Advertentie

Hebban vandaag

Column /

De eerste keer

door Olga Hoekstra 1 reactie
Binnenkort verschijnt van Lis Lucassen (het pseudoniem van Olga Hoekstra) het eerste Nederlandse New Adult boek, getiteld 'Hitte'. De auteur schreef voor Hebban Romance een column over het genre New Adult.

De eerste new adult die ik las, was The Coincidence of Cally and Kaiden van Jessica Sorsensen en ik was direct verslaafd. Daar waar chicklit soms de nodige 'grittiness' mist en romans het nodige gemak, daar waar Bouquet te voorspelbaar en ongeloofwaardig is en young adult af en toe weer net iets te 'jong', viel voor mij bij new adult alles op zijn plek.

New adult is een romantisch genre dat in opkomst is. Na de enorme hoos aan young adults sijpelen nu de eerste stormachtige romans voor de iets volwassenere adolescenten door in het lezerslandschap. In Amerika is new adult een stroming die sinds een jaar of drie niet meer is weg te denken als verbindende schakel in het rijtje kinderboek – young adult – volwassen roman. Daar waar young adult de brug sloeg tussen kinderboek en roman, verbindt new adult die laatste twee.

Het is een genre waarin de personages jonger zijn dan chicklit of roman: 'College age' noemen ze dat in de VS. (Net) Geen middelbare school meer, maar ook geen carrière of vaste baan. Daarbij is alles simpelweg expliciter. De liefdesscènes worden vrij grafisch beschreven, maar ook de trauma's van de hoofdpersonages en hun reactie daarop, zijn uitvergroot. Denk aan misbruik binnen het gezin, verkrachting op jonge leeftijd of drugsgebruik en agressieproblematiek.
De schrijfstijl is simpeler dan een hoogdravende roman, lijkt meer op het gemak van een chicklit maar heeft minder de bedoeling 'grappig' te zijn. Humor is wel een van de ingrediënten, maar wordt meer gedoseerd toegevoegd in new adult.

De personages zijn duisterder, dit door de trauma's die zij meeslepen en hun korte levenservaring en komen in het boek of in de reeks vaak full circle. Ze beleven hun eerste liefde, eerste (vergaande) seksuele ervaring, maken voor het eerst bewuste, volwassen keuzes en zetten hun eerste stappen in die volwassen wereld, waarbij het omgaan met en verwerken van hun trauma een belangrijk onderdeel vormt.

New adult gaat om eerste keren.

Poeh.
Wat hierboven staat lijkt bijna op een wetenschappelijke verhandeling. Op een empirische poging new adult te kaderen. En dat gaat juist in tegen alles waar dit genre (als het al een genre te noemen is, daar zijn de meningen ook nog over verdeeld) voor staat.

Voor mij is een goede new adult een boek waarin het beste van alle hier bovengenoemde genres wordt verweven. Het heeft de (seksuele) spanning van een bouquet, het gemak van een chicklit, de sfeer en de ontroering van een young adult en gelaagdheid (zowel in de plot, het verhaal als in de personages) van een roman.

Na het lezen van onder meer de boeken van Jessica Sorensen en J. Lynn / Jennifer Armentrout ging ik op zoek naar een new adult van eigen bodem. Tot mijn verbazing was die er nog niet. Waarom niet, eigenlijk? Kijk naar het succes en de kwantiteit waarmee op dit moment de new adults uit het buitenland worden aangekocht. Jaimy McGuire, Colleen Hoover, J. Lynn en Jessica Sorensen zijn inmiddels vaste namen op de e-reader, in de boekenkast en bibliotheektas van jongeren (en ook absoluut van volwassenen).
In een oud interview met J. Lynn vertelde deze gevierd young-adultschrijfster dat ze haar idee voor new adult Wait for me pitchte bij een uitgever, die er zijn vingers niet aan wilde branden. Ze besloot het verhaal zelf uit te geven. Bestsellergeschiedenis werd geschreven en de uitgever (ik weet niet of het dezelfde was) meldde zich met een 'six figure book deal' voor Wait for me en twee vervolgen.

Misschien durfde de uitgever niet, juist omdat new adult niet wetenschappelijk te onderbouwen is? Misschien omdat er geen formule voor is en dus dat het een onvoorspelbaar genre is, dat onvoorspelbaar genoeg enorm is aangeslagen in de VS en Engeland en dat nu ook is overgewaaid naar Nederland?
Feit blijft dat new adult een groeiend en, vind ik, prachtig genre is. Niet alleen om te lezen maar ook om in te schrijven.

Mijn eigen eerste voorzichtige stappen in de wereld van new adult zijn inmiddels gezet. Op 27 november komt Hitte uit bij Storm Publishers. Hitte is volgens Boekblad.nl de eerste new adult van een Nederlandse auteur en is ook direct de eerste new adult in het fonds van Storm.
En laat dat nu precies passen bij de genre-eisen, zo'n eerste keer.Over de auteur

Olga Hoekstra

270 volgers
42 boeken
4 favoriet
Auteur


Reacties op: De eerste keer

 

Gerelateerd

Over

Lis Lucassen

Lis Lucassen

Lis Lucassen is het pseudoniem van thrillerschrijfster Olga Hoekstra. Lis Lucas...