Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De drie boekentips van 3PAK-auteur Daan Heerma van Voss

door Hebban Crew
Niet alleen schreven Chinouk Thijssen, Gershwin Bonevacia en Daan Heerma van Voss elk een bijdrage voor '3PAK 2022', het geschenkboek bij de Boekenweek van Jongeren, ook tipten zij elk drie van hun eigen favoriete boeken. Lees hier welke boeken auteur Daan Heerma van Voss koos én waarom.

Daan Heerma van Voss debuteerde in 2010 met de roman Een zondagsman. A.F.Th. van der Heijden noemde hem een van de grootste literaire talenten van het land. In 2020 verscheen Coronakronieken. Zijn nieuwste boek is het autobiografische De bange mens.

Foto: © Mark Uyl

Boekentip 1

Daan: 'Een sober, feitelijk verslag van hoe een Groot Verhaal (de oorlog) een Klein Verhaal (het leven van een gezin) beïnvloedt. Ontroerend, pijnlijk, mooi.'

De ondergang van de familie Boslowits

Gerard Reve

De novelle Werther Nieland van Gerard Reve verscheen in mei 1949 als derde 'schrift' van De Vrije Bladen. Het is het verhaal over de jonge, licht-sadistische Elmer, hevig op zoek naar vriendschap. Reve zelf had er eerst 'een zeer geringe dunk van', zo zou hij later schrijven. 'Sedertdien is het verhaal mij echter steeds dierbaarder geworden, en ik beschouw het thans als een hoogtepunt in mijn werk.' De ondergang van de familie Boslowits is een weergaloos verhaal over de vernietiging van een joods gezin, verteld vanuit het perspectief van een kind.

Boekentip 2

Daan: 'Als geen ander roept Van Dis, in zijn debuut, de leefwereld van een gevoelige jongen op, die zijn eerste stappen richting volwassenheid zet, wat dat ook moge zijn.'

Nathan Sid

Adriaan van Dis

Het debuut van Adriaan van Dis over het jongetje Nathan Sid, dat opgroeit in een Nederlands-Indische familie met drie bruine zusjes en een strenge vader. Met foto's uit het familiealbum, toegelicht door de auteur.

Boekentip 3

Daan: 'Een ode aan het lichte leven, zoals alleen iemand die worstelt met zwaarmoedigheid, die brengen kan. Over liefde, een beetje tongen in het park, over wiet, over alles waar het om gaat.'

Het leven is vurrukkulluk

Remco Campert

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd.

3PAK 2022

Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen schreven beiden een kort verhaal voor 3PAK 2022, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Dichter Gershwin Bonevacia maakte een gedichtencyclus. Het is de eerste keer dat er een dichter meewerkt aan 3PAK. Het geschenkboek is tijdens de Boekenweek van Jongeren, van 16 tot en met 25 september, door jongeren gratis af te halen op school of in de boekhandel en bibliotheek.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De drie boekentips van 3PAK-auteur Daan Heerma van Voss

 

Gerelateerd

Over

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is historicus en schrijver. Voor zijn journalistiek...