleden, verlossing en – uiteindelijk – liefde. Het boek wordt meteen in 27 landen uitgegeven en de TV-rechten zijn verkocht. Hoofdpersonage Lex Gracie wil niet aan haar familie denken. Ze wil niet herinnerd worden aan haar ouderlijk huis of aan haar bijnaam: Meisje A, het kind dat ontsnapte. Voor lezers van Kahled Hosseini (De vliegeraar) is er De daktuinen van Teheran, een romandebuut van Mahbod Seraji, een overgetelijk liefdesverhaal in revolutionair Iran. Ieder jaar in juni van debutant Lia Louis toont wat het effect kan zijn van het loslaten in de lucht van de welbekende ballon-met-briefje. Zij is verliefd, hij ook, maar op wie?

In De puzzelman, het thrillerdebuut van Nadine Matheson wordt een seriemoordenaar gezocht. Eentje die er een gruwelijke methode op naliet. Maar hij zit in de gevangenis, toch? In De jacht van Will Dean moet dove verslaggever Tuva Moodyson een moordenaar te slim af zijn voor ze diens laatste slachtoffer wordt. Maar daarvoor moet ze haar ergste angsten overwinnen en diep de bossen in trekken. De laatste vlucht van Julie Clark draait om twee vrouwen die aan hun respectievelijke privéproblemen proberen te ontsnappen. Ze ruilen van vliegticket, maar hierdoor wellicht ook van elkaars problemen ... Six stories van Matt Wesolowski verwijst naar de zes getuigenissen rond de dood van tiener Tom Jeffries. Wat er daadwerkelijk gebeurd is in de bosrijke omgeving van Scarclaw ligt besloten in de herinneringen van een hechte vriendenclub. Wie liegt? Wie vertelt de waarheid?

In de uit het Duits vertaalde debuutroman De afspraak van Katharina Volckmer doet de dood van haar grootvader het hoofdpersonage beseffen dat ze haar eigen schaamte niet kan ontlopen – of die nu gaat over haar lichaam, haar familie, haar verleden of haar nationaliteit. Van Hitler tot orale seks, van autoritaire moeders tot het verlangen met anatomische veranderingen de geschiedenis te repareren – de auteur neemt ons mee op een wilde zoektocht naar identiteit en bevrijding. De uitgeverij noemt Zwemmen in het donker van Tomasz Jedrowski een boek voor lezers van Hanya Yanagihara, Benedict Wells of André Aciman. Ludwik en Janusz brengen een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden. Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Het is een onvergetelijke roman over jeugd, liefde en verlies – en de offers die we brengen om een zinvol leven te leiden.

Opwindende tijden zijn het zeker voor Ava, want gaat ze voor de rijke expat Julian, die graag geld aan haar uitgeeft en zegt 'haar graag te mogen'? Of waagt ze de sprong in het diepe met Edith, de stijlvolle, ambitieuze advocate die op haar pad komt. Naoise Dolan vertelt het je in Opwindende tijden. In een Texaans stadje wordt het jonge meisje Gloria verkracht en gehavend aangetroffen. Gerechtigheid blijft echter uit in de rechtszaal. Tegen het decor van de opbloeiende oliehandel van West Texas, een wereld die bij uitstek wordt gedomineerd door mannen, onderzoekt Valentijn, de debuutroman van Elizabeth Wetmore, vanuit wisselende vrouwelijke perspectieven de invloed van geweld en ongelijkheid op de inwoners van een stadje dat die ongelijkheid lange tijd systematisch in stand heeft gehouden. Elle en Darcy zijn veel te verschillend en hebben dan ook een verschrikkelijke date. De een is no-nonsense, de ander is dromerig. Ze besluiten echter te doen alsof ze een relatie hebben om een bemoeizuchtige broer het zwijgen op te leggen. Maar hoe eindigt het toneelstukje als de gevoelens echt worden? Je leest het in het Young Adult-debuut van Alexandria Bellefleur, Elle & Darcy. Een fragment is te lezen in ons gratis Week van de Debutant-ebook. Download snel een exemplaar!

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 21 debuten van het najaar

 


Gesponsorde boeken